فواد ایزدی در گفتگو با خبرنگار سیاست خارجی «خبرگزاری دانشجو»، در مورد مذاکرات ایران و ۱+۵ که در ژنو در حال برگزاری است و همچنین اظهارات وزیرخارجه آمریکا مبنی براینکه اگر ایران از خواستههای خود کوتاه نیاید، آمریکا مذاکرات را ترک خواهد کرد، اظهار داشت: این اظهارات جان کری و دیگر اعضای مذاکره کننده تاکتیکهای مذاکرات است و دو طرف نباید نشان دهند که به شدت علاقهمند توافق هستند چراکه اینگونه احساس میشود که طرف مقابل انتظارات غیرواقعی دارند. همچنین دو طرف نباید خود را نیازمند مذاکرات هسته ای بدانند و مسائل را به این موضوع گره بزنند لذا این اظهارات وزیرخارجه آمریکا در واقع تاکتیکی در مذاکرات است.
وی تصریح کرد: متاسفانه تیم مذاکره کننده ایرانی گاهی اوقات این موضوع را فراموش میکند و دولت یازدهم نیز همواره در مجامع عمومی اعلام میکند که حتما باید توافق صورت بگیرد در صورتیکه به دلیل زیادهخواهیهای طرف مقابل این اظهارات نادرست است و بعید به نظر میرسد که مذاکرات به نتیجه برسد.
این کارشناس مسائل سیاست خارجی به فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر یک مرحلهای شدن مذاکرات اشاره کرد و افزود: همانطور که رهبر انقلاب اسلامی فرمودند ایران تنها با توافق بر روی کلیات و جرئیات موافق است و توافق خوب را میپذیرد همچنین این موضوع را مقامات آمریکایی نیز اعلام کردند که تنها توافق خوب را میپذیرند لذا نرسیدن به توافق بهتر از توافق بد است.
ایزدی در مورد روند مذاکرات ایران و ۱+۵ که در حال حاضر در ژنو در حال برگزاری است، اظهار داشت: روند مذاکرات در حال حاضر اینطور به نظر میرسد که احتمال توافق وجود دارد چراکه ایران در حوزههای فنی امتیازات زیادی داده است و حضور رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان و وزیر انرژی آمریکا در مذاکرات ژنو، گواه بر این مسئله است.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه در حال حاضز مشکل اصلی در مذاکرات بحث لغو کلیه تحریمها است، تاکید کرد: در حال حاضر مشکل اصلی در مذاکرات لغو کلیه تحریمها است چراکه ایران امتیازاتی را به طرف مقابل داده است و خواهان لغو کلیه تحریمها بوده اما آمریکاییها از این موضوع ممانعت میکنند. در واقع آمریکاییها هم امتیازات از ایران گرفتهاند و هم تحریمها در دست نگه داشتهاند.
وی خاطرنشان کرد: اگر دولتمردان آمریکایی بر اساس منطق عمل کنند و در مقابل چیزهایی که می گیرند، امتیازاتی بدهند، قطعا به نتیجه خواهیم رسید. اما یک ضرب المثلی در بین خود آمریکاییها است که هم کیک را میخواهند بخورند و هم را در دست نگه دارند.
ایزدی در مورد تفاوت «تفاهم سیاسی» با «توافق سیاسی» اظهار داشت: چه قرارداد، معاهده یا هرچیز دیگری که ایجاد شود، در نهایت زمانی باید اتفاق بیافتد که تمام کار انجام شده باشد، ما همواره تاکید کردیم که تنها بر یک مرحلهای بودن و جزئیات کامل مذاکرات توافق خواهیم کرد.
این کارشناسی سیاست خارجی تاکید کرد: آمریکاییها با دو مرحله ای شدن مذاکرات به دنبال منافع خود هستند و از آن به ابزاری برای رسیدن به اهداف خودشان استفاده می کنند؛ اما در نظام ایران این طوری تشخیص داده شده است که مذاکرات باید در یک مرحله صورت بگیرد و دو مرحله ای بودن به نفع کشور نیست.