به گزارش گروه بین الملل «خبرگزاری دانشجو» ؛ خبرگزاری دولتی چین ( شینهوا ) در گزارشی از روند پرونده هستهای ایران، به تلاشهای 12 ساله برای حل این موضوع اشاره کرد و نوشت با تمدید شش ماهه گفت وگوها بین ایران و گروه 1 +5، این مذاکرات هم اکنون به مرحله حساسی رسیده است.
«خبرگزاری شینهوا» همچنین تاکید کرد که پس رسیدن به این مرحله، طرفهای مذاکره کننده باید هزینه رسیدن به توافق نهایی را در نظر بگیرند.
این رسانه به نقل از «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران نوشت: «ایران مطمئن است که توافق جامع هستهای در آینده نزدیک قابل دسترس است.»
این خبرگزاری با اشاره به مفاد توافق موقت ژنو افزود: «علی اکبر صالحی» رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، پیش از پایان مهلت این توافق اعلام کرد که تهران حاضر است برای کاهش نگرانیهای غرب، خروجی پلوتونیوم «آب سنگین اراک» را کاهش دهد.
«شینهوا» در ادامه، بخش هایی از سخنان «مقام معظم رهبری» را بیان کرد که آن بر لزوم ظرفیت غنی سازی 190 هزار سو در خاک ایران تاکید شده بود.
این خبرگزاری چینی در ادامه به اقدامات مثبت ایران در جهت اعتماد سازی طرف غربی از جمله محدود کردن فعالیت تاسیسات آب سنگین اراک اشاره کرد و نوشت: در گزارش اخیر آژانس بین المللی انرژی اتمی (IAEA) آمده که ایران طبق توافق ژنو، به تعهدات خود عمل کرده است.
شینهوا خاطر نشان کرد: «ایران طبق توافق موقت ژنو اقدام به غنی سازی بالای پنج درصد نکرده و فعالیت تاسیسات غنی سازی و آب سنگین اراک را توسعه نداده است.»
این خبرگزاری در ادامه به نقل از «یوکیو آمانو» مدیر کل آژانس بین المللی انرژی هستهای نوشت: «ایران به بیشتر تعهدات عملی خود تحت توافق ژنو عمل کرده است.»
این رسانه چینی ادامه داد: اگرچه هنوز نگرانی هایی در موضوع هستهای ایران وجود دارد اما مقامات ایرانی درباره رسیدن به یک توافق جامع خوش بین هستند.
این خبرگزاری به این بخش های سخنان «حسن روحانی» رئیس جمهوری ایران اشاره کرد که «گام های خوبی به سوی رسیدن به توافق نهایی برداشته شده است و آنچه که مهم است این است که دو طرف به فهم مشترک از مذاکرات دست یافته اند».
«شینهوا» به نقل از رییس جمهور ایران نوشت: «قدرتهای جهانی فهمیدهاند اعمال تحریمها تصمیم درستی نیست و قبول کردند تا ایران از فناوری هستهای از جمله غنی سازی در خاک خود بهره مند باشد.»
رسانه دولتی چین در پایان گزارش خود با اشاره به فرصت باقی مانده برای ادامه مذاکرات هستهای، خاطر نشان کرد: در مذاکرات آتی طرفین باید تصمیمات مهمی بگیرند و هزینهای را که حاضرند برای رسیدن به توافق نهایی بپردازند، در نظر گیرند.
تاکنون 11 دور از مذاکرات جامع هستهای بین ایران و گروه 1+5 متشکل از کشورهای آلمان، فرانسه، انگلیس، روسیه، چین و آمریکا در شهر های ژنو، وین، مسقط و نیویورک برگزار شده است.
طرفهای مذاکره اگر چه نتوانستند مواضعشان را به قدر کافی و برای نیل به توافق نهایی به یکدیگر نزدیک سازند، اما با توجه به اراده طرفین برای دستیابی به راه حل دائمی، مذاکرات را تمدید کردند.