به گزارش گروه اقتصادی "خبرگزاری دانشجو" به نقل از پرس تی وی، بر اساس حکم صادره از سوی یک هیئت داوری سوئیسی، رژیم صهیونیستی باید به دلیل وارد کردن زیان به سهم دولت ایران در خط لوله ایلات-عسقلان به این کشور خسارت بپردازد.
این پروژه در سال 1968 با سرمایه گذاری مشترک حکومت سابق ایران و رژیم صهیونیستی کلید خورد، اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال 1979 شکست خورد.
بر اساس حکم مقدماتی این هیئت، رژیم صهیونیستی برای جبران زیاد وارده، باید برابر با ارزش 50 درصد این پروژه به ایران پول پرداخت نماید.
بر اساس برآوردهای انجام شده، میزان خسارت وارده بین 50 تا 100 میلیون دلار است، اما این حکم هنوز نهایی نشده است.
این حکم پس از حدود 20 سال دعوای حقوقی صادر شده است.
شرع روند داوری به سال1994 بر می گردد، یعنی زمانی که شرکت ملی نفت ایران بر اساس قراردادی منعقده سال 1968 بین دو طرف، داوری را تعیین کرد.
این هیئت داوری سوئیسی در حکم خود در اواسط سال 2013 به نفع ایران رای داد و از رژیم صهیونیستی خواست تا 100 میلیون دلار بابت آسیب زدن به سهم ایران در این پروژه به این کشور پرداخت نماید.
این خط لوله قرار بود نفت ایران را به بندر ایلات در دریای سرخ منتقل نماید و از آنجا نفت با کشتی به پایانه هایی در شهر ساحلی عسقلان انتقال یابد. سپس از شهر عسقلان نفت ایران به اروپا صادر می شد.
در روز قبل از پیروزی انقلاب اسلامی این خط لوله 242 کیلومتری حاوی حدودا 800 هزار تن نفت پالایش نشده ایران بود. ارزش این میزان نفت در آن زمان حدود 120 میلیون دلار و در حال حاضر حدود 400 میلیون دلار است.
بر اساس گزارش آسوشیتد پرس، رژیم صهیونیستی ابتدا حاضر به شرکت در رسیدگی ها نبود و چند بار تلاش کرد که این رسیدگی ها را در نزد دادگاه های اروپایی متوقف سازد. یک دادگاه سوئیسی در سال 2012، یکی از درخواست های این رژیم را رد کرد. سال گذشته یک درخواست فرجام خواهی ارائه شده به دادگاه فدرال سوئیس نیز رد شد و رژیم صهیونیستی مجبور شد 250 هزار دلار بابت هزینه های دادرسی پرداخت نماید.