به گزارش گروه علمی "خبرگزاری دانشجو"، حمید فاضلی در برنامه گفتگوی ویژه خبری شنبه شب شبکه دوم سیما با اشاره به تصویب پیشنهاد ایران در برگزاری هفته جهانی فضا به جای روز جهانی فضا گفت: با این پیشنهاد چهارم تا دهم اکتبر هرسال (12 تا 18 مهر) به عنوان هفته جهانی فضا به وسیله اکثر کشورهایی که فعالیتهای فضایی دارند، گرامی داشته میشود.
وی با توجه به جایگاه ایران در بین 5 قدرت نوظهور فضایی افزود: یک موسسه بسیار معتبر در سال 2012 که معمولا فعالیتهای فضایی 15 کشور پیشتاز در فعالیتهای فضایی را به صورت سالانه رصد و ارزیابی می کند، 5 کشور را به عنوان قدرتهای نوظهور فضایی به جمع 15 کشور قبلی اضافه و فعالیتهای آنها را نیز مورد رصد قرار میدهد.
فاضلی تصریح کرد: ایران چه از نظر تلاش برای دسترسی به فضا و چه قراردادن ماهواره در مدار، بالاترین نرخ فعالیتها را در بین این 5 کشور به خود اختصاص داده است.
قائم مقام سازمان فضایی کشور در ادامه گفت: ما موقعیت های مداری داشتیم و برای حفظ آنها باید ماهواره در مدار داشتیم اما در سایه بهانهها برای ما محدودیت ایجاد می کردند.
وی افزود: در حدود 9 سال قبل با کمک یکی از کشورهای اروپایی ماهواره مصباح در مدار پایین زمین طراحی کرده و ساختیم ولی برای پرتاب آن محدودیتهایی ایجاد کردند و به تعهدات خود پایبند نبودند علاوه بر این حتی خود ماهواره را هم به ما عودت ندادند.
فاضلی گفت: البته این محدودیتها برای ما فرصت آفرین شد و مسئولان از این که خودمان ماهواره و حامل آن را در کشور طراحی کنیم حمایت کردند و زیرساختهای لازم فراهم شد، موضوعی که از نرخ رشد سریعی برخوردار بود و باعث شد ما جزو کشورهای ممتاز در این حوزه قرار بگیریم.
وی افزود: برای ثبت موقعیتهای مداری جدید در سالهای اخیر همکاران ما در سازمان فضایی کشور تلاش گستردهای را با همکاری اتحادیه بین المللی ارتباطات جهانی آغاز کردند تا با مطالعه و شبیه سازیها، بهترین نقاطی که برای ما مناسب است به ثبت برسانیم.
قائم مقام سازمان فضایی کشور با اشاره به این که ثبت موقعیتهای مداری فرآیند نسبتا طولانی و چندساله را طلب می کند گفت: برای آن که یک موقعیت مداری به ثبت نهایی برسد نیاز به هماهنگی و مذاکره با کشورهایی است که در مجاورت آن نقاط مداری قرار دارند و لازم است با این کشورها هماهنگی فرکانسی انجام گیرد که همکاران ما در حال انجام آن هستند.
وی افزود: آینده متعلق به فضا و فعالیتهای فضایی است و ارتباطات مخابرات فضایی امروزه نقش تعیین کنندهای را ایفا میکند و هر کشوری هم که از این حقیقت غافل بماند در آینده از ابزارهایی که معیارهای رشد یافتگی کشورها محسوب میشوند، عقب خواهد ماند،از این جهت با جدیت و تلاش و حمایت دولت در این زمینه در حال برنامه ریزی هستیم.
فاضلی توسعه فعالیتهای فضایی در حوزه ارائه خدمات را از مهمترین اولویتهای اجرایی سازمان فضایی ذکر کرد و گفت: از فناوری فضایی در آموزش از راه دور، سلامت و پزشکی از راه دور استفاده می شود و ما در سازمان فضایی کشور با کمک بیمارستان مسیح دانشوری طرحی را به عنوان نمونه اجر کردیم.
وی به جنبه اقتصادی فناوری فضایی نیز اشاره کرد و افزود: در اقتصاد دانش بنیان اطلاعات به هنگام و مکان مند در حوزههای کشاورزی، استفاده از منابع طبیعی و استفاده و حفظ و نگهداشت منابع طبیعی نقش موثری دارند، مثلا برای برنامه ریزان اقتصادی کشور مهم است که بدانند محصولات عمده و راهبردی کشاورزی هرسال در چه وضعیتی است تا بر مبنای آن برنامه ریزی و صرفه جویی کنند.
قائم مقام سازمان فضایی کشور گفت: ما در سالهای 90 و 91 کار ارزشمندی به نام پایش محصولات راهبردی کشاورزی انجام دادیم به شکلی که با استفاده از اطلاعات ماهوارههای سنجش از راه دور و با مدل سازی،طرح زیرکشت و پایش برنج در طول زمان کشت را بررسی کردیم و توانستیم اطلاعات به هنگام این محصول راهبردی را در دورههای ده روزه تولید کنیم.
وی افزود: اطلاعاتی نظیر آمار سطح و تولید برنج، نقشه عملکرد محصول بالقوه برنج، نقشه نقصان عملکرد، نقشه میزان آب مصرفی و بهره وری آب کشاورزی و نقشه تنشهای وارده به محصول را برآورد کردیم.
فاضلی با تاکید بر اهمیت این اطلاعات به موقع و صحیح برای برنامه ریزی بهتر مسئولان گفت: امروز میتوانیم به کمک این طرح در زمینه مدیریت مناطق آبریز کشور مثل رودخانهها و بسیاری از حوزههای طبیعی مثل پایش جنگلها و مراتع و حتی پیش بینی آتش سوزی در جنگلها را تشخیص دهیم و از به جنگلبانان اطلاع دهیم تا آن آتش سوزی را مهار کنند.
وی با اشاره به حمایت دولت از سازمان فضایی کشور افزود: در ماههای اخیر شاهد حمایت خوب دولت بودیم و امسال 150 میلیارد اعتبار ابلاغ شده که تا کنون بالغ بر 30 میلیارد تومان آن تخصیص یافته است.
قائم مقام سازمان فضایی کشور اولویت های این سازمان را در حال بازنگری دانست و گفت: شاه بیت فعالیت های فضایی، توسعه فعالیت های کاربردی و ارائه خدمات است.
وی تغییرات در پیشروی دریای خزر، موضوع خشکسالی و ریز گردها را از جمله دیگر موارد کاربردی دانش فضایی ذکر کرد و افزود: دولت در مورد ریزگردها حساس است و ما می توانیم محل شکل گیری و پخش را مشاهده و زمینه مقابله با آن را فراهم کنیم.
قائم مقام سازمان فضایی کشور با اشاره به حضور فعال ایران در کمیته استفاده صلح آمیز از فضای ماورای جو گفت: خوشبختانه جمهوری اسلامی ایران به عنوان بازیگری فعال در صحنه فعالیتهای بین المللی شناخته شده است.
وی تصریح کرد: با توجه به ابتلای کشورهای خاورمیانه به مسئله ریزگردها و خشکی ما پیشنهاد برگزاری کارگاه منطقه ای دادیم که به ما اعلام کردند با توجه به اینکه برخی کشورهای آمریکای جنوبی و آسیایی هم این مشکلات را دارند، کارگاه به صورت بین المللی برگزار شود ضمن آن که پایش آلودگی دریای خزر هم به آن اضافه شود.
فاضلی درباره زمان پرتاب ماهوارههای کشورمان گفت: ماهواره شریف ست آمادگی پرتاب دارد ولی متنظریم شرایط مهیا شود تا اقدام به پرتاب ماهوارههای مورد نظر کنیم.
وی افزود: ماهواره های طلوع، پارس و ماهواره دانشگاه امیرکبیر (آت ست) در حال تکمیل شدن هستند و نمونههای مهندسی آنها آماده می شود.
فاضلی گفت: حامل قوی تر سیمرغ در حال آماده شدن است، پایگاه پرتاب هم در وضعیت خوبی به سر می برد.
قائم مقام سازمان فضایی کشور در باره اعزام انسان به فضا گفت: فعلا تغییری در برنامهها به ما اعلام نشده و توقفی هم در هیچ حوزه ای رخ نداده است ولی احتمال تغییر اولویت ها و برنامه ها وجود دارد.
وی افزود: ان شاءالله به اهداف مورد نظر در سند چشم انداز دست خواهیم یافت، اما نباید غافل باشیم که بسیاری از کشورها آینده خود را در فضا میبینند.
فاضلی تصریح کرد: بسیاری از کشورهای همسایه در این حوزه برنامههای بلندپروازانهای دارند، در حالی که ما براساس اسناد بالادستی و افق 1404 باید جایگاه اول را در سطح منطقه در حوزه فضایی کسب کنیم.