سید هادی سید افقهی کارشناس مسائل بین الملل صبح امروز در دوره طلبه انقلابی و بصیرت سیاسی که توسط دانشگاه رضوی و به همت دانشگاه امام صادق برگزار شد در مورد آخرین تحولات سیاسی منطقه تصریح کرد: پس از برجام شاهد سفرهای ادواری و مکرر مقامات آمریکایی به عربستان هستیم. کارتر و کری و اوباما هم با پادشاه عربستان و هم با برخی از شیوخ شورای همکاری خلیج فارس ملاقات های متعددی را داشته اند.
وی با اشاره به اینکه سه وضعیت در سفرهای مقامات آمریکایی به منطقه دیده می شود تصریح کرد: اولین مسئله این است که آمریکا به دنبال اطمینان بخشی به کشورهای حوزه خلیج فارس و هم پیمانان خود در منطقه است مفهوم آن این است که آمریکا متعهد می شود به آن پشت نکرده و اجازه نمی دهد آب خوش برجام از گلوی ایرانیان پایین رود و در این باره شاهد هستیم که برجام دارد تبدیل به یک مصیبت می شود.
افقهی ادامه داد: مسئله دوم این است که برای سر بریدن ایران در منطقه نیاز به اسلام هراسی شدید دارد که بعد از برداشته شدن تحریم ها و التهاب رونق اقتصادی ایران و هم پیمانانش مثل عراق، لبنان، سوریه و یمن و بحرین باعث شده است تشدید ایران هراسی مبنای کار آمریکا در منطقه قرار گیرد.
کارشناس مسائل بین الملل اظهار داشت: آنها اعلام می کنند باید قدرت ایران محدود شود و برخی از تحرکات آنها نشان می دهد ایران را تست می کنند مثلا در روزهای آخر دو قایق صیادی ما توسط کویت و سعودی ها گرفته شده است در راستای ایران هراسی این اقدام صورت می گیرد که حالا که یک عنصر مثل ایران از قید تحریم ها رها شده است یک حلقه نظامی امنیتی دور تا دور آن بسازیم.
وی تصدیق کرد: مسئله بعدی تفکر بین الاسلامی است. با کمال تاسف بعد از شهادت شیخ نمر یک جوی علیه ایران ایجاد شد ناگهان حادثه تلخ آتش سوزی کنسولگری عربستان در مشهد از سفارت آن در تهران اتفاق افتاد عربستان سعودی حداکثر استفاده را از این حادثه برد.
افقهی با اشاره به اینکه عربستان سعودی 4 بیانیه علیه ایران صادر کرده است خاطر نشان کرد: اولین بیانیه در اجلاس فوق العاده سازمان همکاری های اسلامی بود بیانیه دوم اجلاس فوق العاده وزرای خارجه اتحادیه عرب بود بیانیه سوم در شورای امنیت و بیانیه چهارم اجلاس سران کشورهای همکاری اسلامی در استانبول بود.
کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به اینکه عربستان با کمک پترو دلار به 59 کشور اسلامی اجازه داده علیه ما قطع نامه امضا کنند بیان داشت: اگر تشر رهبری در حادثه منا نبود امکان نداشت جنازه ها را به ما تحویل دهند کار به جایی رسیده است که خانواده شهید رکن آبادی از لبنان درخواست کمک کرده اند.
وی تصریح کرد: عربستان سعودی به جای اینکه از ما عذرخواهی کند و به حادثه دیدگان دیه پرداخت کند ما را از حج هم منع کرد این دیپلماسی نیست بلکه وادادگی است کار به جایی رسیده که کشور میکروسکوپی بحرین توسط نمایندگانش اجازه اعلان جنگ به ایران به دولت بحرین داده است.
افقهی با تاکید براینکه وضعیت نهضت ما در منطقه بسیار عالی است اظهار داشت: در مورد وضعیت کشور ما در عراق دو بعد وجود دارد در بعد میدانی وضعیت خیلی عالی است و به پیش روی های خوبی توسط ارتش عراق و هشر الشعبی دست یافتیم نیروی قدس و سپاه هم برای کمک به آنها ورود پیدا کردند ما در بحث عراق جدی هستیم و اگر اتفاقی برای بغداد بیفتد ما به زحمت می افتیم ایران آتش خود را در عمق 40 کیلومتری عراق قرار داده است.
کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به وضعیت سیاسی عراق اظهار داشت: سه بحران دامن گیر وضعیت سیاسی عراق است بحران اول مقتدا صدر است بحران دوم اقلیم کردستان است بحران سوم بحران محافصه است یعنی سهم خواهی آمریکا طی نقشه ای که فرانسه برای لبنان کشید عراق را نیز به این مشکل دچار کرد.
وی در مورد تحولات میدانی سوریه گفت: پس از آزادسازی پالمیرا آمریکا به روسیه رکب زد که طی آن مخالفین و موافقین دولت سوریه را در ژنو به همراه آتش بس جمع کرد و پس از آن بود که چهار هزار نیروی تازه نفس را وارد سوریه کرد با توجه به نزدیک شدن نیروهای مقاومت به حلب باید ببینم حلب نبرد استراتژیک ما است و آنجا را باید آزاد کنیم جنگ این روزها در غرب و جنوب غرب سوریه به شدت دنبال می شود.
وی در مورد تحولات یمن نیز اظهار داشت: تحولات میدانی یمن به نفع ما است یک سال و نیم پیش سعودی ها به یمن حمله کردند که تهمت اصلی آنها برای شروع این حمله حمایت شدن انصارالله توسط سپاه و حزب الله بود. سعودی ها 4 هدف از حمله به یمن داشتند خلع سلاح انصارالله، بازگرداندن انصارالله به مناطق خود، بازگرداندن ارتش به جایگاه خود و بازگرداندن منصور هادی به کرسی ریاست جمهوری اما در هیچ کدام از آنها موفق نبودند این روزها ارتش و انصارالله یمن در خاک عربستان می جنگند.
افقهی در مورد کودتای ترکیه نیز گفت: جریان ارتش جریان فتح الله گولن و اختلال سیاسی ترکیه سه عامل اصلی در کودتا هستند فتح الله گولن دارای 1500 مدرسه است که 1200 تای آن داخل ترکیه و 300 تای آن خارج ترکیه هستند فردی است که بسیار هم ضد شیعه است آمریکا، ناتو و شورای منطقه که متشکل از عربستان و امارات است از عوامل خارجی کودتا به نظر می رسند.
کارشناس مسائل بین الملل در خاتمه در مورد پیش فرض های پس از کودتا در ترکیه خاطر نشان کرد: یکی از آرمان های اردوغان سلطان شدن در ترکیه است اما اگر این روند دستگیری های اخیر ادامه یابد دولت او سرنگون خواهد شد اگر واقعا ترکیه بخواهد آرامش را به داخل کشور بیاورد باید روابط خود با همسایگان را بهبود بخشد و در روابط خود با ناتو و غرب تجدیدنظر کند.