به گزارش گروه اقتصادی "خبرگزاری دانشجو" به نقل از فاکس بیزینس،گروه اوپک اعلام کرد تقاضای جهانی برای نفت اوپک در سال آینده پایینتر از سطح کنونی به دلیل عرضه بیشتر نفت شیل آمریکا خواهد بود این در حالی است که عربستان سعودی بزرگترین تولیدکننده نفت دنیا همچنان معلوم نیست که آیا نفت مازاد خود را کاهش میدهد یا نه.
بر اساس این گزارش،عربستان سعودی هنوز نظر خود را به صورت عمومی در مورد کاهش دادن قیمت نفت که به کمترین میزان از سال 2010 رسیده اعلام نکرده است و این همچنان ناظران صنعتی را سرگردان کرده است که آیا این کشور ممکن است از سیاست کنترل بازارها که در پیش گرفته است دور باشد و یا به جای آن اهداف ژئوپلتیکی را خواهد کرد. عربستان گفته است این کشور عرضه نفت را بر اساس نیاز بازار تنظیم میکند.
با وجود این نبود هیچ پاسخی از سوی عربستان سعودی چندین تئوری را مطرح کرده است که ریاض ممکن است تولید نفت شیل آمریکا را نشانه گرفته است که این نفت نیاز به هزینههای فرآوری بالایی دارد و با عرضه ارزان نفت در این کشور بازار خود را حفظ کند و جای خود را به نفت شیل آمریکا ندهد.
تئوری دوم اینکه ممکن است عربستان سعودی با کاهش قیمت نفت در بازار به دنبال ضربه زدن به ایران و روسیه باشد. این کشورها برای داشتن تراز تجاری متعادل نیاز به قیمت نفت بالا هستند که در بودجه دولت این کشورها تعیین شده است.
اما به رغم اینکه بودجه ایران و روسیه در حدود بشکهای 100 دلار تنظیم شده است، قیمت جهانی نفت در ماه اکتبر به کمتر از 83 دلار در هر بشکه رسید و حتی روز سهشنبه به قیمت 80دلار و 46سنت هم پائین آمد که کمترین قیمت از سال 2010بود. بر اساس این گزارش اوپک پیشبینی کرد که تقاضا در سال 2015 برای نفت اوپک به 29.20 میلیون بشکه در روز برسد که تقریباً یک میلیون بشکه در روز کمتر از میزان موجود خواهد بود.
در جلسه وین در 27نوامبر در این باره که آیا با کاهش عرضه نفت راهی برای کاهش قیمت کنونی نفت باز خواهد شد عربستان سعودی گفته بود حدود 9.69میلیون بشکه در روز در ماه اکتبر تولید کرده که نسبت به تولید 9.704میلیون بشکه در روز ماه سپتامبر اندکی تغییر داشته است.
بر اساس این گزارش اوپک پیشبینی خود از میزان عرضه و تقاضای نفت را تغییر نداده است. گروه اوپک انتظار رشد تقاضای جهانی نفت در سال 2015،به 1.19بشکه در روز را دارد و گفته است نشانههای اقتصادی و بهبود ادامه دار در اقتصاد جهانی و اصلاحات اقتصادی در کشورهای مصرف کننده نفت باید به افزایش تقاضا بینجامد اما به رغم افزایش تقاضای جهانی اوپک انتظار تقاضا برای این نفت را در سال 2015کاهش داده است.
این کاهش سهم اوپک به دلیل بالا رفتن میزان عرضه نفت از سوی آمریکا و نیز افزایش ذخایر نفتی در دنیا است. تقاضای جهانی برای نفت خام اوپک با کاهش 245هزار بشکه در روز به 29.2دهم میلیون بشکه در روز در سال 2015 کاهش مییابد که این میزان نسبت به عرضه ماه گذشته نفت اوپک بدون تغییر است.
بر اساس این گزارش اگر اوپک همچنان به تولید 30.25میلیون بشکه در روز خود ادامه دهد نسبت به این پیشبینی حدود یک میلیون بشکه در روز افزایش عرضه خواهد داشت.
کویت یکی از اعضای اوپک گفته است احتمال کاهش عرضه نفت اوپک در اجلاس بعدی بعید به نظر میآید اما با وجود این نمایندگان به صورت اختصاصی شروع به مذاکره درباره نیاز به برخی اقدامات میکند اگرچه آنها هشدار میدهند توافقی برای رسیدن به نتیجه میسر نخواهد بود.