به گزارش گروه فضای مجازی "خبرگزاری دانشجو"؛ با فرا رسیدن سالروز قیام مردمی با بصیرت ایران در ۹ دی که حاصل حوادث و اتفاقات انتخابات ریاست جمهوری در سال ۸۸ بود بر آن شدیم که با بررسی و واکاوی این حوادث، اهداف دشمنان انقلاب و نظام را بیشتر مشخص نماییم. در همین راستا با دکتر”علی اصغر شریفی راد” مدیرکل سابق دفتر انتخابات وزارت کشور و جانشین ستاد انتخابات کشور درانتخابات دهم ریاست جمهوری در سال ۸۸ به گفتگو نشستبم که مشروح این گفتوگو را در زیر میخوانید.
ایلام رصد:: شروع حوادث از چه زمانی بود؟
شریفی راد:: در انتخابات سال۸۸ و حوادث پس از آن یک سری مؤلفه ها و مشخصه های خاصی وجود داشت که ذکر آنها لازم و ضروری می باشد. اولین موضوع این بود که از قریب به یک سال قبل از برگزاری انتخابات بحث زمزمه ی عدم سلامت انتخابات و تقلب در آن از سوی بعضی گروه های سیاسی مطرح شد. شاید در یک تحلیل سیاسی خیلی ساده به نظر می رسید که این افراد برای انتخابات دنبال یک جریان خاصی هستند و گرنه معنا نداشت در حالی که هنوز انتخاباتی برگزار نشده و مقدمات انتخابات هم انجام نگرفته عده ای بیایند برطبل تقلب در انتخابات بکوبند. موضوع بعد تدارکی بود که دشمنان انقلاب نسبت به انتخابات سال ۸۸ داشتند در آنجا می بینیم که حجم عظیمی از اخبار و تحلیل ها و حتی شایعات پیرامون نحوه برگزاری انتخابات و نتایج آن و حتی کاندیداهای انتخابات و مسائل بعد از انتخابات مطرح می شد. مشخص بود این انتخابات وزن خاصی برای دشمنان انقلاب دارد و مجموعه کارها و اقدامات صورت گرفته نشان می داد که آنها می خواهند بر روند انتخابات کشورمان تأثیرگذار باشند.
ایلام رصد:: برای جلوگیری از حاد شدن موضوع از سوی دولت چه اقداماتی صورت گرفت؟
شریفی راد:: برای اینکه طبیعتا این جو مقداری سبک شود و عزم جدی نظام برای سلامت انتخابات مشخص شود تمهیدات جدیدی را در آن انتخابات شاهد بودیم. نمونه اول آن این بود که برای اولین بار در طول برگزاری انتخابات ما در ستاد انتخابات کشور از کاندیداها دعوت کردیم تا هرکدام نماینده تام الاختیاری را معرفی کنند تا بر روند کلی انتخابات از ابتدا تا انتها نظارت داشته باشد و از نزدیک خود شاهد روند ستاد انتخابات کشور باشد که با حمایت کاندیداهای ریاست جمهوری مواجه و نمایندگان خود را معرفی کردند. نکته دوم این بود که قانون به آنها اجازه داده بود بر اساس قانون انتخابات هر کاندیدایی در شعب اخذ رأی نماینده داشته باشد که البته این قانون اختیاری بود و اگر کاندیدایی نخواهدنماینده بفرستد، کسی نمی تواند او را مجبور کند. ستاد انتخابات کشور برای تسهیل در امور نمایندگان کاندیداها در صندوق های اخذ رأی تسهیلات خاصی را فراهم کرد و حتی به صورت جد و مکرر از کاندیداها خواستیم که برای همه صندوق های اخذ رأی نماینده خودشان را معرفی کنند. این نماینده اجازه داشت یک ساعت قبل از شروع رأی گیری در شعبه حاضر و بر تمام روند اخذ رأی از مردم نظارت داشته و تا پایان شمارش آرا و دوباره پلمپ کردن صندوق و تعیین صورت جلسه در آنجا حضور داشته باشد.
ایلام رصد:: استقبال کاندیداها از این موضوع به چه صورت بود؟
شریفی راد:: برای ما جالب بود که بعضی از کاندیداها از این امر استقبال نکردند یعنی حقی که قانون به آنها داده بود و ازامکاناتی که فراهم شده بود استفاده نکردند. همان کسانی که می گفتند قرار است در انتخابات تقلب شود خود آنها کمتر استقبال می کردند و یا بعضاً به گونه ای برخورد می کردند که امکان حضور سلب شود. از ستاد آقای کروبی چندین بار به اصرار خواستیم نمایندگان خودشان را برای صندوق های اخذ رأی شهرتهران مشخص و راسال کنند، آنها در پاسخ تعدادی عکس و مشخصات بدون آنکه مشخص شود که هر عکس مربوط به چه کسی است داخل گونی ریخته و برای ستاد در وزارت کشور فرستاده بودند. ما اطلاع دادیم که عکس ها را پشت نویسی نکردید و مشخصاتم طبق عکس ارسال نشده است کسی را بفرستید این موارد را مشخص کند که ما بتوانیم کارت حضور در صندوق صادر کنیم این کار راهم انجام ندادند، جالب هم این بود که از موضع طلبکارانه برخورد می کردند. در ستاد انتخابات در یک اقدام خیلی اعتماد جویانه نیز ۴۸ ساعت به مهلت قانونی معرفی نمایندگان کاندیداها اضافه کردیم ولی باز ستادهای کاندیداها کار جدی در این خصوص انجام ندادند. در این مرحله برای ما خیلی شفاف روشن شد که اینها نسبت به برگزاری انتخابات دغدغه ای ندارند و شعار هایی که مطرح می شود شعارهایی است که از جای دیگر دیکته شده و بنا است این شعار ها در هر صورت داده شود. لازم است به این نکته نیز اشاره شود که شورای نگهبان نیز سامانه ای را تعریف کرده بود که کاملا شمارش آرا و اخذ آرا در معرض دید بود اما از همان هم خیلی استقبال نشد.
ایلام رصد:: نظر یا اعتراضات نمایندگان کاندیدها بر روند برگزاری انتخابات چگونه بود؟
شریفی راد:: ما قبل از برگزاری انتخابات چندین جلسه با نمایندگان تام الاختیار نماینده ها در ستاد انتخابات کشورگذاشتیم و از آنها در خواست کردیم که اگر در جایی نسبت به روند برگزاری انتخابات تا آن مرحله اعتراضی یا انتقاد یا ابهامی دارند بیان کنند. متأسفانه از سوی کاندیداهایی که بعداً معترض نتیجه انتخابات شدند هیچگونه اعتراضی در آن مراحل صورت نگرفت و اتفاقا نماینده ها می آمدند و کمال تشکر را داشتند صورت جلسه های آن جلسات در ستاد انتخابات کشور موجود است که یک مورد هم اینها اعتراضی نداشتند. اگر واقعا آن حرفهایی که بیرون و در رسانه ها می زدند که ما به سلامت انتخابات اعتماد نداریم؛ باید این عدم اعتماد مصداقی می داشت و آن مصداق در جلسات ستاد انتخابات کشور مطرح می شد؛ که متأسفانه اصلا مطرح نشد و با این روند در کمال آرامش و تفاهم و اعتماد، با نمایندگان کاندیداها به زمان برگزاری انتخابات رسیدیم. ما در آن انتخابات برای اولین بار از خانه احزاب دعوت کردیم که از مجموع احزاب قانونی کشور بیایند جلساتی را تشکیل بدهند و از بین خودشان کمیته ای را مشخص کنند. در ستاد انتخابات کشور به این کمیته جای رسمی دادیم و امکان مصاحبه روزانه برای آنها فراهم نمودیم و این اقدامات و تسهیلات تا سطح فرمانداری های استان ها هم رسید. اعلام نمودیم که علاوه بر این کمیته نمایندگان کاندیداها نیز بیایند بر روند انتخابات نظارت داشته باشند که اینها به سرپرستی آقای کیاسری آمدند در ستاد انتخابات کشور مستقر شدند ما نیزبرای روز انتخابات به آنها مجوز دادیم که به اصطلاح بازرسی های مکرر از صندوق هایی که متمایل باشند داشته باشند. از مجموعه مکاتباتی که خانه احزاب با ستاد انتخابات کشور داشته بایگانی آنها در ستاد انتخابات و جود دارد و آنها جز تأیید روند انتخابات از ابتدا تا انتها هیچ مورد خاصی نداشتند. اینها کارهایی فرا قانونی بود اما در راستای اعتماد سازی ستاد انتخابات کشور و احزاب و تشکل ها به عنوان واسطه بر مردم انجام شد و هیچ مشکلی هم در روند برگزاری انتخابات وجود نداشت.
ایلام رصد:: اعتراضات کاندیداها از چه وقتی شروع و اقدامات وزارت کشور در این خصوص چه بود؟
شریفی راد:: اولین اعتراضات از آن مصاحبه جنجالی و غیر قانونی آقای موسوی شروع شد که ایشان خود را برنده انتخابات دانست در حالی که هنوز شمارش آرا در کشور در بعضی از جاها شرو نشده بود و در خیلی از جاها به اتمام نرسیده بود. مشخص بود چیزی که آقای موسوی می گوید اگر یک توطئه نباشد صرفا یک ادعای واهی است در حالی که جمع بندی آرا در فرمانداری ها نشده و به استان ها نرسیده و به وزارت کشور نرسیده از کجا می دانستند که برنده انتخابات است و چند درصد آرا را داراست. به دنبال آن در مصاحبه های بعدی مثل همان مصاحبه ای که ابطحی رئیس دفتر رئیس جمهور در دوران اصلاحات انجام داد گفت که تقلب برای ما رمز آشوب بود. برنامه ای از قبل طراحی شده بود اینها بیایند بر طبل تقلب بکوبند و اینکه نظام را تحت فشار قرار دهند تا نظام از مواضع قانونی و حقه خودش عقب نشینی کند. بنابراین مردم را به سطح خیابان ها کشاندند و مخصوصاً در تهران و سعی کردند همان تئوری که قبل داشتند فشار از پائین و چانه زنی از بالا، در کف خیابان ها فشار بیاورند تا سران اینها در بالا با چانه زنی سیاسی امتیاز بگیرند. نظام نیز مصمم بر این بود که از حقوق مردم و آراء مردم محافظت کند و به هیچ وجه از این موضع دفاع از حقوق مردم کوتاه نیاید. گوش شنوای نظام آماده شنیدن اعتراضات کاندیداها و نمایندگان آنها بود به همین خاطر شورای نگهبان و ستاد انتخابات کشور با اطلاعیه های مکرر اعلام نمودند که هرکسی نسبت به روند برگزاری انتخابات اعتراض و اشکالی دارد مستند بفرستد. در حالی که در مطبوعات و رسانه ها شعار تقلب در انتخابات می دادند ولی در عمل شکایتی را مستند نمی کردند و حتی یک شکایت به ستاد انتخابات کشور نرسید.
ایلام رصد:: مقام معظم رهبری چگونه به این موضوع ورود و آن جلسه معروف را برگزار نمودند؟
شریفی راد:: وقتی همه این اتمام حجت ها به جایی نرسید نهایتاً مقام معظم رهبری در کمال تواضع و برای حل مسئله وارد قضیه شد. رهبر معظم انقلاب برای اولین بار جلسه ای با مسئولین ستادهای انتخاباتی کاندیداها برگزار نمودند و از هر ستاد انتخاباتی چند نفر آمدند و در خدمت ایشان در آن جلسه معروفی که معروف شد به اینکه “خودم مدیر جلسه هستم “در یک فضای کاملا صمیمی و آزاد نظرات خود را بگویند. مقام معظم رهبری فرمودند من شما را آوردم تا حرف های شما را بشنوم پس سریع رک و بدون شرم حضور بنده حرف ها و مسائل را بگویید که نسبت به روند انتخابات چه اعتراضی دارید؟ وزارت کشور و شورای نگهبان را هم احضار کردند تا اعتراضات و شکایاتی که بیان می شود بررسی گردد. از هر چهار ستاد آمده بودند و بطور مفصل و در عین تساوی صحبت کردند و جالب است مردم ما بدانند که در آن جلسه یک اشکال به نحوه برگزاری انتخابات هم مطرح نبود و حتی همین آقای آخوندی که وزیر مسکن و شهرسازی هستند از طرف ستاد آقای موسوی آمده بود در پایان جلسه اعلام کرد با توجه به اینکه خودم قبلا معاون سیاسی وزیرکشور بودم و رئیس ستاد انتخابات کشور بودم و با روند برگزاری انتخابات در کشور آشنا هستم اعلام می کنم که در روند برگزاری انتخابات مشکلی نداریم. علی رغم همه اینها مقام معظم رهبری فرمودند برگردید به ستاد هایتان و هرگونه شکایتی دارید بیاورید وبیایید شکایت را در حضور نمایندگان خودتان بررسی کنیدو ازشورای نگهبان نیز خواسته شد آن مهلت قانونی را تمدید کند و این امکانی بود که واقعاً با توجه به اختیارات ولی فقیه داده شد و گرنه زمان قانونی منقضی شده بود و باز هم در آن مدت هم شکایت مستندی نه به ستاد انتخابات کشور و نه به وزارت کشور نرسید. در آن جلسه مقام معظم رهبری با قاطعیت اعلام نمودند که اگر کسی اعتراضی نسبت به برگزاری یا نتیجه انتخابات دارد نباید آن را به کف خیابان ها بکشاند بلکه باید از راه قانونی که در قانون انتخابات پیش بینی شده این کار را انجام دهندیعنی هم موضع رأفت نظام و هم موضع اقتدار نظام را تبیین نمودند.
ایلام رصد:: استقبال ستادهای انتخاباتی از این اقدام به چه صورت بود؟
شریفی راد:: متأسفانه کاندیدها و ستادهایشان از این فرصت استفاده نکردند در عین حال نظام با دستور مقام معظم رهبری دو کار انجام دادکه این کارها برای کسی که هیچگونه اعتمادی نداشته باشد اعتماد ساز می شد در صورتی که واقعا قصد توطئه و فتنه نداشته باشد. مقام معظم رهبری فرمودند اگر به شورای نگهبان هم اعتماد ندارید هیئتی را تعیین کردند از کسانی که مورد اعتماد همان کاندیداهای معترض به نتیجه انتخابات بود گفتند شکایت های خود را بدید به این هیئت و به این هیئت اختیار دادند که بیاید و شکایت ها را بررسی کنند. آنها علی رغمی که در ابتدا از این هیئت استقبال کردند اما عملاً هیچ کاری انجام ندادند و شاید اصلا مطلبی به صورت قانونی برای گفتن نداشتند.
ایلام رصد:: اقدامات اعتماد ساز ستاد اننخابات کشور و شواری نگهبان برای تنویر افکار عمومی چه بود؟
شریفی راد:: از کارهای بدیع در انتخابات این بود که اجازه داده شد ستادهای اینها در استان ها و شهرستان ها جلساتی را با فرماندارها و اعضای هیئت نظارت شورای نگهبان داشته باشند.در این جلسات مقرر شد به صورت رندمی و اتفاقی ده درصد صندوق ها را باز کنند و دوباره کاملا باز شماری کنند و اگر در این ده درصد مشخص شد تقلبی صورت گرفته است صندوق ها دوباره باز شماری شوند. این کار انجام شد که بعضی جاها ستاد آقای موسوی وکروبی آمدند و بعضی جاها به خودشان اجازه ندادند این کار را انجام دهند. بعد از بازشماری ده درصد صندوق ها با حضور نمایندگان هر چهار کاندیدا و هیئت اجرایی و فرماندار و هیئت نظارت شورای نگهبان مشخص شد که هیچگونه تغییری در نتیجه انتخابات پیش نیامده است و شمارش آرا در کمال سلامت و امانت بوده است. علی رغم همه این کارها و اقدامات و همه این مهربانی ها و تواضعی که نظام انجام می داد با شعار تقلب در انتخابات اعتراضات را ادامه دادند تا منجر به وضعیتی ضد انقلابی شد. هدف اصلی آنها شکست انتخابات بود و مشخص شد که اینها برای انجام این امورات دست بیعت با وزاری خارجه آمریکا و رژیم منحوس اسرائیل داده اند. در واقع اصلاً بحث آنها موضوع انتخابات نبود بلکه هدف ضربه زدن و تضعیف نظام است به گونه ای که نخست وزیر اسرائیل گفت: آن کسانی که به عنوان جنبش سبز هستند سربازان اسرائیل در کشور ایران هستند.
ایلام رصد:: در پایان اگر موضوع ناگفته ای دارید بفرمایید.
شریفی راد:: با تشکر از پایگاه خبری ایلام رصد که با ایجاد این فرصت در صدد برآمد تا آگاهی مردم در خصوص حوادث سال ۸۸ بیشتر و بهتر شود، این خلاصه روندی بود از کارهایی که در انتخابات دهم ریاست جمهوری انجام شد هم از مبانی اعتراضات و هم اقداماتی که نظام برای اعتماد سازی و کسب اعتماد مردم صورت داد. بایستی در جمع بندی صحبت هایم بگویم که نظام با رأفت و مهربانی و هزینه های زیاد سعی داشت تا این خواص به دامان نظام برگردند اما با توجه به همه این اقدامات و فرصتی که نظام ایجاد کرده بود که می توانست تبلیغات علیه نظام را کاهش داده و فرصتی مناسب برا ی فتنه گران و خواص به وجود آورد استفاده نکردند.
منبع: ایلام رصد