به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، در حالی چکهای برگشتی به عنوان یکی از مولفههای ایجاد بی اعتمادی در اقتصاد و بازار همواره مورد تاکید قرار گرفته و به اذعان رییس کل بانک مرکزی حجم این چکها در کشور بسیار بالاست که بررسی شاخص آن نشان میدهد حجم چکهای برگشتی از ابتدای امسال با روندی افزایشی در هر ماه نسبت به ماه قبل به بیش از 4.5 میلیون برگ تا پایان آذر رسیده است.
بنابر آمارهای بانک مرکزی در بازه زمانی بین فروردین تا آذر امسال بیش از 49 هزار و 800 میلیارد تومان برگشت خورده که این رقم بیانگر رشد 35.1 درصدی نسبت به 9 ماهه سال گذشته است. در عین حال که تعداد 4.5 برگی این چکها نیز با رشد بیش از 20.4 درصدی همراه است.
این در حالی است که میزان چکهای برگشتی در هشت ماهه امسال بیش از 3.9 میلیون برگ، مبلغی بالغ بر 42 هزار میلیارد تومان بود که تعداد آن در مقایسه با دوره مشابه سال قبل حدود 19.8 درصد و مبلغ آن 29.8 درصد افزایش داشت.
همچنین در 9 ماهه امسال بالغ بر 35.9 میلیون برگ سند به مبلغ حدود 915 هزار میلیارد تومان در اتاق پایاپای اسناد بانکی تهران مبادله شده است که از لحاظ تعداد 6.5 درصد و از نظر مبلغ حدود 16.4 درصد نسبت به دوره مشابه سال قبل افزایش دارد.
اما با توجه به شرایط نامطلوب چک در سیستم بانکی، بانک مرکزی در سال جاری اقدام به راهاندازی سامانه مبادله الکترونیک چک (چکاوک) با هدف حذف گردش فیزیکی چک بین شبکه بانکی و افزایش اعتبار آن کرد تا با کمک آن از حجم چکهای برگشتی کمتر شود.
براین اساس، در حالی سامانه چکاوک اکنون در 13 استان کشور راهاندازی شده و در اوایل دیماه نیز استان تهران به این سامانه اضافه شد که با وجود مشکلاتی که در اجرای آن در برخی استانها بالاخص تهران به وجود آمد، انتظار می رود در ادامه مخاطرات مردم در زمان پذیرش چک با اطلاع از وضعیت عملکردی دارنده دسته چک کاهش یابد و در نتیجه با افزایش شفافیت اطلاعاتی، دارنده دسته چک نیز در خصوص مراقبت و مدیریت بهینه نسبت به مانده حساب خود مبادرت کند تا در مجموع با افزایش اعتبار چک، از میزان برگشتیهای آن نیز کاسته شود.