به گزارش گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، گروه خیرین نیکوکار فرهنگی در نخستین اقدام عملیاتی خود روز گذشته بیش از سه هزار جلد کتاب نفیس در بخشهای مختلف علمی، تاریخی، سیاسی و کودک و نوجوان را برای راه اندازی کتابخانه به روستای سوسن سرخاب شهرستان اندیکا واقع در استان خوزستان ارسال کردند.
ایده این طرح نخستین بار توسط دکتر نورالله مرادی، کارشناس ارشد مسایل فرهنگی مطرح شد و در نخستین گام با مدیریت فاطمه اصلان زاده، مدرس دانشگاه و دانشجوی دکتری سیاستگذاری فرهنگی پژوهشکده مطالعات فرهنگی اجتماعی وزارت علوم هسته ، اولین گروه خیرین فرهنگی در شهر تهران شکل گرفت.
هدف اصلی گروه خیرین فرهنگی که اعضای آن استادان دانشگاه، دانشجویان، نویسندگان، و فعالان فرهنگی تشکیل می دهد، راهاندازی 31 کتابخانه در روستاهای محروم سراسر کشور است.
این گروه در نخستین جلسه هم اندیشی و مراسم ارسال کتاب به روستای سوسن سرخاب شهرستان اندیکا که در سالن کنفرانس سازمان رفاه،خدمات و مشارکت های اجتماعی شهرداری تهران دور هم جمع شدند و مباحث مختلفی از جمله آینده این جریان فرهنگی را مورد بررسی قرار دادند.
نور الله مرادی، مدرس دانشگاه و طراح ایده خیرین فرهنگی استاد دانشگاه با بیان این مطلب که امروزه افراد بخشی زیادی از زمان خود را در طول شبانه روز به شبکههای اجتماعی در فضای مجازی اختصاص میدهند، خاطرنشان کرد: سپری کردن مدت زمان طولانی در این فضا باعث غفلت از فضای حقیقی شده است بنابراین در پی راهی برای استفاده از بستر و ظرفیت شبکههای اجتماعی در فضای مجازی افتادیم تا از این فضا به بهترین شکل ممکن استفاه شود به نحوی که ثمره آن را به صورت حقیقی مشاهده کنیم لذا در راستای تحقق این موضوع ایده خیرین فرهنگی به ذهنم رسید و با همکاری دوستان توانستیم در فرصت اندک آن را عملیاتی کنییم.
وی ادامه داد: این امر امکانی را برای هم اندیشی، تعامل و حرکت به سمت فعالیت های فرهنگی را برای ما و مردم سایر مناطق کشورمان فراهم آورد.
راه اندازی 31 کتابخانه در سراسر کشور
وی گفت: در نخستین گام تلاش کرده ایم تا به مقوله، ضعیف ، نحیف و مظلومی به نام کتاب که در عصر کنونی بسیار مهجور واقع شده، توجه کنیم.
این استاد دانشگاه با بیان این مطلب که در گام دوم به دنبال سرعت بخشیدن به جنبههای عملیاتی و عینیت بخشیدن به طرح بودیم، افزود: به همین دلیل به شناسایی روستاها و شهرهای محروم پرداختیم.
وی با اشاره به اینکه در اولین اقدام خود روستای سوسن سرخاب در شهرستان اندیکا را به عنوان محور فعالیت اولیه خود انتخاب کردیم، گفت: نماینده گروه خیرین فرهنگی در شهرستان اندیکا ورئیس میراث فرهنگی در این شهرستان را به عنوان نماینده تشکل در شهرستان انتخاب کردیم.
وی با اشاره به فراهم شدن زیرساختهای لازم برای احداث کتابخانه در این شهرستان افزود: تلاش داریم این ایده را به یک جریان فرهنگی منسجم و تاثیر گذار در کشور تبدیل کنیم تا شاهد توسعه عدالت فرهنگی در روستاهای هم برخوردار باشیم.
بنا به گفته این استاد دانشگاه براساس تصمیم گیریهای صورت گرفته تا پایان تابستان امسال به همت گروه «خیرین فرهنگی» 31 کتابخانه در سراسر کشور راهاندازی خواهد شد.
حرکت گروه خیرین فرهنگی می تواند منجر به ایجاد نهضت فرهنگی در کشور شود
مهدی منتظر قائم،مدیر گروه ارتباطات دانشگاه تهران، نیز با بیان این مطلب که حرکت گروه خیرین فرهنگی می تواند منجر به ایجاد نهضت فرهنگی در کشور شود، گفت: امیدواریم این حرکت خودجوش بخش مدنی با قدرت و قوت به فعالیت خود ادامه دهد.
گروه خیرین فرهنگی با شعار هدیه دوست به دوست اقدام فرهنگی را در کشور رقم زدند
عیسی کشاورز نیز در ادامه با بیان این مطلب که براساس برداشت عرفا این دنیا عالم مجازی و به عنوان مزرعه آخرت به شمار میآید، گفت: گروه مجازی خیرین فرهنگی نیز با استعاره از این برداشت عرفانی عالم مجازی را فرصتی برای یک اقدام یا نذر فرهنگی قرار داده و با شعار هدیه دوست به دوست نقطه نظرات خود را در عالم فرهنگی در قالب اهدای کتاب در عالم فیزیکی و حقیقی دنبال کردند.
وی با اشاره به اینکه این گروه فرهنگی متشکل شده است از صاحب نظران فرهنگی کشور، تصریح کرد:این گروه تلاش دارد یک حرکت ماندگار فرهنگی را در سراسر کشور ساماندهی کند.
این استاد دانشگاه با تشکر از پشتیبانیها و حمایت شهرداری تهران از این حرکت گفت: انتظار میرود این حرکت به یک اقدام پایدار فرهنگی در راستای گسترش عدالت فرهنگی در جامعه نهادینه شود.
مشارکت داوطلبانه و خودجوش فرهنگی شهروندان منجر تقویت جامعه مدنی می شود
فاطمه اصلان زاده، مدرس دانشگاه و دانشجوی دکتری سیاست گذاری فرهنگی و مجری این طرح با بیان این مطلب که گروه خیرین فرهنگی در حقیقت پلی ارتباطی بین شهروندان ایجاد کرده است، گفت: از طریق این طرح میتوان از ظرفیت میلیونها جلد کتاب موجود در قفسههای شهروندان به بهترین شکل ممکن استفاده کرد.
وی با بیان این مطلب که میتوانیم از طریق گروه خیرین فرهنگی مشارکت فرهنگی داوطلبانه را در سراسر کشور از سوی اقشار مختلف شکل دهیم، گفت: گروه خیرین فرهنگی با هدف اهدای کتاب و راهانذازی کتابخانه در روستاها و مناطق محروم میتواند خیر جمعی را شکل داده و منجر به شکوفایی استعدادهای کودکان و نوجوانان در دورافتاده ترین نقاط کشور شود.
وی با بیان این مطلب که کمتر از یک هفته از ارائه و اجرای طرح می گذرد، گفت:در این مدت اندک بیش از سه هزار جلد کتاب جمع آوری و به روستا سوسن سرخاب در استان خوزستان ارسال شد.
به گفته این مدرس دانشگاه میتوان با استمرار این حرکت موج فرهنگی عظیمی را در کشور ایجاد کرده و باعث گسترش فرهنگ کتابخانی و در نتیجه آن افزایش سرانه مطالعه در کشور شد.
وی افزود: مطمئناً اجرای دقیق و به ثمر نشستن این طرح منجر به تقویت جامعه مدنی و مشارکت هرچه بیشتر مردم در امور فرهنگی خواهد شد.
امیدواریم همچنان این رویش خودجوش فرهنگی استمرار یابد
کتابدار، فعال فرهنگی نیز درخصوص این حرکت خودجوش فرهنگیان تهران گفت: امروز شاهدیم که با حرکت این گروه یک روستا در خوزستان صاحب کتابخانه شد و خوشحالیم طرح گروه خیرین با شعار هدیه دوست به دوست عملیاتی شد.
وی اظهار امیدواری کرد: همچنان این رویش خودجوش فرهنگی استمرار داشته باشد.
در ادامه حسین فتح اللهی رئیس دفتر نمایندگی خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران در شهرری نیز با بیان این مطلب که امروزه شاهدیم که سرعت انتقال اخبار در شبکه های مجازی بیش از سرعت انتقال اخبار در خبرگزاری و رسانههای دیداری و شنیداری و مکتوب شده است، گفت: بهترین اقدام گروه خیرین فرهنگی بهره گیری از ظرفیت و پتانسیل شبکه اجتماعی است.
وی ادامه داد:اهدای کتاب به نقاط محروم کشور در حقیقت فرهنگسازی برای استفاده هرچه بهتر و بهینه از کتابهای موجود است، چراکه این امر از بازنشر کتابهای موجود جلوگیری میکند و هموطنان میتوانند با هدیه کتابهای خود به دیگران فرهنگ اهدا را نیز در جامعه ترویج کنند.
با فرهنگ اهدا کتاب می توان وضعیت کتابخوانی در کشور را رونق داد
رضا نگهبان،شهردار منطقه 7 اظهار امیدواری کرد: با حرکت شکل گرفته از سوی گروه خیرین فرهنگی روز به روز شاهد بسط و گسترش فرهنگ مطالعه در بین شهروندان سراسر کشور باشیم.
وی با اشاره به اینکه این گروه در حقیقت با اقدام خود شبکه مجازی را به شبکه حقیقی تبدیل کرد،افزود: با توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر توجه به فرهنگ مطالعه و کتابخوانی در کشور امید واریم این اقدام خودجوش فرهنگی در گسترش فرهنگ مطالعه در کشور تاثیر گذار باشد.
فرهنگ اهدای کتاب گرایش به کتابخوانی افزایش می دهد
حامد طراحی، مدیر کتابخانه های سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران نیز با بیان این مطلب که فرهنگ شامل اجزای مختلفی از جمله هنجارها و ارزش ها است،گفت: فرهنگ لایه درونی زندگی و سبک زندگی لایه بیرونی را تشکیل می دهد.
وی با اشاره به اینکه سبک زندگی حوزه رفتارهای اجتماعی و فردی ما تحت پوشش قرار می دهد، افزود:مرحله دانش و گرایش دو مرحله ای است که باید طی شود تا موضوعی تبدیل به رفتار شده و سبک زندگی مارا تعیین کند.
طراحی با بیان اینکه ما در حوزه دانش مشکلی نداریم،گفت:فرهنگ اهداء کتاب یک ارزش محسوب می شود،اما باید تلاش کنیم تا آن را تبدیل به رفتار کنیم.
به گفته این مقام مسوول اقدام گروه خیرین فرهنگی در اهدا کتاب و راه اندازی کتابخانه در مناطق محروم می تواند منجر به ایجاد گرایش برای مطالعه و تغییر رفتار درشهروندان شود.
حرکت کم بی نظیر فرهنگی را شاهدیم
ندا مشیریان نویسنده و مدیرمسوول نشر ندای سینا نیز با اشاره به اینکه کتاب نقش اساسی و کلیدی در گسترش فرهنگ مطالعه و بالا بردن سواد اطلاعاتی مردم دارد، گفت : یکی از راههای جذب مشارکت مردمی اهدای کتاب به کتابخانههای مناطق محروم و یا کتابخانههای عمومی است.
وی ادامه داد: اقدامی که در گروه خیرین فرهنگی به منظور سهولت در اهدای کتاب به مناطق نیازمند شکل گرفت، حرکتی کم نظیر و خداپسندانه است.
وی ادامه داد: هر یک از ما با اهدای کتاب ، لذت خواندن کتاب را به کودکان و نوجوانان محروم هدیه کنیم.
وی با اشاره به استقبال گسترده از این طرح افزود: هیچ لذتی برای خیرین فراتر از این نیست که در بهبود سرنوشت کودکان و نوجوانان سهیم باشند.
منبع: سازمان رفاه