به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، روزنامه آرمان درباره بانکها گزارش داده است: درباره کند شدن سرعت سپردهگذاری در بانکها باید گفت، معمولا وقتی فعالیتهای اقتصادی به ویژه فعالیتهای بخش مولد در صنعت و کشاورزی در وضعیت رکود باشد چرخش پول کم میشود. یکی دیگر از عوامل موثر، مربوط به شرایط خاصی است که از نظر سیاسی و روانشناسی با آن روبه رو هستیم؛ انتخابات ریاست جمهوری در ایران و ریاست جمهوری در آمریکا که خود باعث بی ثباتی میشوند و یک فرایند روشن را تضمین نمیکنند.
ضمن اینکه سیاستهای اقتصادی که تا کنون دنبال شده سیاستهای مناسبی نبوده و این عوامل دست به دست هم میدهند و باعث میشوند پولها به سمت فعالیتهای دیگری مانند واسطه گریهای مالی، ارز خارجی یا واردات بروند. بنابراین تصور اینکه نرخ رشدی که اوایل ایجاد شده بود، تدوام پیدا کند تصور درستی نیست، زیرا زمانی نرخ سود را تا ۳۰ درصد بالا بردند؛ سودآوری در شرایطی که اقتصاد در خواب است به هیچ وجه مناسب نیست و این باعث شد مردم پولهایشان را به ویژه از بخش صنعت و کشاورزی خارج کنند. اما در شرایط کنونی و با وجود بی ثباتی شرایط اقتصاد، با اینکه مردم پولها را در بانک نگهداری میکنند، به همان سرعت در مسیرهایی مانند ارز، واردات و خرید مستغلات بهکار میگیرند. کاهش سود هنوز در عمل اتفاق نیفتاده و این نرخ در بانکها بالاست.
دولتمردان اعلام کاهش نرخ سود میکنند، اما بانکها به گونهای برخورد میکنند که عملا تغییر محسوسی در زمینه هزینه سرمایه وجود ندارد، بنابراین آنقدر کاهش چشمگیری نداشته است که بتواند بر سپردهها تاثیرگذار باشد. کاهش سرعت سپردهگذاری کاهش نرخ سود بانکها نیست، بلکه مربوط به شرایط اقتصادی کشور است. دلیلی برای کاهش نرخ سود از سوی بانکها وجود ندارد، زیرا آنها در تنگنای مالی قرار دارند و ناچارند نرخ سود را بالا نگه دارند تا سپردهها از بانک خارج نشود.
برخلاف آمار اعلام شده من معتقدم هنوز سود بانکی بسیار بالاست. مطلب دیگر بحثی است که از ابتدا نادرست بوده و مطرح شده که به دلیل بالا بودن نرخ تورم، سود بانکی باید افزایش پیدا کند و الان با پایین آمدن تورم چرا سود بانکی کاهش نیافته است؟ در این مورد پاسخی گفته نمیشود و بیشتر بحثها رسمی است تا واقعی، زیرا آنچه در عمل میبینیم تفاوت بسیاری با آنچه دولت یا بانک مرکزی اعلام میکند، دارد.
درباره نقش موسسات اعتباری و تاثیرات آن روی عملکرد و تصمیمات بانکها باید گفت همان نیروهایی که در شکل گیری بانکها نقش داشتند همان کسانی هستند که در این موسسات نقش دارند، بنابراین این چنین نیست که بانکها بر اساس اصول درستی به صورت قانونمند و توسط بخش خصوصی ایجاد شده باشند.
در جامعه ما متاسفانه انواع بانک وجود دارند، زیرا سودآوری بانکها و سودآوری تجارت پول بالاست و همین امر باعث شده که ۳۹ نوع بانک در کشور وجود داشته باشد. به دلیل سودآوری بالا ارگانها و نهادهای مختلف به صورت مشترک یک موسسه را ایجاد میکنند، همانطور که بانکها را ایجاد کردند. همه بانکهای ایجاد شده دستشان در جیب یکدیگر است و از سوی نهادها و دستگاههای دولتی، نظامی و انتظامی مورد حمایت قرار گرفتهاند.