به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، بهرام قاسمی، سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در نشست خبری صبح امروز (دوشنبه 17 آبان ماه) در خصوص آزادی 21 صیاد ایرانی گرفتار شده در دریاهای سومالی گفت: ما با دولت سومالی قطع رابطه هستیم اما خبر اسارت را تایید می کنم. اقدامات مبسوطی برای آزادی این عزیزان صورت گرفته اما متاسفانه چون گروگان گیرها دزدان دریایی هستند کار دشوار می شود و بر حساسیت موضوع می افزاید.
وی خاطرنشان کرد: از آنجا که این مسائل از حساسیت خاصی برخوردار است باید با درایت ویژه ای به این موضوع پرداخت و ممکن است اطلاع رسانی چندان به مصلحت اسرا نباشد من از همین تریبون اعلام می کنم که وزارت خارجه و سایر ارگان ها به طور جد پیگیرند و ما تلاش می کنیم این افراد آزاد شوند البته تا امروز با تلاش های صورت گرفته تعدادی از این افراد آزاد شدند اما این تلاش ها باید ادامه یابد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: در مجموع جمهوری اسلامی مسئول است و تقسیم وظایف بین نهادها وجود دارد و امیدواریم در زمان مناسب اطلاع رسانی کامل داشته باشیم.
قاسمی در خصوص سفر هیئتی از تل آویو به مسکو با محوریت مذاکرات پیرامون جمهوری اسلامی ایران گفت: سفرهای زیادی ممکن است صورت بگیرد که ما از آن اطلاعی نداریم و من در این خصوص اظهارنظر خاصی ندارم البته مراوده رژیم اشغالگر قدس با روسیه مسئله جدیدی نیست و فدراسیون روسیه و رژیم صهیونیستی روابط دارند و این موضوع به خود آنها مربوط است.
وی در خصوص ارزیابی از آینده روابط ایران و اتحادیه اروپا نیز گفت: قطعنامه ای که در پارلمان اروپا به تصویب رسید جدید بود و به طور مفصل در بیش از 30 بند موضوعات اتحادیه با ایران مطرح شد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی این قطعنامه را دارای نقاط مثبت و منفی دانست و گفت: در برخی بندها در خصوص مسائل ایران صحبت شده بود و دارای نکات منفی و غیرواقع بینانه ای بود اما بالاخره با رای اکثریت پارلمان به تصویب رسید اما قطعنامه های پارلمان اروپا ضمانت اجرایی ندارد و تنها آثار روانی در اروپا به جای خواهد گذاشت.
قاسمی ادامه داد: البته روابط ما با اتحادیه اروپا به قطعنامه برنمی گردد بلکه با یک واقع بینی جدید در خصوص نقش ضد تروریستی و ثبات بخشی ایران در منطقه مورد نظر است.
وی روابط ایران با اتحادیه اروپا را روابطی با قدمت بالا خواند و ادامه داد: پس از اجرای تحریم های ظالمانه مذاکرات ما با اتحادیه اروپا قطع شد و بنا بر آن شد که این تماس های مستمر در تهران و بروکسل ادامه یابد در همین راستا نخستین نشست ما روز چهارشنبه در بروکسل برگزار خواهد شد و موضوعات متعددی در خصوص ما و اتحادیه اروپا در این نشست بررسی خواهد شد این مذاکرات ادامه خواهد یافت.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی نقش مذاکرات را مثبت ارزیابی کرد و ابراز امیدواری کرد در نشست های منظم بر چالش های پیش روی فائق آییم.
قاسمی در خصوص بازگشایی دفتر اتحادیه اروپا در تهران نیز گفت: پیشنهاد بازگشایی این دفتر یک سال پیش از طرف اتحادیه اروپا مطرح شد اما جمهوری اسلامی هیچ زمان مشخصی را برای بازگشایی دفتر اعلام نکرد.
بازگشایی قریب الوقوع دفتر اتحادیه اروپا در تهران را تایید نمی کنم
وی با ذکر این نکته که هم اکنون بیش از 140 دفتر توسط EU در ایران فعالیت می کنند، گفت: اما اتحادیه اروپا در حال حاضر در ایران هیچ فعالیتی ندارد و این تصور که در کوتاه مدت چنین دفتری در تهران افتتاح شود بعید است و من اتفاق قریب الوقوع در این خصوص را تایید نمی کنم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین در خصوص فعالیت برخی شبکه ها برای صدور ویزا برای شهروندان ایرانی نیز گفت: متاسفانه شاهد هستیم که با توجه به تقاضایی که توسط شهروندان ایرانی برای سفر به کشورهای دیگر وجود دارد مدتی است که شبکه ای پیچیده کنار سفارتخانه ها با موضوع اخذ ویزا برای دریافت ویزا یا مسائلی از این دست پول های هنگفتی از شهروندان طلب می کنند و مردم را در مضیقه قرار می دهند.
قاسمی گفت: بر این اساس وزارت خارجه در یک بیانیه نوعی آگاهی بخشی برای شهروندان خود ایجاد کرد اما متاسفانه این داستان هنوز ادامه دارد و من از برخی از سفارتخانه ها که از فعالیت این شبکه ها آگاهند و متوجه تبعات این حرکت برای کشور خود نیستند خواهش می کنم این موضوع را مدنظر قرار دهند چون جمهوری اسلامی این وضعیت را هر لحظه رصد خواهد کرد و در صورت تداوم ورود پیدا خواهد کرد و با سفارتخانه هایی که افرادی از آنها در این شبکه مافیا همکاری دارند برخورد جدی خواهد شد.
وی همچنین در خصوص شکایت دو تابعیتی ها نیز گفت: ما طبق اعلام مراجع قضائی دو تابعیتی ها را به رسمیت نمی شناسیم و این افراد، افراد ایرانی هستند لذا براساس این فرضیه تصور می کنیم آنها نمی توانند ادعای خسارت خود را به کرسی بنشانند اما افرادی که در خارج از ایران به عنوان تبعه ایرانی از کشور شکایت کردند شرایط دیگری دارد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین در خصوص اخبار به گوش رسیده در مورد سفر وزیر نفت مصر به ایران نیز گفت: جمهوری اسلامی هنوز موضوع سفری را از جانب مقامات مصری به ایران دریافت نکرده است و آنچه دیده شده بیشتر رسانه ای است البته همه منابع نیز مستند نیستند.
قاسمی همچنین در خصوص سفر وزیر امور خارجه کشورمان به لبنان نیز گفت: ظریف تا ساعتی دیگر به سمت لبنان حرکت خواهد کرد این سفر طی روزهای گذشته مطرح شد به ویژه پس از انتخاب میشل اون به عنوان رئیس جمهور رایزنی های متعارفی که بین ما وجود داشت ایجاد می کرد که سفری به این کشور داشته باشیم تا مسائل دو جانبه مورد پیگیری قرار گیرند که بحث سوریه یکی از موارد آنهاست.
وی لبنان را در تحولات منطقه اثربخش دانست و گفت: ظریف تا فردا بعدازظهر در بیروت خواهد ماند و سپس به سه کشور رومان، چک اسلواکی و اسلوا سفر خواهد کرد ما با این کشورها همکاری های خوبی داشتیم لذا این سفر در ادامه سفرهای دوره ای ظریف است و می تواند در ایجاد تفاهم بیشتر بین ما و این کشورها ارتقا بخش و راهگشا باشد.
قاسمی در خصوص ارتقای روابط جمهوری اسلامی با چک گفت: به دلایل مختلف در سال های زیادی رابطه ما با این کشور در حد کاردار بود و به دنبال این بودیم که بتوانیم از جانب دو کشور روابط را به سطح سفیر ارتقا دهیم و این اقدام در حال تحقق است و کاردار چک در ایران به عنوان سفیر این کشور معرفی شده و کاردار ایران نیز در آن کشور به عنوان سفیر ایران معرفی شده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص آخرین موضع جمهوری اسلامی در خصوص انتخابات آمریکا گفت: انتخابات در هر کجای دنیا که برگزار شود پدیده خوبی است این که برنده انتخابات کیست به مردم آمریکا بستگی دارد و ما نیز یاد گرفتیم در مسائل داخلی کشورها دخالت نکنیم و این موضوع را به خیلی از کشورهایی که متوجه نیستند نیز گوشزد می کنیم.
**تصور نمی کنم تغییر دولت در آمریکا تاثیری در تعهدات این کشور به برجام داشته باشد
وی با اشاره به مسائل زیادی که بین ایران و آمریکا وجود دارد گفت: مهمترین مسئله بین ما و ایالات متحده برجام است که تصور نمی کنیم با تغییر دولت در آمریکا امکان زیر پا گذاشتن آن وجود داشته باشد لذا خیلی نگران نیستیم چون دولت جدید در کاخ سفید باید به تعهدات دولت پیشین پای بند باشد.
قاسمی این اتفاق را اصل مسلم دانست و ادامه داد: البته ما در سایر حوزه ها هم تعامل مشخصی با آمریکایی ها نداریم و نخواهیم داشت تا آمریکا در شکل فعلی قرار دارد و نمی تواند در سیاست های خود تغییر ایجاد کند با این کشور تعامل خاصی نخواهیم داشت.