به گزارش خبرنگار دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، امیردریابان علی شمخانی در پرسش و پاسخ دانشجویی با موضوع «ملت و تنوع قومیت در ایران» که به مناسبت روز ملی خلیج فارس در سالن شهید بهشتی دانشگاه علامه برگزار شد گفت: این اولین حضور من در یک جمع دانشجویی پس از اخذ سمت دبیر شورای عالی امنیت است ، به همین دلیل است که خودم را هنوز دانشجو میدانم کمونیسم و مارکسیسم پیش از انقلاب بیشتر یک تئوری ضد خدایی و ضد خالق یکتا بود و در زمان شاه زندانیان سیاسی زیادی بودند که فشار مردم منجر به آزادی بعضی از این زندانیان شد ولی افرادی مثل آیت الله منتظری و طالقانی آزاد نشدند و فقط برخی از روسای جناح چپ آزاد شدند به همین دلیل تجمع گستردهای از جناح چپ ایران گذاشته شد و فضای دانشگاه به طور کامل در اختیار این جناح قرار داشت من به عنوان لیدر دانشجویان اجازه خواستم در این تجمع صحبت کنم و آنها اجازه ندادند و من گفتم یا به من اجازه صحبت میدهید و یا درگیر میشویم و در آخر مجبور شدند که به من اجازه سخنرانی بدهند.
وی با اشاره به اینکه آزادی و آزادگی جزو ذات ماست گفت: این دو اصل جزو ذات ما است و قابل سرکوب نیست و نمیتوانیم بدون آن زندگی کنیم ما سرنوشت مشترک داریم و در کشور پر از تنوع قومیت هستیم ، این نه بحران، بلکه مشکلاتی را به وجود آورده. زیر نامه همه گزارشاتی که درباره تنوع قومیت است این نوشته وجود دارد که قومیتها و تنوع آن فرصت هستند و نه تهدید و این سرلوحه کار ماست.
دبیر شورای عالی امنیت ملی در ادامه بیان داشت: ما زمانی مشکل پیدا میکنیم که ناکارآمدی را به عنوان سیاست به جامعه تحمیل میکنیم و نگاه سلیقهای منطقهای را به جای نگاه ملی به دیگران میخورانیم. فرصت وجود تنوع قومیت را وصل به امیال بیگانگان میکنیم که ناشی از جاه طلبی فردی است. جریان قومی در کشور وجود دارد و این پتانسیل مثبت را در اختیار بیگانگان قرار میدهیم بیگانگان هم که مشکلات خود را در بحرین یمن و عراق دارند به دنبال این هستند که جنوب شرق جنوب و غرب ایران در اختیار خود بگیرند. کارآمدی و برخورد غیر سلیقهای میتواند این موقعیت را از بین ببرد.
وی با تاکید بر کاهش تجربههای منفی گذشته گفت: این کار میتواند آینده خوبی را برای تک تک ما، جامعه ما و کشور ما رقم بزند ولی ما باید ببینیم چه چیزی برای ساختن آینده مناسب باعث هم اندیشی و تکرار تجربههای مثبت گذشته میشود مولفههایی مثل استقلال، ایرانی بودن، ولایت، عزت ملی، مفاخر و دستاوردهای ملی وجود دارد.
شمخانی به دوران دفاع مقدس اشاره کرد و افزود: در هشت سال دفاع مقدس ما چه خوب دور هم جمع شدیم به همین دلیل ما تجربه کنار هم قرار گرفتن و پتانسیل همه اقشار را داریم. در دفاع مقدس هیچ کس در آن زمان نمیتوانست بیانیهای صادر کند که من میخواستم در جنگ مسئولیتی بپذیرم ولی به دلیلهای قومیتی، مذهبی، جناح سیاسی خاص و دین خاص محدودیت داشتم که این مسئولیت را بپذیرم. هیچ کس نمیتواند کوچکترین سندی ارائه دهد که به این دلایل محدود به حضور شده باشد. این مدل، مدل موفقی است که امروز هم میتواند در کار قرار بگیرد.
وی به آسیبهای همدلی و هم زبانی اشاره کرد و گفت: در کنار این واقعیتها که میشود مظاهر همدلی و هم زبانی را تقویت کرد تهدیداتی هم وجود دارد که این واقعیت را دچار آسیب پذیری میکند کارآمدی، امید، سلامت اقتصادی و سیاسی کارخانه تولید همدلی و همزبانی است. یاس، فساد اقتصادی، اختلاف، نگاه جناحی و سلیقهای به موضوعات ملی تماما باعث از بین بردن همدلی و هم زبانی میشود.
دبیر شورای عالی امنیت ملی به تشریح موضوعاتی که میتواند آینده ایران را رقم بزند پرداخت و گفت: ما چهار موضوع کلان داریم که امروز و آینده نزدیک ما را رقم میزند یکی از مسائل مسائل منطقهای ماست و دیگری بحث مذاکرات هستهای است و دو موضوع داخلی که به بحث مسائل سیاسی و انتخابات مجلس و مسائل اقتصادی را شامل میشود. مسائل اقتصادی ملموسترین و تعیین کنندهترین موضوع کشور ماست که کمتر تیتر روزنامههای ما را شامل میشود و این حکایت از این دارد که دغدغه امروز ما توسط رسانهها به درستی منعکس نمیشود و مسائل اقتصادی دارای سه موضوع ساختاری، سیاسی و تحریم است.
وی به تشریح موضوع منطقهای پرداخت و گفت: کسی که نافی این نظریه باشد که حوادث رخ داده در منطقه بیتاثیر از جمهوری اسلامی ایران است و وضعیت ما در منطقه یک برد است وجود ندارد؛ چرا که نفوذ ما گسترده شده و ما به عنوان قدرت اول منطقهای پذیرفته شدهایم، نسبت به بقیه کشورها کمترین هزینه را پرداخت میکنیم و بسیاری از کشورها و مردم منطقه از ما حمایت میکنند.
شمخانی در ادامه تصریح کرد: عراق فقط برای ما یک فرصت است، عراقی که یک روز میخواست ایران را و حکومت ایران را ساقط کند نه تنها به هدفش نرسید بلکه کسانی که در جنگ ایران و عراق از آنجا فرار کردند و حامی حکومت ایران بودند در حال حاضر حاکم بغداد هستند. در سوریه نیز زمانی گفته میشد بشار اسد باید برود و طبق گفته غربیها اگر جمهوری اسلامی ایران آن روز ایستادگی نمیکرد امروز داعش حکومت منطقه خاورمیانه را از آن خود کرده بود درباره یمن نیز باید بگویم مردمی داشت که نادیده گرفته میشدند و حاکمیتی که فقط رانت خواری و فساد ایجاد میکرد. با برداشتن پرچم مبارزه علیه فقر و فساد توسط ملت یمن کسانی که حامی فاسدان حکومتی بودند به مردم حمله کردند که مطمئنا عاقبت آنان نیز مانند صدام خواهد شد.
وی در خصوص روابط با عربستان سعودی گفت: ما در زمان ملک عبدالله میخواستیم با سعودیها ارتباط برقرار کنیم ولی متاسفانه رفتار آنها به شکل بسیار بدی بود آنها با دریافت پیام از رژیم صهیونیستی و آمریکا مامور انجام نقشههای نابخردانه علیه جمهوری اسلامی ایران شدند ولی مردم یمن به آنها سیلی را خواهند زد.
دبیر شورای عالی امنیت ملی به انتخابات مجلس شورای اسلایم اشاره کرد و گفت: انتخابات جمهوری اسلامی ایران یک ظرفیت سیاسی برای پشتوانه نظام سیاسی ایران است حضور مردم و تشویق و مشارکت مردم مهم است ولی تحریک قومیتی و بداخلاقی آفت این دستاورد است ما پتانسیل فرهنگی زیادی داریم به همین دلیل توانستیم در انقلاب پیروز شویم و در دفاع مقدس هم خون بر شمشیر پیروز شد در موضوع اقتصاد باید سیاستهای اقتصادی را اتخاذ کنیم که ساختارهای غلط را تصحیح و ساختارهای درست را تقویت کند. ما باید به اقتصاد مقاومتی روی بیاوریم اقتصاد مقاومتی یعنی پرداختن به آن دسته از سیاستهایی که میتواند دولت چابک را یاری کند تا مسیر آینده ایران را صحیح رقم بزند و تحریم را به عنوان یک کارکتر دست برد به موقعیت ژئوپولوتیک و فرهنگ ایران بازدارد.
وی در ادامه بیان داشت: ما سالی هفت میلیون مسافر به خارج از کشور داریم و این ناباوری فرهنگی ناشی از چیست متاسفانه ما در همدیگرشناسی ضعف داریم.
شمخانی در خصوص سوالی مبنی بر بسته بودن فضای دانشگاهها گفت: چه کسی میگوید فضای امنیتی وجود دارد من به عنوان خادمترین مقام امنیتی کشور میگویم هر کسی هر سوالی دارد بپرسد و هیچ محدودیتی وجود ندارد اما این را فراموش نکنید نمیتوان در زمستان هلو چید هر محصولی زمان خودش را دارد در دانشگاه هیچ فضای امنیتی حاکم نیست درتحریک مطالبه دانشجویان و دانشگاه هیچ کس نمیتواند دخالتی کند اما اگر این به بازیگری یک حزب ممزوج شد زیان به دانشجو به حساب میآید.
وی در مورد جیش العدل و منطقه سیستان و بلوچستان گفت: توسعه امنیت زاست و امنیت را با زور نمیتوان ایجاد کردبرای حل این مشکل ستادتوسعه جنوب شرق شکل گرفته که بتوند ابعاد را ساماندهی کند منابع مالی ما محدود است ولی این در برنامههای ماست.
وی در پایان خاطر نشان کرد: نظریههایی در اندیشکدههای غرب وجود دارد که آنها معتقدند منطقه خاورمیانه ۴۸ ملت یا قومیت دارد که بزرگترین قومیت آن قوم یهود است لذا سیاست تجزیه در منطقه به صورت حاکم سازی بزرگترین قوم منطقه بر سایر اقوام وجود داردواقعیت این است که مخالف این تجزیه هستیم و با آن مقابله میکنیم.