به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، سایت خبری کمیته امداد، دکتر حسین راغفر اقتصاددان و استاد دانشگاه الزهرا (س) با بیان اینکه یکی از اهداف اصلی انقلاب اسلامی، تحقق عدالت اجتماعی و رفع محرومیت ها در کشور بوده است گفت: با گذشت بیش از یک سوم قرن شاخص های بی عدالتی در بسیاری از زمینه ها در کشور بدتر و شکل های نابرابری فقر از مراحل هشدار نیز بیشتر شده است.
وی با اشاره به اینکه فقر محصول نظام های اجتماعی و پدیده ساخته بشر است تصریح کرد: تورم های شدید و طولانی همراه با رکود اقتصادی زیرزمینی و پیدایش پدیده های فقر و نابرابری ، بستر انواع نااطمینانی و ناامنی را هموار کرده است. افزایش درآمدهای نفتی همواره رشد شدید و نامتعارف سه بخش خدمات بازرگانی (واردات، قاچاق و توزیع داخلی) ساختمان و مستغلات و فعالیت های بانکی را به همراه داشته و از سوی دیگر بخش های مولد صنعتی و کشاورزی را تضعیف کرده است.
راغفر با اشاره به وجود اشکال مختلف نابرابری ساختاری در اقتصاد، گفت: اقتصاد ایران قادر به ایجاد شغل متناسب با رشد جمعیت کشور نیست و این امر مسئول فقرگسترده در میان بخش قابل توجهی از مردم بوده است.
وی با تحلیل و پیشبینی اینکه با ادامه وضع موجود، وضعیت فقر و نابرابری در کشور بدتر خواهد شد، افزود: تأثیرات روانی نابرابری حتی مخربتر از فقر است. اگر جامعهای دچار فقر باشد، اما نابرابری در آن کمتر باشد دچار بحرانهای اجتماعی نمیشود که میتوان به مثال کرهشمالی اشاره کرد که در آنجا فقر زیاد اما نابرابری کم است.
راغفر با تاکید بر وضع جامعه ایران اظهار کرد: جامعهای که هم دچار فقر و هم نابرابری شدید است، در آستانه بحرانهای جدی قرار میگیرد، اما سؤال مهم همواره این است که چنین جامعهای آستانه تحملش برای پذیرش فقر و نابرابری ادامه خواهد داشت؟
اقتصاددان و استاد دانشگاه الزهرا (س) افزود: شکل بخشی به یک نظام حمایت اجتماعی چابک، پویا ، فراگیر و کارآمد ، تغییر جهت سیاست گذاری ها و بازگرداندن مردم در صحنه های برنامه ریزی ، سیاست گذاری و اجرا و همچنین اصلاحات نهادی از جمله اصلاح نظام بانکی، مالیاتی و نظام های آموزشی و نوآوری در خدمت تولید و بهره وری از جمله مواردی است که می توان برای رفع فقر و جلوگیری از آن در جامعه انجام داد.
دکتر رجایی استاد موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) قم نیز با بیان اینکه خانواده، جامعه و دولت وظایفی برای رفع فقر و جلوگیری از آن بر عهده دارند گفت: دولت باید علاوه بر تامین نیازهای ضروری همچون غذا، پوشاک و مسکن زمینه تامین نیازهایی را که سبب ارتقای سطح زندگی می شود را فراهم کند. افراد جامعه از لحاظ سطح زندگی ، درآمد و ثروت باید در حد متعادل و متوازن باشد و از یکدیگر فاصله شدید نداشته باشند. وظیفه جامعه مشارکت در سرمایه گذاری ، توانمند سازی و خدمات اجتماعی است و خانواده نیز وظیفه دارد با به دست آوردن درآمد و ثروت اولیه از آن، در مصارف خصوصی و نفقات واجب و مستجب استفاده کند.
وی بیان کرد: با افزایش سطح درآمد جامعه سطح زندگی افراد نیز ارتقا می یابد و دولت، مردم و جامعه باید کمک کنند خانواده هایی که از حرکت تکاملی و پیشرفت جامانده اند به کاروان سطح زندگی عمومی برسند.کمیته امداد نیز در این شرایط به عنوان یک نهاد حمایتی حلقه اتصال دهک های پایین جامعه به دولت و جامعه است.
دکتر رجایی گفت: اجرای برنامه های فرهنگی و تقویت ایمان مددجویان تحت حمایت، ارتقای سطح تعامل و همکاری با مراکز خیریه ها، رسانه ملی، حوزه های علمیه و کمک به ایجاد صندوق های خیریه و قرض الحسنه، تاسیس بانک توانمندی وکاهش هزینه های جاری از جمله فعالیت هایی است که کمیته امداد می تواند برای کاهش فقر در جامعه کمک کند.