به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، محمد شکرچیزاده در چهارمین کنفرانس بینالمللی آزمونهای غیرمخرب ایران با اشاره به اینکه تنها 10 درصد از بودجه کشور به بخش عمرانی میرسد، گفت: یکی از نگرانیها در حوزه ساخت و ساز میتواند اطمینان از سرعت و استحکام باشد، گفت: بنابراین آنچه در عرصه آزمونهای غیرمخرب اتفاق میافتد، این است که متخصصان در عرصههای ریاضی، فیزیک، آمار، کاربردهای معقول و منطقی برای زندگی بهتر به کار بردند.
وی ادامه داد: آزمونهای غیرمخرب در حوزههای گوناگونی کاربرد دارد که از آن جمله عرصه ساخت و ساز است.
شکرچیزاده اضافه کرد: در دو دهه اخیر آزمونهای غیرمخرب یا نیمهمخرب مطرح شده است، زیرا آزمونهای مخرب هزینه دارد، بنابراین برای جلوگیری از هدررفت منابع باید بحث آزمونهای غیرمخرب جدی گرفته شود.
رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی خاطرنشان کرد: برای اجرای سازههای بتن، خود را به نمونهگیری و انجام آزمایش بر روی بتن محدود کردیم، اما همواره این دغدغه را داشتیم که این آزمون تا چه حد منطبق با واقعیت است، پس بنابراین به سمت آزمونهای غیرمخرب رفتیم.
وی با اشاره به اینکه در گذشته عرصه آزمونهای غیرمخرب به طراحی و ساخت محدود میشد، تأکید کرد: در سالهای اخیر این مقوله به سمت بهرهبرداری و خدمات تسری پیدا کرده است. زیرا سازههایی که در گذشته ساخته شده باید با استفاده از ابزار همین آزمونهای غیرمخرب نگهداری و مرمت شود.
شکرچیزاده گفت: در حال حاضر با حجم وسیع پیرشدگی ساختمانها مواجه هستیم که نگهداری از آنها الزامی است؛ چراکه اغلب کشورها بودجهای برای نگهداری ساختمانها اختصاص داده است، نه اینکه بخواهند مجدداً بنا را تخریب و نوسازی کنند.
وی گفت: شاید حدود 10 درصد بودجه دولت به کارهای عمرانی اختصاص یابد، لذا بودجه چندانی برای ساخت و ساز وجود ندارد و باید تمرکز قاطعی روی نگهداری باشد. چراکه بخشی از سازهها به طور مناسب ساخته نشده و از طرف دیگر مقررات برای ساخت است و تنها یک مبحث به نگهداری مربوط میشود.
شکرچیزاده تصریح کرد: حادثه پلاسکو نشان داد که سازههای موجود میتوانند بسیار مصیبتبار باشند و همچنین این هشدار داده شد که آتش میتواند به اندازه یک زلزله 7 ریشتری مخرب باشد.
همچنین در این کنفرانس، فرهنگ هنرور رئیس انجمن بازرسی غیرمخرب ایران گفت: امروزه برای پی بردن به ایراد ساختمانها، امکانات،قطعات و دستگاهها باید روشهای تخریبی را کنار بگذاریم و هزینهها را به حداقل برسانیم.
وی افزود: آزمونهای غیرمخرب که امروزه با عنوان NDT شناخته میشود، به روشهایی گفته میشود که بتوان از طریق آنها قطعات و دستگاهها را بدون وارد کردن تخریب بررسی کنیم که آیا سالم هستند یا نه.
رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی افزود: اگر آزمونها را به دو نوع مخرب و غیرمخرب تقسیم کنیم، در آزمونهای تخریبی برای پی بردن به سلامت قطعه باید قطعه بریده یا شکسته شود، اما در روش غیرمخرب این صدمه وارد نمیشود.
هنرور ادامه داد: NDT روشهای مختلف همچون امواج صوتی، روش پرتونگاری با اشعه ایکس، روشهای مغناطیس و مکانیکی از جمله تکنیکهای مختلفی است که در این زمینه به کار برده میشود.
چهارمین کنفرانس بینالمللی آزمونهای غیرمخرب ایران هشتم و نهم اسفند در محل هتل المپیک تهران برگزار میشود.