به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، در پایان معاملات هفته منتهی به 13 اسفند ماه 1393، شاخص کل با 37 واحد کاهش نسبت به هفته قبل، به رقم 64 هزار و 14 واحد رسید.
بر اساس این گزارش عملکرد تالار شیشهای در این هفته به شرح زیر بود:
شنبه: مطابق انتظارات بازار اولین روز هفته منفی شد، اما شدت آن کمتر از روز چهارشنبه بود. در این دو روز قیمتهای جهانی اندکی افزایش یافت، اخبار هسته ای تا حدودی امیدوار کننده بود، اما همانطور که عنوان شد بازار به این اخبار اعتنائی ندارد، چرا که معتقد است که همانند سری قبل ممکن است در لحظات آخر که همه امید به توافق داشتند، همه چیز بهم بخورد. از طرفی گزارش شرکتها نیز عمدتاً محافظه کارانه و نه چندان مناسب بود که مزید بر علت است. نبود پول در بازار به دلیل مصادف شدن با هفته های انتهائی سال و فعال نبودن حقوقی ها نیز خود معضلی دیگر است. چرا که حقیقی ها توانائی به حرکت در آوردن بازار را ندارند. ابتدای بازار این روز بد نبود و سعی در مثبت شدن داشت که همانطور که قبلاً هم گفته بودیم به محض مثبت شدن عرضه هایی که توسط حقیقی و حقوقی می شود باعث توقف رشدها می شود. بازار شنبه هم از این قاعده مستثنا نبود و بازار پس از لحظاتی صعود، به سرعت به افول گرائید. البته در همین افول ها هم تا حدودی مشخص است که بازار دیگر فروشنده آنچنانی هم ندارد و از صف های فروش عریض و طویل به هیچ وجه خبری نیست. در بازار شنبه و در لحظات پایانی یک بلوک در فارس داشتیم که سعی در مثبت کردن شاخص داشت، که ناکام ماند. نهایتاً شاخص کل با بیشترین اثر منفی مپنا، خودرو و پارسان به کانال 63000 واحدی نزول کرد و به عدد 63950 واحد رسید.
یکشنبه: بازار یکشنبه هم منفی شد، اما شدت و حدت آن از روز گذشته بسیار کمتر بود. این نشان می دهد که فروشنده ها بسیار کم شده اند و به عبارتی دیگر بازار فروشنده آنچنانی ندارد و البته انگیزه چندانی هم برای رشد ندارد. بنابراین ماحصل این رویه مثبتها و منفی های بسیار اندک است و رشد در برخی گروه ها را شاهدیم. همچنان سهام بزرگ و شاخص ساز بی اقبال ظاهر شدند. یکشنبه بازار بی رمق آغاز کرد و با بلوکهائی همراه بود. رفتار بازار نشان داد که به شدت منتظر یک جرقه ای برای قفل شدن و شروع یک روند صعودی است. لااقل یک بهانه کوچک برای این کار پیدا کرد. این بهانه چیزی نبود جز خبر انعقاد قرار داد جدید ایران خودرو و پژو که بوسیله یکه زارع اعلام شد. هر چند ماحصل این خبر این بود که بسیاری از سهام صف شوند، اما خود خودرو تنها مثبت شد و صف نشد. در این روز وبصادر، وتوسم و فاذر با بلوکهائی همراه بودند. هر چند یکشنبه شاخص منفی بود، اما استقبال از بازار بد نبود و سهام رشد خوبی داشتند. بدر نهایت در روز یکشنبه شاخص 90 واحد منفی شد و به عدد 63860 رسید. ارزش معاملات نیز البته با بلوک از مرز 100 میلیارد تومان فراتر رفت. وصندوق، فارس و پارسان بیشترین تاثیر منفی را در شاخص داشتند.
دوشنبه: بازار دوشنبه با چاشنی اندکی از احتیاط، وارد فاز مثبت شد. هر چند انتظار ما چنین مثبتی نبود، اما همیشه رفتارهای هیجانی باعث بیش واکنشی می شود. البته این هیجانات تا حدودی اواخر وقت فروکش کرد، که می توان گفت عمده دلیل آن بحث صندوق "پاداش سهامداری" می باشد. آغاز به کار این صندوق با سود تضمینی 30% موجی از نگرانی را در بین فعالان بازار برانگیخته است. در این روز بازار با بلوکهائی مهم در صادرات در اوایل وقت و در خودرو در اواخر وقت همراه بود. نکته مهم این بلوکها انتقال از حقوقی به حقیقی بود که موجی از خوش بینی را در بین فعالان بازار تزریق کرده است. به اعتقاد اهالی بازار احتمالاً پیشرفتی مهمی در مذاکرات رخ خواهد داد که حقیقی شروع به خریدهائی اینچنین کرده است. این رویه قبل از 3 آذر نیز اتفاق افتاد و حقیقی در نمادهای ومعادن، رمپنا و خودرو سنگین و میلیاردها تومان سهم خرید. بعد از چنین خریدهائی بود که بازار شروع به رشد کرد. البته همان زمان خبر آمد که در 3 آذر همان شخص فروش زده است. به هر حال شرایط این دوره با دوره قبل بسیار متفاوت است و به هیچ وجه نمی توان گذشته را به آینده تعمیم داد. در ثانی رفتار یک فرد ممکن است کاملاً شانسی بوده باشد و در آن دوره هیچ شخصی نبود که احتمال دهد مذاکرات شکست می خورد. همگان بر حصول توافق اذعان داشتند. با عنایت به همان تجربه است که این روزها بازار بسیار دست به عصا حرکت می کند. نهایتاً بازار دوشنبه پس از یک دوره رشد هیجانی با شدت عرضه مواجه شد. عرضه هائی که بازار با آن نامانوس نبود و بسیار آنها را تجربه کرده بود. خصوصاً این عرضه ها در خودرو بسیار ملموس بودف اما صف صادرات پابرجا ماند. درباره صادرات در بخش بعدی مفصلاً صحبت خواهیم کرد. نهایتاً اینکه بازار دوشنبه با تاثیر مثبت صادرات، وبانک و خساپا به نزدیکیهای کانال 64000 واحدی رسید.
سهشنبه: با ابهامات مطرح شده درباره صندوق سپاس، متاسفانه سهشنبه شاهد نوعی ترس و دلهره در فعالان بازار بودیم. بازار این روز از همان ابتدا و البته مطابق پیش بینی ها با گارد منفی کار را دنبال کرد. البته در اواخر وقت کمی تقاضا بخصوص در بانکی و خودرویی بهتر شد، اما چندان دلچسب نبود. بازار داشت خوب می شد، اما با خبرهای این صندوق و تضامین سود 30 درصدی آن متاسفانه مجدداً مورد فشار عرضه قرار گرفت. همچنان خبرهای مثبت و منفی هسته ای هم به گوش می رسید، البته در این روز اندکی بار منفی اخبار با صحبتهای شب گذشته اوباما افزایش یافته بود. البته بارها عنوان کردیم که پس پرده هنوز هیچ چیز مشخص نیست و تا لحظه آخر به هیچ وجه نمی توان نتیجه را پیش بینی کرد، اما بازار همچنان با این اظهارنظرها بالا و پایین خواهد شد. سهشنبه اتفاقی مهم نیز رخ داد. امروز پربلوک ترین روز بازار بود. در همان ابتدای بازار و تا انتهای آن بتدریج در نمادهای سایپا، فارس، مپنا، فولاد، وغدیر، وسپه، تجارت، وصندوق، خودرو، ملت، فملی و تاپیکو شاهد بلوکهائی نسبتاً پرحجم بودیم. پیگیریها نشان داد که این انتقالهای بسیار بی ارتباط به صندوق سپاس نیست. گفته می شود این بوکها از کد صندوق توسعه به صندوق سپاس منتقل شده است. چرا که جزئیات امیدنامه صندوق سپاس نشان می دهد که این صندوق در سهمه هائی از جمله سهم هائی که امروز بلوک زده شده بود قرار است سرمایه گذاری کند. در نهایت بازار روز سهشنبه با کمک بلوکهای بسیار و با تاثیر مثبت فولاد، وغدیر و وبانک به کار خود نزدیکیهای کانال 94000 واحد پایان داد.
چهارشنبه: در آخرین روز این هفته، شاخص کل با 19 واحد افزایش به رقم 64015 واحد رسید. شاخص بازار اول با 52 واحد افزایش به رقم 47520 واحد بالغ گردید و شاخص بازار دوم با 214 واحد کاهش عدد 123510 واحد را تجربه کرد. همچنین بیشترین تاثیر مثبت بر شاخص کل را کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، ارتباطات سیار ایران، فولاد مبارکه اصفهان، بانک پاسارگاد، گروه مپنا و بیشترین تاثیر منفی بر شاخص کل را صنایع پتروشیمی خلیج فارس، گسترش نفت و گاز پارسیان، ملی صنایع مس ایران، بانک سینا و سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی به خود اختصاص دادند. از سویی دیگر بیشترین حجم معاملات را شرکت های بانک صادرات ایران، گروه بهمن، بانک پاسارگاد، زامیاد، سرمایه گذاری خوارزمی، سایپا دیزل، بانک ملت(وبملت2)، صنایع آذرآب، بانک تجارت و سرمایه گذاری رنا به نام خود ثبت کردند.