به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، حجت الله عبدالملکی دیروز در پاتوق دانشجویی که به همت بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد مشهد در دانشکده مهندسی این دانشگاه برگزار شد، گفت: در دوران سازندگی معتقد بودند سرمایه داران فرشتگان نجات اقتصاد هستند. پس از بیان این سخن گفتند برای اینکه بتوانیم شرایط سرمایه گذاری را فراهم کنیم باید سرمایه را در جایی انباشت کنیم.
وی ادامه داد: انباشت سرمایه در این نظریه این گونه است که ابتدا پول را از طبقه کارمند و کارگر میگیرند و آن را در بانکها انباشت میکنند و بعد این انباشت را به طور مثال به ۱۰ درصد از جامعه تحویل میدهند تا این ۱۰ درصد بتوانند کارخانه بسازند.
این استاد اقتصاد افزود: این افراد در ظاهر میگویند با ساختن این کارخانجات، برای مردم ایجاد شغل میکنند؛ اما فردی به نام مارکس گفت سرمایه داران با ساخت کارخانه و تولید کالا تنها بخش کوچکی از این سود را به مردم میدهند و مابقی سود به جیب خودشان میرود؛ بنابراین این مدل اقتصادی استثمار طبقه کارگر است.
عبدالملکی با اشاره به این مطلب که ۲۰۰ سال تئوری پشت این اقتصاد است، خاطرنشان کرد: متاسفانه بسیاری از سیاستمداران ایران تنها دو مکتب اقتصادی سوسیالیستی و مارکسیستی را خواندهاند.
وی در ادامه با بیان این مطلب که ما انقلابی کردیم که این انقلاب هنوز به عرصههای اقتصادی خود نرسیده است، خاطرنشان کرد: انقلاب ما الگوهای حکومتی را تغییر داد. در این انقلاب گفته شد نه شرقی نه غربی جمهوری اسلامی، همچنین عنوان کرد مبنای حکومت در این انقلاب، اسلام است. این مبنا خودش را در سیاست نشان داد و امروز به یکی از الگوهای حکومتی دنیا تبدیل شده است، در عرصههای فرهنگی نیز تا حدود کمی توانسته خودش را نشان دهد که البته کامل نبوده؛ اما در عرصه اقتصادی هنوز نتوانسته اقدامی انجام دهد.
این استاد اقتصاد با طرح این پرسش که دکترین اقتصادی جمهوری اسلامی ایران چیست؟، تصریح کرد: پیش از انقلاب تمام بانکداری ایران بر پایه بانکداری ربوی استوار بود. بعد از اینکه انقلاب به پیروزی رسید، امام(ره) فرمودند که نمیتوان در یک کشور اسلامی بانکداری بر پایه ربا وجود داشته باشد. یکی از آقایان در جواب گفت در حال حاضر نمیتوانیم این نوع بانکداری را تغییر دهیم؛ چراکه تغییر سیستم بانکی، اقتصاد را بر هم خواهد زد و بر هم خوردن اقتصاد، ممکن است به فروپاشی نظام منجر شود و با توجه به اینکه حفظ نظام واجب بود، امام(ره) قبول کردند که تا مدتی به همان شیوه پیش بروند؛ اما پس از شش ماه الگویی ارائه کنند تا نظام بانکداری اصلاح شود.
عبدالملکی ادامه داد: در سالهای جنگ قانونی به تصویب رسید به نام قانون عملیات بانکی بدون ربا که بر اساس این قانون مردم از شر ربا خلاص میشدند که متاسفانه بعد از جنگ این قانون به طور کلی به فراموشی سپرده شد.
پس از جنگ در عرصه اقتصاد رخوت حاکم شد
وی تصریح کرد: پس از جنگ در عرصه اقتصاد رخوت حاکم شد و این تفکر که اقتصاد لیبرال بهترین نوع اقتصاد است به بدنه دولتها نفوذ کرد، البته در دوران دفاع مقدس نیز این تفکر وجود داشت؛ اما خود را پشت سر تجارت پنهان کرده بود و به ثروت اندوزی میپرداخت تا اینکه به بدنه دولتها نفوذ کرد.
این استاد دانشگاه با بیان این مطلب که در عرصه اقتصاد نیز مانند عرصه سیاست باید انقلابی رخ دهد، تصریح کرد: اقتصاد اسلامی بر سه پایه عدالت، جهاد و عزت استوار است که چنانچه پیاده شود بسیاری از مشکلات حل خواهد شد.
نان برخی مسئولان در خام فروشی نفت است
عبدالملکی در بخش دیگری از سخنان خود به زیانهای خام فروشی نفت اشاره کرد و گفت: با توجه به اینکه استخراج هر بشکه نفت خام ارزان قیمت است؛ برخی از مسئولان معتقدند چنانچه بتوانیم آن را به قیمتی کمی بالاتر از قیمت تمام شده بفروشیم سود کردهایم و همین عامل سبب شده بسیاری از مسئولان به خام فروشی نفت اکتفا کنند.
وی با اشاره به اینکه نان برخی مسئولان در خام فروشی نفت است، گفت: بسیاری از مسئولان ما نمیدانند دنیا با نفت خام ما چه میکند. امروز کشورهای غربی هر بشکه نفت خام را تبدیل به ۱۳۰۰ دلار میکنند. غربیها علمی به ما آموختهاند که به آن میگویند علم لیبرال تا منافع خودشان تامین شود و نه منافع ما.
این استاد اقتصاد افزود: برخی از مسئولان میگویند ما تکنولوژی تبدیل نفت خام به دیگر کالاها را نداریم، در جواب باید گفت شما ۱۰۰ سال پیش که برای اولین بار نفت را استخراج کردید و غرب هنوز خبر نداشت چنین سرمایهای در جهان وجود دارد، میگفتید تکنولوژی نداریم، ۵۰ سال بعد هم گفتید تکنولوژی نداریم، ۳۷ سال پیش هم که انقلاب کردیم، گفتید تکنولوژی ندارید و امروز هم میگویید تکنولوژی نداریم. در این مدت چه میکردید که پس از گذشت بیش از ۱۰۰ سال از استخراج نفت، هنوز تکنولوژی ندارید!!!.
وی تاکید کرد: البته این مسئولان نه تنها در نفت که در سایر محصولات نیز همین سخن را میگویند. به طور مثال عنوان میکنند با توجه به اینکه در کشور ما بحران آب وجود دارد نمیتوانیم هندوانهای کشت کنیم که ۵۰۰ لیتر آب مصرف میکند و یا جغندری بکاریم که برای کشت هر کیلوی آن ۱۰۰۰ لیتر آب مصرف میشود، بهتر است آن را از خارج از کشور وارد کنیم!!.
عبدالملکی با تاکید بر این نکته که همه این موارد نشان دهنده یک تفکر است، بیان داشت: رهبری معظم انقلاب از سالها پیش گفتند نفت خام نفروشید؛ اما مسئولان اهمیت ندادند. ایشان گفتند درست است که در کشور بحران آب وجود دارد؛ اما با همین میزان آب میتوانیم چند برابر میزان کشاورزی فعلی، کشاورزی کنیم.
بحران آب نداریم، بحران مدیریت داریم
این استاد دانشگاه افزود: امروز پس از گذشت چندین سال از این سخنان، اساتید اقتصاد کشور میگویند ما بحران آب نداریم، بحران مدیریت داریم.
وی تاکید کرد: مشکل امروز ما این است که این سخنان در سطح تئوری مانده و دولتها آن را قبول نکردند و یکی از دلایل نفوذ ثروتمندان به بدنه دولتها نیز همین امر بوده است.
عبدالملکی در پایان یادآور شد: ایران مجلسی میخواهد که شهادت طلب باشد و بتواند جلوی بسیاری از فسادها را بگیرد و در عرصههای مختلف از قبیل دانههای روغنی و دیگر مسائل ایران را به خودکفایی برساند، امروز برخی نمیخواهند ما در بسیاری از عرصهها خودکفا شویم، برخی نمیخواهند ما دست از خام فروشی نفت برداریم، برخی نمیخواهند نظام بانکی را تغییر دهیم، چراکه منافعشان اجازه نمیدهد.