به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، حسن روحانی رییس جمهور امروز در مراسم روز ملی فناوری فضایی گفت که "در دولت یازدهم در زمینه هستهای پیشرفت بسیار مهمی کردهایم ولی مذاکرات پر سر و صدا است و این فعالیتها را تحت الشعاع قرار میدهد وگرنه با شتاب بیشتر در حال فعالیت هستیم."
ادعای روحانی در خصوص پیشرفت هسته ای در دولت یازدهم "با شتاب بیشتر" در حالی است که دولت بر اساس توافق ژنو از روز سی ام دی ماه سال گذشته – یک سال و یک ماه پیش – مهم ترین فعالیت های هسته ای خود را به حالت تعلیق درآورده است.
علی اکبر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی، روز سی ام دی ماه 92 در خصوص اجرای تعهدات ایران در توافق ژنو گفته بود: تعلیق داوطلبانه غنیسازی 20 درصد در دو آبشار در نظنز و چهار آبشار در فردو صورت میگیرد که قرار است اتصالات بین آبشارها متوقف شود.
صالحی با اشاره به فعالیتهای اراک نیز اظهار کرد: بر اساس توافق ژنو، قرار است سوخت این رآکتور به تأسیسات و محوطه رآکتور وارد نشود.
وی ادامه داد: بازرسان به اصفهان رفتند و در آنجا هم روند تولید قرص، میله و مجتمع سوخت را حسابرسی کردند زیرا قرار است بر اساس تعهد ایران در دوره شش ماه اجرای توافق در این زمینه تولیدی صورت نگیرد.
صالحی درباره میزان ذخایر اورانیوم غنی شده تا 20 درصد گفت : از زمانی که ایران اقدام به تولید اورانیوم 20 درصدی کرد توانست حدود 416 کیلوگرم اورانیوم تا غنای 20 درصد تولید کند. نصف این میزان به صورت پودر U3O8 که مرسوم است به آن کیک زرد می گویند تبدیل کردیم. از این میزان196 کیلوگرم باقی مانده است که گاز اورانیوم 20 درصد است و قرار است بر اساس توافق ژنو نصف آن را به پودر اورانیوم تبدیل کنیم که البته این اقدام در چارچوب برنامه های خودمان است، چون برای تولید صفحه سوخت مورد استفاده در راکتور تهران به آن نیاز داریم.
وی ادامه داد: حدود 100 کیلو دیگر از 196 کیلو گرم اورانیوم 20 درصد را نیز قرار است بر اساس توافق ژنو رقیق کنیم و اینجا امتیازی دادهایم چون کاری که کردهایم را عکسش را انجام میدهیم. از این اورانیوم برای افزایش غنای اورانیومهایی مثلا 9 دهم درصد استفاده می کنیم . ماهی 15 کیلو اکسید می کنیم و طی شش ماه این کار انجام می شود چون آنها اقساط ما را ماه به ماه می دهند.
این در حالی است که بر اساس بندهای توافق مذکور، "فعالیت های تحقیق و توسعه ایران در این مدت از فعالیت های فعلی فراتر نمی رود".
با این وجود چگونه است که روحانی پیشرفت هسته ای در دولت یازدهم را دارای "شتاب بیشتر" می داند؟ واقعیت آن است که ایران در راستای توافق خود با غرب، بیشتر فعالیت های هسته ای را متوقف کرده و حتی تعهد داده است که فعالیت های تحقیقی خود را نیز از وضعیت فعلی فراتر نبرد.
حال صورت مسئله کاملا روشن است. دولت تدبیر و امید حتی فعالیت های تحقیقاتی خود را به نوعی تعلیق کرده است. دولتمردان تا کنون با عناوین و دلایل دیگری از این اقدام دفاع می کردند. به طور مثال آنها برخی فعالیت های تعلیق شده را غیرلازم می دانستند یا مدام از لزوم این اقدام به دلیل اعتمادسازی و رسیدن به توافق پایدار سخن به میان می آوردند.
دلایل دولتمردان در این زمینه، درست یا غلط مورد اعتقاد آنها بوده و اجرایی شده است. با این حال معلوم نیست چه اصراری وجود دارد که حتی در این خصوص هم حقیقت را وارونه جلوه دهیم؟
منبع: صراط