به گزارش خبرنگار سیاسی خیرگزاری دانشجو، صبح امروز دومین نشست خبری کمیته تخصصی صیانت از حقوق هسته ای ایران با موضوع تحلیل حقوقی، اقتصادی و فنی از روز اجرای برجام با حضور مسعود اخوان فر کارشناس حقوقی و از مدیران سابق انرژی اتمی، حسین آبنیکی رئیس سابق مرکز توسعه سازمان انرژی اتمی، حجت الله عبدالملکی عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق (ع) و فواد ایزدی کارشناس مسائل سیاسی در خبرگزاری فارس برگزار شد.
حجت الله عبدالملکی در این برنامه گفت: همین که طبق گزارش آمانو ما به روز اجرا رسیده ایم جای تشکر دارد، روز اجرای برجام به نحوی تنظیم شده بود که ماه ها پس از اقدامات عملی ایران در محدود کردن فعالیت های هسته ای خود انجام گرفت.
وی با طرح این سوال که از امروز به بعد کدام برجام اجرایی خواهد شد تصریح کرد: باید پرسید که آیا برجامی که در ایران تصویب شد اجرایی می شود یا برجامی که طرف آمریکایی تفسیر می کند برجام قرائت مسؤلان آمریکایی یا برجام قرائت ایران برجامی که در ایران تصویب شده، از کانال های مجلس شورای اسلامی، شورای عالی امنیت ملی و در نهایت نامه مقام معظم رهبری گذشته است و این قرائتی خواهد بود که ما از برجام داریم.
عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق (ع) با طرح سه سوال در حوزه اقتصادی مبنی بر اینکه آیا همه تحریم ها لغو شده است؟ آیا تحریم جدیدی گذاشته نمی شود؟ و آیا این وضعیت اثرات مورد انتظار را در معیشت مردمی خواهد داشت که پاسخ منفی به هر یک از این سه سوال قرائت ایرانی برجام را در بر نخواهد داشت افزود: برجامی که در ایران تصویب شده از کانال های مجلس شورای اسلامی، شورای عالی امنیت ملی و در نهایت نامه مقام معظم رهبری گذشته است و این قرائتی خواهد بود که ما از برجام داریم. در بند یک و دو نامه رهبری اعلام شده که همه تحریم ها باید لغو شوند اما تحریم ها لغو نشده بلکه برداشته شده و یا متوقف شده است.
وی ادامه داد: آیا واقعا این طور شده است؟ آقای ظریف در بیانیه ای که دیروز قرائت کرد، مرتب از واژه «برداشته شدن» استفاده کردند که این لغو است یا تعلیق؟
عبدالملکی با اشاره به بلوکه شدن حدود 150 تا 180 میلیارد دلار از سرمایه های ایران در خارج از کشور گفت: آیا به همه دارایی های ایران که ۱۵۰ یا ۱۸۰ میلیارد دلار است، دسترسی پیدا کرده ایم؟ در این صورت پیمانکاران مطالبات خود را از دولت که بالغ بر 40 هزار میلیارد تومان است دریافت خواهند کرد و عدم پرداخت این مطالبات باعث رکود در کشور شده است.
وی اضافه کرد: امروز همه فعالان بخش خصوصی باید بتوانند اقدامات مالی خود را از طریق سیستم سوئیفت دنبال کنند و از همین امروز بیمه نامه ها برای کشتی ها و هواپیماهای ما صادر شود و همچنین امکان فروش نفت خام بیشتر برایمان فراهم شود که هر یک از این موارد عملیاتی نشود یعنی ما به روز اجرا نرسیده ایم.
عبدالملکی یکی دیگر از دستاوردهای اجرای برجام را امکان فروش نفت خام بیشتر برشمرد و خاطرنشان کرد: اگر هر کدام از این اتفاقات در روز ۲۷ دی ماه انجام نشود، معنایش این است که به روز اجرای برجام نرسیده ایم.
عضو کارگروه اقتصادی کمیته تخصصی مردمی صیانت از حقوق هسته ای گفت: تحریم های موشکی جدیدی که در روزهای آینده رونمایی خواهد شد قانون ویزا و برداشت دو میلیارد از منابع ایران به معنای نقض برجام است.
وی یکی از وعده های تیم اقتصادی دولت را شکوفایی اقتصادی پس از روز برجام عنوان کرد و گفت: این در حالی است که در روز اجرای برجام با استناد به لایحه بودجه ۹۵ که صبح امروز توسط رئیس جمهور به مجلس تقدیم شد وابستگی به نفت بیش از دو برابر افزایش پیدا می کند.
وی با بیان اینکه وعده های تیم اقتصادی دولت عبارت بود از شکوفایی اقتصادی پس از اجرای برجام اظهار داشت: در بودجه ای که امروز روحانی داد میزان فروش نیاز نفت روزانه 2.3 میلیون بشکه بود که وابستگی ایران به نفت را بیشتر می کند و زمینه برای واردات کالاهای خارجی نیز فراهم می شود که این به معنی شکسته شدن کمر خمیده شده تولید است.