به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، هفدهمین جشنواره جوان خوارزمی در هفته پژوهش به کار خود پایان داد و در این جشنواره جوانان و نوجوانان پژوهشگر به ارائه طرح های پژوهشی خود پرداختند که در مجموع سیصد و چهل طرح در چهار گروه تخصصی و در پنج محور پژوهشی پذیرش و ثبت نام کردند و پس از رفع نواقص پرونده های موجود تا پایان مهلت مقرر، به منظور بررسی و ارزیابی های علمی به گروه های تخصصی مربوط ارسال شد. طرح ها در چهارده گروه تخصصی برق و کامپیوتر، مکانیک، هنر و معماری، کشاورزی و منابع طبیعی، علوم پایه، فناوری های شیمیایی، زیست فناوری، محیط زیست و علوم پایه پزشکی، فناوری ناو، عمران، مواد، متالوژی و انرژی های نو، نرم افزار و فناوری اطلاعات، هوافضا، صنایع و مدیرت فناوری و مکاترونیک بررسی و ارزیابی گردید. گروه های تخصصی پس از ارزیابی علمی در مجموع تعداد شانزده طرح را به هیئت داوران ارایه نموده و هیئت داوران که متشکل از اساتید دانشگاه ها، مراکز پژوهشی و متخصصان صاحب نظر می باشند، پس از جمع بندی و بررسی نهایی طرح جلسه های متعدد، تعداد سیزده طرح را به عنوان برگزیده نهایی این دوره از جشنواره انتخاب نمودند.
در گزارش های قبلی رتبه های برتر پژوهش های بنیادی و کاربردی معرفی شدند، در این قسمت به معرفی رتبه های برتر سایر رشته ها می پردازیم.
در گروه ابتکار هیچ پژوهشگری رتبه اول را کسب نکرد و رتبه دوم برای غنی سازی برپایه میکروجلبک های تولید کننده نشاسته و لیپید در محیط کشت مختلط به مرتضی حسن پور و مهسا عباس آبادی از دانشگاه صنعتی سهند رسید.
نشاسته ذخیره شده در میکرو جلبک ها ماده اولیه فرآیند تخمیر برای تولید بیواتانول و لیپید ذخیره شده در آن، ماده پیش ساز تولید بیودیزل است. در این طرح روش نوین غربالگری میکروارگانیسم ها براساس چگالی سلولی با عنوان غنی سازی بر پایه گرانش ارائه گردیده است. این روش نوین غنی سازی، برای غربالگری گونه های میکروجلبک تولید کننده نشاسته و لیپید در محیط کشت مختلط انجام شده است که بسیاری از معایب کشت خالص میکروجلبک ها برای تولید بیواتانول و بیودیزل، همانند هزینه بالای استرلیزاسیون خطر آلودگی به گونه مهاجم را برطرف می کند.
رتبه سوم در زمینه توربوکاتالیز و مشعل گازی را احسان عتیقه زاده کسب کرد.
با توجه به مصرف بالای سوخت فسیلی در کشور و ایجاد آلودگی های زیست محیطی و صنعتی در صنایع مختلف به ویژه متالوژی ذوب و ریخته گری و عملیات حرارتی نیاز به مشعل های گازسوز در کشور برای افزایش بازده، کاهش تلفات حرارتی، هزینه های خوردگی تجهیزات و مشکلات زیست محیطی افزوده گشته است.در نهایت با اضافه کردن تجهیزات توربو (مکانیکی) در قسمت داخلی مشعل بدون نیاز به نیروی پیش برنده الکتریکی و تنها با استفاده از جریان هوای فن و چرخش پروانه ها و مخزن کاتالیست ها راندمان حرارتی مشعل ها بدون نیاز به انرژی اضافه تر، افزایش پیدا کرده است.
رتبه سوم در زمینه دستگاه پایش و هشدار خطوط توزیع را نیز سید ماکان ترابی و محمدمهدی حسنی کسب کردند.
این دستگاه به محض خطادار شدن قسمتی از فیدر 20kv که دستگاه روی آن نصب شده است.، پیامکی مبنی بر وجود خطا در خط مورد نظر بهره برداری یا هر شماره از قبل تعریف شده ای ارسال می نماید و محل خطا را در نقشه GPS موجود رایانه بهره بردار نشان می دهد. بدین ترتیب قسمت معیوب فیدر در سریع ترین زمان ممکن شناسایی شده و با مراجعه گروه بهره برداری به محل و جدا کردن قسمت خطادار از فیدر، بقیه قسمت های فیدرمجددا قابل بهره برداری می شود. از دیگر کاربردهای این دستگاه قطع از راه دور قسمت خطادار (در صورت وجود دیژنکتور در محل) می باشد.
در گزارش بعد به طرح های پژوهشی بخش دانش آموزی هفدهمین جشنواره جوان خوارزمی می پردازیم.