گروه دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، یادداشت دانشجویی؛ دیگر هیچ کدام از طرف های حاضر در مذاکرت بیشتر از این نمی توانند افکار عمومی در کشورهای خود را برای ادامه دادن به مذاکرات اقناع کرده ولذا در آینده نزدیک باید منتظر اعلام نتیجه از سوی دو طرف حاضر در مذاکرات باشیم. سرنوشت پرانتزهای موجود در متن ها ژنو و لوزان اما مهم ترین موضوعی است که از دیدناظرین سیاسی عامل تعیین کننده ای برای مشخص کردن عادلانه بودن نتیجه است.
نتیجه مذاکرات اما طبق رایزنی رسانه های بین المللی مشخص شده است، مجموعه گزارشات بین المللی حاکی از نتایج زیر است:
توافق نامه نهایی شامل سه مرحله است و قرار نیست همه تعهدات دوطرف گام به گام و متناظر برداشته شود بلکه تیم هسته ای دولت پذیرفته ابتدا ایران روند اعتمادسازی را آغازکرده وپس از گزارش مثبت آژانس مبنی بر اعتماد به ایران تحریم ها تعلیق خواهد شد و نه لغو! اما طبق بیانیه لوزان تنها ۱۵ درصد کل تحریم ها تعلیق خواهد شد ونه تمامی تحریم ها و تعلیق تمامی تحریم ها موکول شده به ۱۵ سال اعتماد سازی جمهوری اسلامی ایران! اما این سه مرحله به شکل زیر تدوین شده اند:
گام اول: روز امضای توافق، که در این روز دو طرف حاضر در مذاکرات اعلام خواهند کرد توافق ذیل لازم الاجراست و دو طرف متعهد شده اند به اجرای تمامی مفاد آن و آژانس بین المللی انرژی اتمی باید به عنوان ناظر تعهدات ایران در تمامی مراحل نقش نظارتی خود را ایفا کند. این مرحله احتمالا پس از ارسال متن به پایتخت ها دو هفته به طول خواهد انجامید.
گام دوم: بنا بر گزارش رسانه های بین المللی در این گام قرار است جمهوری اسلامی ایران در یک مدت کوتاه که احتمالا تا نزدیکی های عید نوروز به طول خواهد انجامید، اقدامات اعتماد سازانه ی خود را در انتقال سانتریفیوژها از فردو، انهدام قلب راکتور اراک، کاهش ۸۰ درصدی ذخایر اورانیوم، عدم فعالیت در راستای گسترش تحقیق و توسعه را به انجام برساند و آژانس بین المللی انرژی اتمی بر قابل اعتماد بودن برنامه هسته ای ایران صحه بگذارد در مقابل طرف غربی تنها تعلیق تحریم های وعده داده شده را اعلام خواهد کرد و نه آنکه اجرا را شروع کند!
گام سوم: در این مرحله که به احتمال زیاد پس از عید نوروز و گزارش آژانس آغاز خواهد شد طرف غربی به شروع فعالیت برای تعلیق آن ۱۵ درصد وعده داده شده مبادرت خواهد ورزید و طرف ایرانی همچنان به اقدامات اعتمادسازانه خود ادامه خواهد داد.
آنچه که محل سئوال است سرنوشت خطوط قرمز در این دور از مذاکرات است، طبق اخبار محرمانه منتشر شده از وین، تمامی اقدامات ایران منوط به تایید آژانس بین المللی انرژی اتمی شده است و اینکه جامعه بین المللی پس از گزارش آژانس به ایران اعتماد خواهد کرد. همان امری که به صراحت در بیانات مقام معظم رهبری مورد نکوهش و منع قرار گرفته بود. حضور آژآنس در طول ۱۲ سال گذشته همواره به طرفداری از آمریکا و رژیم جعلی اسرائیل تمام شده است و حتی در طول این دوازده سال هیچ گزارشی مبنی بر قابل اعتماد بودن فعالیت های هسته ای ایران منتشر نکرده است.
سئوال این است که آیا اولا: آژانس به قابل اعتماد بودن ایران رای خواهد داد؟ و تمامی گذشته خود را به یکباره به یک سو خواهد افکند؟
دوم: آنچه که معلوم است تیم هسته ای دولت تعهد داده، ابتدا ایران و جلوتر از ایالات متحده آمریکا و سایر طرف های غربی دست به عمل به تعهداتش خواهد زد و تضمین ارزیابی عمل کردش را آژانس قرار داده اند، اما بر رفع تحریم ها چه کسی نظارت خواهد کرد؟ اگر آمریکایی ها کما فی السابق از انجام تعهداتشان سرباز بزنند هیچ نهاد ناظری وجود ندارد تا به مجامع بین المللی گزارش بدهد!
تیم هسته ای دولت تدبیر و امید با چه استدلال هایی این تعهدات را پذیرفته است؟
اما مهم ترین بخش این ماجرا آنجاست که پایان گام دوم دقیقا با آغاز فرایند انتخابات مجلس شورای اسلامی هم زمان شده است و تعلیق همان ۱۵ درصد تحریم های وعده داده شده توسط طرف های غربی! آیا این گشایش اقتصادی بی دلیل در زمان برگزاری انتخابات به وقوع خواهد پیوست؟
در اینباره گفتنی هایی است که در شماره بعد به آن خواهیم پرداخت.
محمد علی کول- فعال دانشجویی دانشگاه سیستان و بلوچستان
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.