به گزارش خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، یکی از جدیدترین فعالیتهای مرکز پژوهشهای کاربردی علوم زمین استان البرز، تهیه نقشههای سه بعدی زمینشناسی برای نمایش اطلاعات عمقی بهعنوان یکی از تکنیکهای برتر علومزمین است که هم اکنون در سایت زمینشناسی این مرکز در حال انجام است.
از آنجا که تاکنون همه نقشههای زمینشناسی در ایران به صورت دوبعدی تهیه شده و با توجه به اینکه نقشههای زمینشناسی سنتی که عوارض و ساختارهای سطح زمین را نشان میدهند، برای ذخیره، نمایش و انتقال اطلاعات درون زمین نقص دارند؛ لذا بررسیهای سهبعدی و زیر سطحی زمین که یکی از مسائل مهم در هر سازمان مرتبط با مطالعه علوم زمین است میتواند تکمیلکننده این اطلاعات باشد.
بر همین اساس، تمامی نقشههای زمینشناسی سهبعدی به اطلاعاتی با کیفیت، با دقت و با جزئیات مورد نیاز برای حل مسائل مرتبط با کاهش بلایای طبیعی، مدیریت مخازن، اکتشاف نفت و مواد معدنی، انتشار آلودگی و دیگر مسائل نیاز دارند.
نقشههای سه بعدی به ما کمک میکند که از پدیدههای مختلف تجسمی تحتالارضی، بدون نیاز به آموزش فناوریهای پیچیده زمینشناسی به دست آوریم و رابطه بین دادههای زمینشناسی و محیط اطرافمان را بهتر درک کنیم.
نقشههای دوبعدی سنتی تنها میتوانند پراکندگی سطحی واحدهای زمینشناسی را نشان دهند، در صورتی که نقشههای سهبعدی میتواند عمق عوارض و ساختارهایی همچون گسلها، تغییرات ضخامت، شیب لایه، لنزهای پراکنده رسوبی، عمق سنگ کف و تغییرات لیتولوژیکی آن، مرز واحدها و انواع کنتاکتهای زیر سطحی را نشان دهد.