به گزارش خبرنگار علمی "خبرگزاری دانشجو"، با گذشت کمتر از 2 هفته از ضربالاجل محسنی اژهای، معاون اول قوه قضاییه به وزیر ارتباطات در خصوص اجرای فیلترینگ 3 شبکه اجتماعی وایبر، واتساپ و تانگو، صحبتهای رییس قوهقضاییه حول محور فیلترینگ شبکههای مجازی خبر از کمرنگ شدن مسدود شدن شبکههای موبایلی میدهد.
برهمین اساس چندی پیش و پس از انتشار نامه ضربالاجل اژهای به وزارت ارتباطات، آیت الله آملی لاریجانی، رئیس قوه قضاییه در اظهارات روز چهارشنبه گذشته خود موضع جدی نسبت به فیلترینگ شبکههای اجتماعی اعلام نکرد و با اشاره به امکان استفاده درست از هر ابزاری تاکید کرد: از منظر دینی، نفس استفاده از این ابزارهای ارتباطی اشکالی ندارد؛ همچنین نظام و به تبع آن قوه قضاییه با به کارگیری آنها مخالفتی ندارد اما باید آگاه بود که امکان سوءاستفاده از چنین ابزارهایی وجود دارد.
آیت الله آملی لاریجانی با تاکید بر اینکه قوه قضاییه هیچ علاقهای به مسدود سازی شبکههای اجتماعی ندارد، گفت: توصیه مشفقانه دستگاه قضا این است که دستگاههای اجرایی مرتبط به پالایش این فضا کمک کند تا همه کسانی که می خواهند از فناوریهای ارتباطی به طور صحیح استفاده کنند، امکان فعالیت در فضای سالم را داشته باشند.
در همین راستا محمود واعظی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در صفحه شخصی خود در شبکههای اجتماعی کلوب و تبیان اعلا کرد: ما در تلاش هستیم كه دسترسی به سایتهای غیر اخلاقی و منافی امنیت عمومی محدود شود تا كانون خانوادهها به خطر نیفتد و در این خصوص همه دستگاههای مسئول نظام و مردم فهیم كشور اتفاق نظر دارند.
وی افزود: در هر عرصهای كه مردم به كمك دولت بیایند، موفقیت از آن مردم و دولت است و فرهنگسازی بهترین راه حل برای مبارزه با مصادیق مجرمانه است.
واعظی با اشاره به صرفنظر کردن وزارت ارتباطات از دریافت حقالسهم اپلیکیشنهای موبایلی تاکید کرد: در برخی از كشورها، وزارت ارتباطات به دلیل منافع اقتصادی مخالف استفاده از اپلیكیشنها هستند ولی ما از حق خود دراین ارتباط گذشتهایم و خواسته ما این است كه از آن استفاده صحیح شود.
وزیر ارتباطات یادآور شد: از یك سال قبل با همراهی دانشگاهها و مسئولین وقت و همچنین سرمایهگذاری در این زمینه درصدد هستیم آلودگیهای اینترنتی برطرف شود و برای اجرای دقیق آن نیاز به زمان داریم كه با احساس مسئولیت بالا و حساسیت لازم توسط همكاران و بخشهای ذیربط به صورت جدی درحال پیگیری هستیم.
در حالی که طی 2 هفته گذشته معاون قوه قضاییه ادامه فعالیت نرمافزارهای موبایلی را منوط به تامین نظارت بر روی این شبکهها اعلام کرده بود، هفته گذشته مرکز ملی فضای مجازی خبر از بهرهبرداری اولین نرم افزار فیلترینگ هوشمند با همکاری دانشگاهها داد.
مرکز ملی فضای مجازی بهرهگيري از خدمات مفيد شبكه جهاني اينترنت و برنامهريزي براي صيانت از آسيبهاي ناشي از آن، هدف اجرای سيستم فيلترينگ هوشمند تصوير، فيلم و متن در موضوعات اخلاقي عنوان کرد.
از مشخصههاي اين طرح، تشخيص هوشمند محتواي درخواست شده كاربر است كه سرعت و گستره صفحات پالايش شده را افزايش ميدهد و با كاهش نرخ خطا، كاربر سريعتر و دقيقتر به محتواي مفيد مورد نياز خود دست پيدا ميكند.
همچنين در اين نرمافزار به دليل امكان پالايش جزئي صفحات و ريزدانگي، پالايش صرفا بر صفحاتي اعمال ميشود كه به دليل محتواي نامناسب نياز به پالايش دارند و نيازي به بستن كل دامنه نيست. از ويژگيهاي ديگر اين طرح، توزيع شدگي است كه براساس آن سازمانها، شركتها و موسسات ميتوانند اين نرمافزار را مستقلا به كار گيرند.
به گفته مرکز ملی فضای مجازی نرم افزار فيلترينگ هوشمند كشور که در حال حاضر مراحل آزمايشي نهایي خود را به پايان رسانده در مرحله اول، اين طرح با همكاري مشترك پژوهشكده فضاي مجازي دانشگاه شهيد بهشتي و سازمان تبليغات اسلامي در چندين مركز داخل كشور و همزمان به عنوان يك طرح صادراتي در خارج از كشور راه اندازي شده است.
اکنون باید منتظر ماند و دید که با راهاندازی اولین نرمافزار فیلترینگ هوشمند آیا موضوع اجرای فیلترینگ 3 شبکه اجتماعی وایبر، واتساپ و تانگو تنها به مسدود شدن صفحههایی با محتوای مجرمانه منتهی میشود و یا به دلیل آزمایشی بودن نسخه نرمافزار فیلترینگ هوشمند همچنان مسدودسازی کلیه بسترهای نرمافزاری شبکههای مذکور در دستور کار قرار دارد.