محمد علی داوریار در گفتوگوی تفضیلی با خبرنگار خبرگزاری دانشجو در مشهد، با بیان این موضوع که نحوه برگزاری امتحانات در دانشگاه پیام نور مشهد یکی از افتخارات این دانشگاه محسوب میشود، گفت: اینکه دانشجو در دانشگاههای پیام نور بر سر کلاس درس هر استادی حاضر شود باید برگه امتحانی را پر کند که از تهران میآید موجب زبده تر شدن دانشجویان پیام نور میشود.
این استاد فقه و حقوق دانشگاه پیام نور مشهد در پاسخ به این سئوال که نگاه شما به برنامههای تشکلی به چه صورت است؟ افزود: اینکه در گذشته فضای دانشگاه به گفته خبرنگاران بسته بوده و امنیتی به شمار میآمده است را باید از دوستان قبل از ما پرسید.
قانون در برگزاری برنامههای تشکلی اصل اساسی است
وی قانون را در برگزاری برنامههای تشکلی دانشجویی اصل اساسی دانست و متذکر شد: من اعتقاد دارم اگر معیار کار در دانشگاه و در اجرای برنامه های دانشگاهی و تشکل های دانشجویی بر قانون استوار باشد مشکلی در فضای دانشگاهی نخواهیم داشت.
داوریار ادامه داد: باید روح قانون در برنامههای دانشگاهی حاکم شود و مادامی که صدرصد قانون رعایت و اجرا شود نباید جای نگرانی در اجرای برنامههای دانشگاهی وجود داشته شود.
رئیس دانشگاه پیام نور خراسان رضوی تصریح کرد: در کنار قانون یکی از مبانی قانونی که میشود از آن نام برد عرف است؛ به نحوی که اگر بتوانیم عرف را در کنار فرهنگ سازی در دانشگاه به کار ببریم، میتوانیم در اجرای برنامههای خود در دانشگاه یک گام رو به جلو حرکت کنیم.
وی با بیان این نکته که در اجرای مناظرات دانشجویی و انتخاب افراد حاضر در این گونه برنامهها تلاش داریم آن چه که مد نظر رهبر انقلاب است را رعایت کنیم، افزود: من به شدت به اجرای برنامههای فرهنگی در فضای دانشگاه علاقمندم و اعتقاد دارم در خصوص برنامههای سیاسی در فضای دانشگاهی نیز باید فرهنگ سازی صورت بگیرد.
داوریار آموزش سبک درس خواندن در دانشگاه را نکتهای مهم ارزیابی کرد و افزود: من به عنون استاد حقوق و فقه بسیار به نحوه درس خواندن حوزویها علاقمندم؛ زیرا در سر کلاس فقها و حوزویون مباحثه نقش عمده را دارد.
رئیس دانشگاه پیام نور خراسان رضوی ادامه داد: باید نحوه مباحثه درسی در میان دانشجویان را ایجاد کنیم و با فرهنگ سازی این رفتار پسندیده اجازه دهیم چند دانشجو در کنار یکدیگر نشسته و با حالت مباحثه و طرح و بحث دروس خود را بخوانند.
وی افزایش شمار فعالیتهای تشکلی دانشجویی در دانشگاههای پیام نور را خواستار شد و تصریح کرد: در صورتی که بتوانیم فعالیتهای دانشجویی را گسترده تر برگزار کنیم؛ خواهیم توانست در اجرای برنامههای سیاسی و فرهنگی تشکلهای دانشجویی با مشکلات کمتری مواجهه شویم.
مرحله دوم ساخت ساختمان فرهنگی دانشگاه پیام نور مشهد آغاز شده است
این استاد دانشگاه به ساخت ساختمان فرهنگی دانشگاه اشاره داشت و تاکید کرد: سال ۸۹ کار ساخت ساختمان فرهنگی دانشگاه پیام نور مرکز مشهد را آغاز کردهایم و اکنون مرحله اول آن به اتمام رسیده است و در صورت تکمیل مرحله دوم این پروژه در آینده نزدیک میتوانیم به صورت متمرکز تشکلهای دانشجویی و مسئولان فرهنگی دانشگاه را در کنار یکدیگر داشته باشیم.
داوریار به برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی اشاره و در پاسخ به این سئوال که نگاه شما در برگزاری این گونه برنامهها در دانشگاه چیست؟ تصریح کرد: کرسیهای آزاد اندیشی نیز خواسته مقام معظم رهبری بوده است که باید در فضای دانشگاهی به دنبال اجرای آن باشیم.
کرسیهای آزاد اندیشی برگزار شده در دانشگاهها با خواسته مقام معظم رهبری فاصله دارد
رئیس دانشگاه پیام نور خراسان رضوی برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی را فاصله دار با خواسته مقام معظم رهبری دانست و متذکر شد: در آسیب شناسی برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی به خوبی میبینیم که آن چه اکنون با این نام در دانشگاه برگزار میشود با خواسته مقام معظم رهبری فاصله دارد.
وی ادامه داد: آن چه که این روزها در فضای دانشگاه با نام کرسی آزاد اندیشی اجرا میشود نتوانسته موفقیت آمیز باشد و برای این که ما بتوانیم در این مسیر به موفقیتی دست پیدا کنیم باید این گونه جلسات را به سمت تخصصی شدن پیش ببریم.
داوریار به سخنرانان شرکت کننده در کرسیهای آزاد اندیشی اشاره کرد و افزود: اگر از سخنرانان سیاسی جهت حضور در جلسات کرسیهای آزاد اندیشی استفاده میشود باید تلاش کرد تا این افراد جلسات را اختصاصیتر برگزار کنند تا استفاده بهتری از این برنامهها صورت بگیرد.
رئیس دانشگاه پیام نور خراسان رضوی بیان داشت: در برگزاری کرسی آزاد اندیشی نباید در انتظار القای نظرات سخنرانان به دانشجویان باشیم؛ بلکه صرفا باید سخنران نظر خود را بیان کرده و این مخاطب باشد که به عنوان تشخیص دهنده نهایی نظری را که درست تر میداند بپذیرد.
دانشجویان را باید به سمت ارزشها هدایت کرد
رئیس دانشگاه پیام نور خراسان رضوی در پاسخ به این سئوال که خواسته رهبر معظم انقلاب توجه بیش از پیش به تشکلهای ارزشی است و شما این خواسته را چگونه اجرایی میکنید؟ گفت: از نظر ما دانشجویان نخبگان جامعه هستند و با دیگر اقشار جامعه در درک شرایط دارای تفاوت میباشند. آیا دانشجوی غیر ارزشی داریم؟ در صورت وجود این گونه دانشجویان و تشکلهای دانشجویی وظیفه ما هدایت این دانشجویان به سمت ارزشها و اخلاق است.
این استاد دانشگاه با تاکید بر این نکته که باید ورود دانشجویان جدید به دانشگاه را نیز مد نظر داشته باشیم، بیان داشت: این نکته نیز مد نظر است که دانشگاه باید دانشجویان ورودی جدید خود را که شاید درک درستی از خوب و بد در فضای دانشگاهی نداشته باشند را هدایت کند.
داوریار خاطر نشان کرد: دانشجوی ورودی جدید نگاهش به اساتید و مدیران دانشگاه است و در این خصوص، وظیفه این دو قشر در دانشگاه بسیار سنگین میشود زیرا باید علاوه بر جذب دانشجو در برنامههای فرهنگی و تشکلی مانع از گرایش این دانشجویان به سمت و سوی غیر ارزشی شوند.
رئیس دانشگاه پیام نور خراسان رضوی به حضور نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه اشاره کرد و گفت: این اتفاق که مدت کوتاهی است در دانشگاه پیام نور خراسان رضوی رخ داده است اتفاق مبارکی است که باید گفت ایده داشتن نهاد در دانشگاه پیام نور خراسان رضوی را بنده در سال ۸۷ به عنوان معاون فرهنگی دانشگاه به مسئولان دادم.
وجود نهاد نمایندگی و بسیج در دانشگاه پیام نور بسیار تاثیرگذار است
وی ادامه داد: نبود نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه پیام نور خراسان رضوی و بسیج در این دانشگاه بزرگ از جمله خلاءهایی بود که رفع آن توانسته کمک شایانی در رشد برنامههای فرهنگی موفق در این فضا داشته باشد.
این استاد دانشگاه وجود نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای پیام نور را موجب محافظت معنوی از برنامههای دانشگاهی دانست و خاطرنشان کرد: نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در فضای دانشگاهی نقشی تعیین کننده در برگزاری برنامههای دانشگاهی دارد که میتوان با حمایت این ارگان مهم برنامههای تشکلی و دانشگاهی در فضای دانشگاه را به خوبی جمع بندی کرد.
داوریار در پاسخ به این سئوال که شما برنامههای تشکلی دانشجویی را در فضای انتخابات چگونه مدیریت خواهید کرد؟ تاکید داشت: در ابتدا باید گفت نباید اجازه داد تا فضای دانشگاهی سیاست زده شود؛ اما این نکته نیز دارای تامل است که حتما لازم نیست انتخابات باشد تا در فضای دانشگاهی به مباحث انتخاباتی پرداخته شود.
رئیس دانشگاه پیام نور خراسان رضوی با بیان این موضوع که ما میتوانیم در طول سال نیز در برنامههای خود در خصوص انتخابات صحبت کنیم، گفت: ما میتوانیم در فضای دانشگاهی در خصوص فضای انتخاباتی در طول چهار سال صحبت کنیم و دانشجویان رشتههای حقوق، مدیریت جامعه شناسی و غیره در دانشگاه در طول چهار سال در این خصوص سخن بگویند.
وی در ادامه با اشاره به شورای فرهنگی دانشگاههای پیام نور و تصمیمگیری این شورا در اجرای برنامههای تشکلهای دانشگاهی، تصریح کرد: شورای فرهنگی در دانشگاههای پیام نور بر اساس خرد جمعی در خصوص برگزاری و یا عدم برگزاری یک برنامه نظر میدهند.
شورای فرهنگی متشکل از نمایندگان دانشجویان، مجوز برگزاری یا عدم آن را صادر میکنند
این استاد دانشگاه بیان داشت: در این شورا نهاد نمایندگی، تشکلهای دانشجویی و مسئولینی دانشگاهی حضور داشته و بر اساس یک نگاه کلی و با حضور بیشترین سلایق مجوز برگزاری و یا عدم برگزاری یک برنامه داده میشود.
داوریار سال 88 را سال رشد برنامههای تشکلی دانشجویی دانست و گفت: در سال ۸۸ دانشگاه پیام نور خراسان رضوی نهاد نمایندگی نداشت؛ اما اکنون دارد و حضور نهاد رهبری قطعا خواهد توانست در اجرای هر چه بهتر برنامههای تشکلهای دانشجویی تاثیرگذار باشد.
رئیس دانشگاه پیام نور خراسان رضوی در ادامه با تاکید بر این موضوع که من به شدت به کار جمعی در فضای دانشگاهی اعتقاد دارم، بیان داشت: در فضای دانشگاهی اعتقاد بسیاری بر استفاده از خرد جمعی وجود دارد و در مدیریت جدید پیام نور استان نیز این اعتقاد حرف اول را خواهد زد.
بیش از ۷۰ هزار دانشجو در دانشگاه پیام نور خراسان رضوی تحصیل میکنند
این استاد دانشگاه تعداد دانشجویان این دانشگاه را حدود ۷۰ هزار دانشجو دانست و افزود: دانشگاه پیام نور استان دارای حدود ۳۶ مرکز واحد است که در هر مرکز از ۵۰۰ تا بیش از چند هزار دانشجو در حال تحصیل میباشند.
وی در بخش پایانی این گفتوگو با اشاره به فضای علمی دانشگاه پیام نور خراسان رضوی، یادآور شد: ما از دانشجویان علمی و دانش پژوهان دانشگاه در میان انجمنهای علمی مانند رباتیک، هواوفضا و غیره حمایت جدی خواهیم داشت و خوشحالیم که اعلام کنیم بسیاری از داشجویان دانشگاه پیام نور که سابق بر این به عنوان شاگردان من اختراع ثبتی داشتهاند امروز توانستهاند اختراع خود را تجاری سازی کرده و به جامعه خود خدمت کنند.