به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، در گذشته در خصوص شرکت در مسابقات پیامکی و فرض های قمار شدن یا نشدن این کار نکاتی نوشتیم.
برای روشن تر شدن موضوع سوالات دیگری بیان می شود:
۱- حتماً برای شما هم پیامک های فراوانی تاکنون ارسال شده که فلان عدد را به شماره ای بفرستید و بعد مبلغی از شما کسر می شود (این مبلغ علاوه بر پول پیامک است مثلاً صد یا دویت تومان) و سپس شما در قرعه کشی خودرو شرکت داده می شوید.
جدای از اینکه چقدر می توان به این پیامک ها اعتماد کرد اما سوال اینجاست که حکم شرعی این مسابقات چیست؟
۲- حال فرض کنید این مسابقه پیامکی را یکی از شبکه های تلویزیونی یا یکی از سازمانها و ارگانها برگزار کند و پولی بابت شرکت در مسابقه از حساب شما کسر نشود غیر از مبلغ پیامک. حکم این موارد چیست؟ (نمونه بارز این مسابقات نظرسنجی برنامه نود است)
پاسخ را در سه بخش بیان می کنیم:
یک ضابطه ساده و کلی
به طور کلی یک ضابطه مشخص و ساده در این رابطه وجود دارد. ضابطه این است که اگر از برنده و بازنده پولی برای شرکت در مسابقات گرفته شود و از همان پول جوایزی به برنده داده شود این کار در حکم قمار و حرام است.
اگر بازنده ضرر کند!
قمار یا بازی همراه با برد و باخت این است که مثلاً دو نفر یا دو گروه یا بیشتر پولی بگذارند و مسابقه ای ترتیب دهند و از همان مبالغ جمع شده به اشخاص یا تیم های برنده مبلغی برسد. به عبارت ساده تر بازنده ضرر کند و برنده سود!
اگر بازنده ضرر نکند!
اگر جایزه از بین شرکت کنندگان تهیه نشود، بلکه شخص دیگر یا یک نهاد حقوقی خارج از بازی تأمین جایزه را به عهده بگیرد، در این صورت دیگر برد و باخت در میان نیست. زیرا درست است که شخص یا تیم برنده جایزه را می برند، ولی تیم بازنده چیزی را از دست نمی دهند، چون سهمی در تأمین جایزه نداشته اند.
نکته پایانی اینکه در مواردی مانند برنامه نود و موارد مشابه اگر جوایز را نهاد یا ارگانی تامین کند و پولی از شرکت کنندگان کسر نشود ایرادی ندارد. (ظاهراً هم اغلب برنامه های اینچنینی بلااشکال هستند)
ولی مسابقات پیامکی که مبالغی (ولو اندک مانند صد یا دویست تومان) از همه کسر می شود و بازنده ها متضرر می شوند مشخص است که قمار و حرامند.
(با نگاهی به استفتائات مقام معظم رهبری)
در نتیجه مسابقاتی که بعضا در صدا و سیما برگزار می شود که شرکت کنندگان با ارسال پیامک مبلغی از شارژشان کم می شود تا اپراتور مربوطه از بین شرکت کنندگان به قید قرعه به یک نفر ، جایزه ای اهدا کند "حرام" است.
منبع: تراز
بله نظر سنجی برنامه نود قمار نیست، البته به شرطی که پشت پرده، اپراتورها پولی به تهیه کننده یا صدا و سیما ندن.
آیا این حکم حرام شما از استفتائات مقام معظم رهبری استنباط نمودید یا خودشان فرموده اند؟ چون من قبلا در خصوص موضوعاتی مثل بیمه عمرسرمایه گذاری و نجس وپاکی سوالاتی از افراد مختلف پاسخگوی مسائل شرعی و دفاتر مراجع تلفنی پرسیدم وهرکس استنباط خودرا می گفت و جالب آن که همه غلط بود و وقتی به دفترخمس واقع در حرم رضوی مراجعه نمودم حکم مقام معظم رهبری کاملا واضح اتفاقی دراین خصوص مکتوب در جزوه ای مدون وتاییدشده آمده بودکه خمس نداردوعکس تمام آن هابود وبازهم نفرخمس گیرنده میگفت احتمالااشتباه شده پس لطفااستنباط خودرادرباره موضوعات نگوییدوحتماسوال ازشخص مرجع تقلیدسوال نماییدوانعکاس نماییدشایداشتباه کنیدباتشکر