به گزارش گروه بين الملل خبرگزاري دانشجو، بر پایه گزارشها، امریکا در سال 2015 نیز با وجود کاهش 2.4 درصدی در بودجه نظامیاش، با اختلاف بیشترین مبلغ را صرف امور نظامی خود کرده است. چین، عربستان سعودی و روسیه به ترتیب در رتبههای بعدی قرار میگیرند.
کاهش جهانی قیمت نفت که از سال 2014 آغاز شد بر کاهش بودجه نظامی بسیاری از کشورهای وابسته به نفت، تاثیر بسزایی داشته است و انتظار میرود این روند نزولی در سال 2016 نیز ادامه پیدا کند.
کاهش قیمت نفت در سال 2015 بیش از همه روی بودجه نظامی ونزوئلا و سپس آنگولا تاثیر داشته است؛ کشورهای بحرین، برونئی، چاد، اکوادور، قزاقستان، عمان و سودان جنوبی دیگر کشورهایی هستند که تحت تاثیر این مساله قرار گرفتند.
در عین حال، برخی از کشورهای صادرکننده نفت با وجود کاهش عواید نفتی، هزینههای نظامی خود را در سال 2015 افزایش دادند. بسیاری از این کشورها، به ویژه الجزایر، آذربایجان، روسیه، عربستان سعودی و ویتنام، با جنگ و درگیری و یا تنشهای منطقهای روبهرو هستند؛ با این وجود انتظار میرود روسیه و عربستان سعودی در سال 2016 بودجه خود را کاهش دهند.
آیا کاهش بودجه نظامی غرب پایان یافته است؟
بودجه نظامی در امریکای شمالی و اروپای غربی و مرکزی از سال 2009، به دلیل بحران اقتصادی و همچنین عقبنشینی بخش عمده نیروهای نظامی امریکا از افغانستان و عراق کاهش یافته است. با این وجود، نشانههای موجود در سال 2015 حاکی از پایانِ این روند نزولی است.
در مجموع، بودجه نظامی اروپای غربی و مرکزی در سال 2015 تنها 0.2 درصد کاهش یافت و کاهش هزینههای نظامی در اروپای مرکزی نیز تنها 13 درصد بود.
افزون بر این، بودجه نظامی کشورهای هممرز با روسیه و اوکراین، یعنی استونی، لتونی، لیتوانی، لهستان، رومانی و اسلواکی، به شدت افزایش یافته است.
در عین حال، انگلیس، فرانسه و آلمان نیز اعلام کردهاند با توجه به دغدغههای موجود در رابطه با روسیه و گروه تروریستی داعش، بودجه نظامی نسبتاً متوسطی برای سال 2016 خواهند داشت.