به گزارش خبرنگار اقتصادي «خبرگزاري دانشجو»، همایش تبیین سیاست های اقتصادی دولت برای خروج از رکود صبح امروز در سالن اجلاس سران با حضور رئیس جمهور و وزرای دولت یازدهم برگزار شد.
حسن روحانی رئیس جمهور دولت یازدهم در این همایش گفت: در آغاز دولت یازدهم ما با مسائل و مشکلات بسیار پیچیده ای مواجه شدیم که بخشی مربوط به بخش اقتصاد و برخی مربوط به سیاست های خارجی و برخی دیگر به سیاست های داخلی، اجتماعی و فرهنگی بر می گشت اما برخی موارد نیاز به تصمیمات فوری و برنامه ریزی جامع داشت.
وی افزود: در مسئله آب بسیار ملموس بود که ایران درکمربند خشکسالی قرار دارد و امیدی به ترسالی در سال های پیش رو نیست و کشور با معضلی بسیار مهم به نام آب مواجه است.
روحانی ادامه داد: ما به حول و قوه الهی در طول یازده ماه گذشته نسبت به تامین آب صرفه جویی و یا مهار آن تصمیم گرفته ایم تا برنامه ریزی و عملیاتی شود براین مبنا ازامسال سالیانه دو میلیارد دلار برای این مسئله تامین اعتبار و هزینه خواهیم کرد.
وی تصریح کرد: ما در زمینه محیط زیست مشکلاتی داریم و با معضلات بسیاری مواجه ایم از آلودگی هوای کلان شهرها گرفته تا خشک شدن تالاب ها و ورود ریزگردها، برخی از این برنامه ها زمان بر است اما هر آنچه ما فکر کردیم برای سلامت مردم ضرورت دارد سریعاً اقدام کرده و برنامه ها را عملیاتی کنیم.
روحانی اظهار داشت: در مسئله سلامت ما دیدیم مردم با معضل بزرگی مواجه هستند که گاهی باید تمام پس اندازشان را برای بستری شدن در بیمارستان ها پرداخت می کردند در نتیجه اکنون افتخار داریم بگوییم در زمینه سلامت قدم های بزرگی برداشته شده است و در شهرها، بیمار تنها 5/7 درصد از مخارج را پرداخت می کند که در روستاها این هزینه تنها 5 درصد است ما مصمم هستیم این راه را ادامه دهیم و اعتبارات آن را امسال و سال آینده تامین کنیم.
روحانی با اشاره به وضعیت سیاست خارجی و اقتصاد بیان داشت: در سیاست خارجی و اقتصاد احساس دیگری برای برنامه ریزان بود بسیاری از صاحبنظران مشکلات سیاست خارجی را تاثیرگذار در سایر بخش ها و زندگی مردم می دیدند و امروز نیز چنین مشکلی دیده می شود بنده هفته ای نبوده که جلسه یا جلساتی راجع به این مسائل نداشته باشم اقتصاد و سیاست خارجی دنیایی وسیع دارند اما مسائل کلان این دو بخش را بنده شخصاً نظارت و اداره کردم.
وي افزود: ركودي كه دوسال پيش پشت سر هم ادامه پيدا كرد و رشد اقتصادي ما را در سال 91، 1.698- و در سال 92، 1.1- و همچنين تورمي بالاي 30 درصد رقم زد در تاريخ كشور كم سابقه و بي سابقه بود.
روحاني ادامه داد: شما ميدانيد آثار معضلات اقتصادي به تدريج ظهور و بروز پيدا ميكنند ممكن است امسال مشكلي به وجود بيايد و آثارش را در سالهاي بعد مشاهده كنيد.
وي اظهار داشت: ما در سالهاي 85 تا 90 دلارهاي نفتي فراواني در اختيار داشتيم كه بي حساب به بازار روانه كرديم و ديديم كه اين بهار زودگذر است دلارهاي نفتي سيل واردات كاهش توليد و تعطيلي دو هزار واحد توليدي و بيكاري 500 هزار نفر در بخش صنعت را به دنبال داشت از آن طرف كشورهايي در منطقه بودند كه بخش توليد قدرت رقابت با آنها را نداشت و در چنين شرايطي وجود تحريم و از دسترس خارج شدن دلار شرايط را سختتر كرد.
روحاني با اشاره به ركود دو سال اخير گفت: ركود سال 91 و ادامه آن در سال 92 ممكن است از نظر برخي تنها به دليل تحريم باشد اما حتي اگر تحريمي نبود باز هم در سال 91 مشكلات ادامه پيدا ميكرد.
وي افزود: بيشترين مشكل اقتصادي كه اكنون ما وارث آن هستيم و ارثي تحميلي بر ماست همين بحث تورم است اگر دست ما در كيسه بانك مركزي باشد و هر آن وقت كه بخواهيم به رئيس بانك مركزي دستور دهيم از پايه پولي استفاده كرده و مشكلات ريال ما را تامين كند شايد آن روز قشنگ باشد اما فرداي آن روز سياه است.
روحاني ادامه داد: دولت گذشته 40 هزار ميليارد تومان از همين كيسه بانك مركزي برداشت كرد و مسكن مهر را در نتيجه بيش از 80 درصد پايه پولي ما را افزايش كرد كه اثر آن تورم بالاي 30 و 40 درصد بود.
وي خاطر نشان كرد: دولت يازدهم دولت مظلومي است و از آن مظلومتر دولت شريف ايران است كه بار سنگين تورم را بر دوش خود و خانواده خود تحمل كرده است.
روحاني گفت: امروز جمع نشدهايم تا از گذشته حرف بزنيم بلكه مي خواهيم از اميد و آيندهاي روشن سخن بگوييم كه قطعا به آن خواهيم رسيد.
رئيس جمهور دولت يازدهم در ادامه صحبتهاي خود اظهار داشت: ما قادريم مشكلات را يكي پس از ديگري حل كنيم البته دنياي سياست نه عصاي موسي دارد و معجزه و نه درهاي آن براي هميشه بسته است بايد هم فكري و تدبير كرده تا مشكلات اقتصادي را حل كنيم و موانع را از پيش رو برداريم.
وي افزود: حل و فصل برخي مشكلات قانون ميطلبد و اين قانون نياز به اصلاح و تغيير دارد ستاد اقتصادي دولت در طول ماههاي گذشته و تقريبا تمام روزهاي ماه رمضان همين بحث را دنبال ميكرد.
روحاني ادامه داد: ما پس از آنكه توانستيم با قدمهاي استوار تورم را مهار كنيم و سير صعودي سريع تورم را از بين ببريم در يك سال گذشته تورم ماهيانه را به طور متوسط به 1.14 درصد رسانديم كه اين رقم در ابتدا 5 درصد بود.
وي تصریح کرد: به مردم قول داديم تورم سال 93 را به 25 درصد خواهيم رساند امروز مفتخرم به شما اعلام كنم طبق پيش بينيهاي ما تا پايان سال 93 رقم تورمي به مراتب كمتر از 25 درصد خواهد بود كه رقم دقيق آن را در آينده اعلام ميكنم.
رئيس جمهور اظهار داشت: دولتهايي بودند كه تورم را تنها براي يك سال مهار كردند و سپس از دستشان خارج شد ما نيز ممكن است با اين مشكل مواجه شويم اگر برنامهريزي درستي نداشته باشيم اما تمام سعي خود را ميكنيم اين چنين نشود چرا كه به دنبال كاهش مستمر تورم و رسيدن آن به يك تورم يك رقمي است كه انشاالله در سال 95 محقق خواهد شد من در اينجا از همه اساتيد و صاحبنظران كه نامههاي فراواني در انتقاد به بسته پيشنهادي دولت براي ما ارسال دادند تشكر ميكنم اين منتقدان ميگفتند دولت يازدهم تمام توان خود را بر روي خروج از تورم گذاشتند در حالي كه ركود خطرناكتر است من نيز قبول دارم كه تورم هووي خروج از ركود است اما در جامعهاي كه تورم اين چنين بالاست كدام سرمايهگذاري جرات سرمايهگذاري دارد.
وي افزود: اگر تورم مهار نشود قدرت خريد از كجا به دست ميآيد پس ما ناچاريم براي خروج از ركود شروع كار را از مهار تورم بگذاريم امروز ميخواهم اعلام كنم مهار تورم در كنار سياستهاي خروج از ركود ادامه خواهد داشت.
روحاني با اشاره به اينكه برخي سياستهاي دولت را انقباضي ميخوانند گفت: سياستهاي ما انقباضي نيست و ما توجه داريم رشد پايه پولي را محدود و كنترل كنيم اما در عين حال به اعتقاد ما تورم نيز بايد مهار شود و در راستاي آن سياستهاي خروج از ركود را قدم به قدم اجرا كنيم.
روحاني ادامه داد: براي رونق توليد بايد تقاضا را تحريك كنيم يعني اجراي سياستهاي انبساطي كه در راستاي آن بانكهاي بايد به توليد كننده تسهيلات دهند اما من به اين موضوع معتقد نيستم چرا كه با اين كار پايه پولي بالا ميرود و در سايه آن با ايجاد تقاضا تقويت توليد از ركود خارج ميشويم.
وي گفت: ما بايد صادرات غيرنفتي را تسهيل كنيم تا تقاضا تحريك شود اگر با ايجاد يك تورم نو در سايه بالا بردن پايه پولي به رونق برسيم هم زمان تورم افزايش يافته و قدرت خريد كم ميشود كه اين دور باطلي است كه ما را به تورم و ركود باز ميگرداند.
رئيس جمهور در ادامه تاكيد كرد: اگر مسائل را از طريق صادرات غيرنفتي تحريك كنيم ديگر مشكل پايه پولي نخواهيم داشت در منطقه ما زمينه صادرات بوده و هست و دولت بايد تسهيلات لازم را و بانكها تضمينات لازم را براي صادرات غيرنفتي فراهم كنند تا مشكلات حل شود.
وي افزود: من به وزير اقتصاد و رئيس بانك مركزي ميگويم كه بايد موانع صادرات غيرنفتي را برداريم و راه را تسهيل كنيم تا حركتي در زمينه تقويت توليد ايجاد شود من شخصا اين مسئله را پيگيري خواهم كرد.
روحاني ادامه داد: مسئله دوم مسئله بانكهاست ما اگر بتوانيم مشكل بانكها را حل كنيم در حقيقت مشكل عالم را حل كردهايم بانكهاي ما امروز با مشكلات زيادي مواجهاند كه اولين مشكل آنها از دولت شروع ميشود دلوت به بانكها بدهكار است و اين بانكها نيز به بانك مركزي بدهكارند تمامي اين مشكلات بايد سريعا حل شود.
رئیس جمهور با اشاره به ارائه لايحهاي به مجلس بيان داشت: ما تمامي مشكلات را در لايحهها پيشبيني كرديم و بررسي اين لايحه از امروز در مجلس شروع ميشود تا انشاالله اين معضلات را حل و فصل كنيم دولت، دولت بدهكار بدحساب است و يكي از راهحلهاي رفع اين مشكل سكوك اجاره است.
وي ادامه داد: بانكها اموال مازادي دارند كه بايد به فروش برسند تا بدين وسيله نقدينگي خود را براي ارائه تسهيلات افزايش دهند.
رئيس جمهور با بيان اينكه بانكها متاسفانه گرفتار كارهاي غيربانكي شدهاند تصريح كرد: اگر بانكها كارهاي بانكي ميكردند مشكلات حل ميشد اما بانكهاي ما بنگاهدار شدهاند و بايد دست از اين بنگاهداري بردارند.
روحاني در ادامه اظهار داشت: كار ديگري كه آن را دنبال خواهيم كرد تامين مالي بازار سرمايه است كه تاكنون نتوانسته توانمنديهاي خود را بروز دهد برنامه ما اين است كه تامين مالي بنگاههاي بزرگ در اختيار بازار سرمايه قرار گيرد و بانكها تنها مسئول تامين مالي بنگاههاي كوچك و متوسط شوند.
وي افزود: دولت پيشبيني كرده است به دليل محدوديت توانمندي بانكها اولويت با بنگاههايي باشد كه در سالهاي اخير با توجه به شرايط سخت توانستهاند خوب كار كنند.
رئيس جمهور دولت يازدهم تاكيد كرد: دولت گاهي خود بزرگترين مشكلآفرين براي كارآفرينان و بنگاهها بوده است اما تمام تلاش ما در اين يك سال اين بوده كه به مشكلات شما اضافه نكنيم چرا كه حرفهايي كه شما در زمينه اقتصاد ميزنيد حساب شده است.
روحاني افزود: اقتصاد بايد در اختيار بخش خصوصي قرار گيرد درست است كه اين موضوع معمولا براي دولتها بسيار سخت است اما همه بايد باور كنيم كه والله بخش خصوصي اقتصاد را بهتر ميفهمد.
وي اظهار داشت: همه تلاش ما اين است كه انشاالله مشكلات را برداريم و اگر با وفور ورود دلارهاي نفتي مواجه شديم اشتباهات قبليها را تكرار نكنيم.
وي اضافه كرد: پايههاي تحريم لرزان شده است و ديگر به گذشته برنخواهيم گشت دنيا بايد بداند فرصتي كه ملت ايران در اختيار آنها گذاشته فرصتي ناب است چرا كه توافق به نفع همه است و تحريم به ضرر همگان تمام خواهد شد.
رئيس جمهور خاطر نشان كرد: منطقه ما نيز با اين قضايا به ثبات خواهد رسيد كه اميدواريم طرف مقابل همانند ما اين اراده جدي را داشته باشد.
پس اون وعده های بلدم بلدم ها چی شد. مگر قرار نبود با طرح صد روزه بخش قابل توجهی از مشکلات اقتصادی مردم حل شود.
از اول هم معلوم بود که عروس تعریفی چه از آب در می آید.
بیچاره مردم ساده دل ما ......