به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، با وجودی که متقاضیان مسکنمهر حاضرند تحت هر شرایطی به واحدهای مسکونی خود برسند اما متولیان این نوع مسکن گاه و بیگاه با ایجاد محدودیتهایی مانع دستیابی آنها به مسکن مورد نیاز می شوند.
پس از استقرار دولت یازدهم و سکانداری آخوندی در وزارت راهوشهرسازی انتظار میرفت که وضعیت مسکن به نحو شایستهای سر و سامان گیرد چرا که وی قبل از رسیدن به این سمت، بارها در یادداشتهای خود از چگونگی تامین مسکن نیازمندان آن هم با بهترین شیوه ساخت و قیمت مناسب سخن میگفت. البته وزیر راه و شهرسازی از همان ابتدای کار مخالفت خود را با تداوم ساخت مسکن مهر اعلام کرد و طرحهای خود را درقالب ساخت مسکن اجتماعی ارائه داد اما پس از گذشت حدود یکونیم سال از فعالیت دولت یازدهم تاکنون نه فقط آجری روی آجر در بخش تولید مسکن در کشور گذاشته نشده است بلکه تعهداتی که قراراست در قبال تکمیل مسکن مهرعملی شود نیز بهسختی و با موانع و فشارهایی صورت میگیرد، تا جایی که دولت اکنون با گران کردن ساخت مسکنمهر متقاضیان بیدفاع را در شرایطی سخت قرار داده است.
این درحالی است که رئیسجمهور در گزارش 100 روزه خود به مردم اعلام کرد: «ساخت مسکن برای مردم کار بسیار بزرگ و ارزشمندی است و هیچ کس منکرآن نیست، اگرچه ساخت مسکنمهر دور از اشکال هم نیست اما مقصود من از این بحث این نیست که ما مسکنمهر را تکمیل نکنیم، به هر حال تعهدی که دولت قبل به مردم داده، این دولت خودش را به اجرای آن متعهد میداند، قراردادهایی که دولت قبل با مردم درباره مسکنمهر داشته، این قراردادها از نظر ما محترم است و این دولت برای مسکن مردم متعهد خواهد بود، هرچند این دولت طرح خود را برای ساخت مسکن دارد، به هر حال ساخت مسکن خیلی خوب است، خیلی کار ارزشمندی است و آنهایی هم که صاحب مسکن شدند حتماً نفس راحتی کشیدند؛ حالا ضمن اینکه این مسکنمهر مشکلات فراوانی ایجاد کرده است، مشکلات تسهیلات دارد، حمل و نقل دارد، مسائل جانبیاش باید مراعات شود، حالا آنها سرجای خودش و باید تکمیل شود. به هرحال تعهدی است که دولت به مردم داده است و باید تکمیل شود».
افزایش قیمت به جای تسهیل در امور تولید!
صرف نظر از اینکه در دولت یازدهم ساخت جدید مسکن به هر شیوهای انجام نمیشود و تعطیلی بخش تولید و تداوم آن باعث شده تا نیاز انباشه متقاضیان به مسکن در کشور روزبهروز افزایش یابد اما اکنون متولیان مسکنمهر نیز به جای تکمیل این نوع مسکن، متاسفانه درنقاطی قیمت ساخت مسکن را حتی تا 12 میلیون تومان بالا بردهاند و این موضوع باعث شده است افزایش قیمت ساخت مسکن مهربا ترفندهایی به نقاط دیگر نیز سرایت کند. اوایل ماه گذشته بود که خبری مبنی بر افزایش ۱۲ میلیون تومانی قیمت مسکن مهر فاز ۱۱ پردیس روی خروجی سایتها قرار گرفت تا متقاضیان مسکن مهر در این شهر را شوکه کند چرا که آنها مطابق قرارداد موظف به پرداخت چنین رقمی نبودند. در این خبر مدیرعامل شرکت عمران پردیس گفته بود: به متقاضیان اعلام کردهایم که قیمت واحدهای مسکنمهر فاز 11 پردیس 12 میلیون تومان افزایش یافته و این افزایش قیمت براساس بخشنامه مربوط به خدمات زیربنایی و روبنایی صورت گرفته است. این درحالی بود که 29 مهرماه سالجاری مدیرعامل شرکت عمران پردیس درگفتوگویی تاکید کرده بود هیچگونه افزایش قیمت جدیدی در پروژههای مسکنمهر شهر جدید پردیس نداریم و دستورالعمل قبلی وزارت راه و شهرسازی در رابطه با افزایش قیمت ساخت مسکن مهر عمل میشود. در چنین شرایطی که متقاضیان مسکنمهر در پردیس خواهان رسیدگی مسؤولان به این موضوع بودند اما مسؤولان وزارت راه و شهرسازی افزایش قیمت مسکنمهر را مربوط به مصوبه دولت قبل دانستند و به جای رسیدگی در برخی مصاحبهها دولت یازدهم را در موضوع مسکن مهر مظلوم عنوان کردند.
واحدهای تکمیل شده ای که عرضه نمی شوند
مشکل تکمیل مسکنمهر فقط به شهرهای حاشیه پایتخت منتهی نمیشود چرا که این مشکل عمده شهرستانهای کشور را نیز درگیر خود کرده است. درحقیقت مسکنمهر اکنون در بیشتر شهرستانها به دلیل عدم تامین سهم آورده متقاضیان بلاتکلیف مانده است زیرا مردم معتقدند تاکنون بارها برای تکمیل این پروژه از آنها طلب پول شده است و دیگر پولی ندارند برای تکمیل این واحدها که قرار بود رویای خانهدار شدن اقشار ضعیف جامعه را تحقق بخشد، بپردازند. به هر حال این موضوع برای متقاضیانی که در انتظار خانهدار شدن روزشماری میکنند به رویا و دغدغهای مهم تبدیل شده و منتظران آن مورد بیمهری و نامهربانی قرار میگیرند. خیلی از متقاضیان مسکن مهر میگویند برای دستیابی به واحدهای مسکونی خود به هر کجا میرویم با در بسته مواجه میشویم و دیگر نمیدانیم به کجا باید مراجعه کنیم و این موضوع به یک سریال دنبالهدار تبدیل شده و دیگر از این وعدههای توخالی خسته شدهایم. اکنون کار خیلی از واحدهای مسکونی مهر در برخی از شهرها به پایان رسیده اما پیمانکاران حاضر نیستند آنها را به متقاضیان تحویل دهند به طور مثال در شهرک ابریشم کیانمهر کرج با وجود اتمام پروژه و تکمیل خدمات زیربنایی، واحدها را به پیشخریداران تحویل نمیدهد و از آنها طلب پول بیشتری میکنند. هرچند در برخی از سایتهای مسکنمهر، مدیران تعاونی به بهانه اینکه هنوز امکانات زیربنایی در پروژه تکمیل نشده است واحدها را به متقاضیان تحویل نمیدهند اما در سایت مسکنمهر شهرک ابریشم با وجود تکمیل همه امکانات زیربنایی و روبنایی اما باز هم مدیران پروژه از تحویل واحدها خودداری میکنند. یکی از متقاضیان مسکن مهر این شهرستان به «وطن امروز» گفت: خانههای ما آماده تحویل است و با وجود اینکه از سوی دولت هزینه ساخت به ازای هر متر مربع 30هزار تومان اضافه شد و این مبلغ نیز از سوی اعضا پرداخت شده است اما پیمانکار «شرکت ابنیه طراحان مارگون» با امتناع از ارائه واحدهای مسکونی ساخته شده به متقاضیان، خواهان افزایش قیمت 90هزارتومانی در هر مترمربع برای ساخت تکمیلی (نصب آسانسور و خردهکاریها) است. وی با بیان اینکه پیمانکاران این پروژه با مدیریت مسکن و ساختمان و ستاد مسکن مهر استان البرز اختلاف نظردارند، گفت: ما در این بین باید قربانی مشکلات و اختلافات پیمانکاران با ادارات راه و شهرسازی شویم. این در حالی است که متقاضیان مسکنمهر در این شهرستان بیش از 4 سال است منتظر تحویل واحدها هستند اما هر بار از سوی تعاونیهای مسکنمهر با مشکلی جدید روبهرو میشوند و تحویل واحدهایشان عقب میافتد. علاوه بر این در شهر جدید پرند فاز 5 «شرکت مپسا» نیز با وجودی که تمام زیرساختهای پروژه مسکن مهر آماده است و واحدهای مسکونی نیز مدتهاست آماده تحویل هستند اما مسؤولان این پروژه نزدیک به 2 سال است از عرضه آن به متقاضیان امتناع میورزند. همچنین در شهر جدید پرند «پروژه مسکن مهر خورشید» شهرستان پیشوای ورامین نیز قرار بود در سال 92 واحدهای مسکونی تحویل متقاضیان شود اما این در حالی است که با وجود پرداخت آخرین قسط متقاضیان در یک سال گذشته نهتنها این واحدها عرضه نشد بلکه کسی نیز پاسخگوی آنها نیست.
دولت بانی گرانی مسکن مهر
رئیس سابق اداره راه و شهرسازی استان البرز افزایش قیمت مسکن مهر را سیاست دولت یازدهم با تاکید شخص وزیر راه و شهرسازی عنوان کرد و به «وطنامروز» گفت: وزیر راه و شهرسازی با تعدیل قیمت مسکن مهر موجب شد قیمتها از سوی پیمانکاران افزایش یابد. سعید صابونی تصریح کرد: اینکه برخی مدعی هستند افزایش قیمت مسکن مهر مربوط به مصوبه دولت قبل است کذب محض بوده و هرگونه افزایش قیمت مسکن مهر در دولت یازدهم صورت گرفته و میگیرد. وی اظهار داشت: آمارها گویای آن است که طی چند سال گذشته تولید و عرضه مسکن مهر با کمترین مشکل و با رضایت متقاضیان انجام میشد و در این زمینه هیچگونه موانع و مشکلی که داد متقاضیان را درآورد مشاهده نشده. صابونی تصریح کرد: افزایش 12 میلیون تومانی مسکن مهر در پردیس و اضافه شدن قیمت 100 هزار تومان به ازای هر مترمربع برای تکمیل واحدهای مسکونی مهر ناشی از تعدیل قیمتها از سوی وزیر راه و شهرسازی است چرا که وی معتقد است با توجه به نرخ مصالح ساختمانی، دستمزدها و... قیمت واحدهای مسکونی نیز باید متناسب با آن افزایش یابد.
افزایش تحمیلی قیمت مسکن قدرت خرید مردم را کاهش داد
عضو هیاتمدیره انجمن شرکتهای ساختمانی، مسکن مهر را بهترین طرح برای پاسخگویی به تقاضای مسکن کشور برآورد کرد که متاسفانه با کیفیت وکمیت نامناسب اجرایی شد. محمدعلی پورشیرازی در بررسی علل کاهش قدرت خرید مردم برای مسکن گفت که افزایش تحمیلی و ناگهانی قیمت مسکن، سیر صعودی نرخ بهره بانکی و افزایش تمامشده قیمت مسکن از جمله دلایل کاهش قدرت خرید مردم به شمار میرود. وی افزایش قدرت خرید مردم را منوط به ارائه 90 درصد قیمت تمامشده مسکن در قالب وام مسکن دانست و گفت باید خروج جمعیت از پایتخت را تسهیل کرد. این کارشناس ارشد صنعت ساختمان، ساماندهی بازار مسکن را منوط به عدم دخالت مستقیم دولت در این عرصه برشمرد و به تسنیم گفت: کاهش قیمت تمامشده مسکن، ضمن بازگرداندن رونق به بازار و افزایش قدرت خرید مردم، منجر به فعال شدن 261 زیرگروه شغلی خواهد شد. به گفته وی، افزایش امکانات و رونق تولید و صنعت در استانها، مانع مهمی در جلوگیری از مهاجرت افراد به سمت کلانشهرها و پایتخت کشور بوده که بر این اساس باید برنامه تمرکز جمعیت از سمت پایتخت به سمت سایر استانها شکل بگیرد که این امر جلوی شناور شدن جمعیت را خواهد گرفت.
منبع: وطن امروز