به گزارش خبرنگار اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، تابستان سال گذشته، وزیر بهداشت از وجود روغن پالم در لبنیات خبر داد و به مردم هشدار داد که ماست و شیر پرچرب نخورند چون پالم دارد!
روغن پالم یا نخل نوعی روغن گیاهی است که از مغز میوه نخل روغنی استخراج میشود. مثل همه روغن های گیاهی روغن نخل حاوی کلسترول نیست اگرچه مصرف چربی اشباع شده کلسترول LDL و HDL را افزایش می دهد. در بسیاری از کشورها، روغن نخل یک ماده رایج برای پخت و پز است! از مضرات استفاده از روغن پالم در مواد غذایی می توان به افزایش چربی خون و کلسترول و در نهایت گرفتگی و انسداد عروق اشاره کرد.
یکی از دلایل استفاده از روغن پالم ارزان بودن آن نسبت به سایر روغن های کنجد، ذرت، سویا و آفتابگردان است و به دلیل بالا رفتن قیمت روغن های دیگر نسبت به روغن پالم، سهم واردات این روغن نسبت به سایر روغنها نیز در دو سال اخیر افزایش یافت.
با این توصیفات، وزارت بهداشت اعلام کرد که لبنیات حاوی پالم هستند و باید در استفاده از ان ها دقت شود.
این گزارش که از جانب بالاترین مقام سلامت کشور ارائه شد، مردم را شوکه کرد. وزیر بهداشت گفت که وجود روغن پالم در شیر به اثبات رسیده و گزارش آن نیز به رئیس جمهور داده شده است. او از جلسه با وزیر جهاد کشاورزی خبر داد و گفت که این قضیه به ایشان هم اطلاع داده شده است و قرار شده استفاده از روغن پالم به 30 درصد کاهش پیدا کند.
او به مردم توضیه کرد تا به جای استفاده از شیر پرچرب از شیر کمچرب استفاده کرده و گفت: باید این تخلف در صنایع لبنی به صورت تدریجی اصلاح شود چرا که نمیتوان صنایع لبنیات را به یکباره تعطیل کرد.
البته وزیر بهداشت گفت که اسامی شرکتهای لبنی متخلف در استفاده از روغن پالم اعلام میشود.
چند ماه بعد از این اعلام، معاون وزیر بهداشت و رئیس سازمان غذا و دارو، جزئیات جدیدی از پرونده روغن پالم و تخلفات شرکت های لبنی را بازگو کرد.معاون وزیر بهداشت و رئیس سازمان غذا و دارو، جزئیات جدیدی از پرونده روغن پالم و تخلفات شرکت های لبنی را بازگو کرد. او که در یک برنامه تلویزیونی حاضر شده بود گفت که اختیار اعلام اسامی را ندارند و دستگاه قضا باید این کار را انجام دهد.
او در ادامه به تشریح روند پرونده روغن پالم اشاره کرد و گفت: در حال حاضر صدها شرکت لبنی در کشور فعالیت می کنند که تعداد اندک شماری از آنها تخلف می کنند. وظیفه ما به عنوان دستگاه نظارتی، بازرسی و کنترل و برخورد با تخلفات است.
دیناروند با اعلام اینکه در موضوع روغن پالم برخی شرکت های لبنی سوءاستفاده کرده اند، گفت: به دنبال این موضوع بود که در مدت یک ماه بیش از 800 واحد لبنی مورد بازرسی قرار گرفته و از محصولات و فرآورده های آنها نمونه برداری شد.
معاون وزیر بهداشت ادامه داد: بر همین اساس، 31 شرکت متخلف شناسایی شدند و در ادامه نیز، تعداد این شرکت های لبنی به 50 شرکت رسید که خط تولید آن فرآورده متوقف گردید.
رئیس سازمان غذا و دارو به شیوه های برخورد با شرکت های لبنی متخلف اشاره کرد و افزود: شرکت هایی که در موضوع روغن پالم دچار تخلف شده بودند، پروانه ساخت آن محصول آنها تعلیق و به دستگاه قضائی معرفی شدند که متناسب با شدت تخلف، برخورد قانونی می شود.
پرونده پالم در سال گذشته آن جا به اوج خود رسید که وزارت بهداشت به عنوان یک دستگاه در نامه ای به گمرک جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که از واردات روغن پالم جلوگیری شود و گفت که واردات روغن پالم جهت استفاده به عنوان مواد اولیه به کشور تا اطلاع ثانوی ممنوع است و گمرک نباید اجازه ترخیص این کالاها را صادر کند.
اختلاف میان وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت بهداشت بر سر واردات روغن پالم بالا گرفت. دبیر انجمن صنفی صنایع روغن نباتی در این باره گفت: بر اساس مصوبه دولت، 30 درصد از میزان واردات روغن خام باید به واردات روغن پالم اختصاص یابد، بر همین اساس اینکه میزان واردات چقدر است که 30 درصد آن باید به واردات پالم اختصاص یابد، محل اختلاف است. در این میان وزارت صنعت معتقد است که میزان مصرف 1 میلیون و 400 هزار تن است که از این رقم 30 درصد معادل 420 هزار تن باید به واردات روغن پالم اختصاص یابد، در حالیکه وزارت بهداشت سقف واردات پالم را بر مبنای 30 درصد، 360 هزار تن اعلام کرده است.
این مقام مسئول گفت: به همین دلیل حال که واردات 360 هزار تن پالم به کشور به صورت کامل انجام شده، وزارت بهداشت در نامه ای به گمرک اعلام کرده است که فعلا از ترخیص روغن پالم جلوگیری شود تا در جلسه این موضوع تعیین تکلیف شود.
در حال حاضر هنوز این جنجال ادامه دارد و مشخص نشده که بالاخره روغن پالم از لبنیات حذف شد یا نه.