به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، شرکت هلندی- بریتانیایی رویال داچشل بعد از لغو تحریمهای ایران در یک سال گذشته، تنها سه محموله نفت از ایران خریداری کرده است، این رقم بسیار ناچیزی است که برخی علت آن را مشکلات قانونی و قیمت بالای نفت ایران عنوان میکنند.
آنها میگویند به دلیل اینکه مسائل تحریم ایران کامل برطرف نشده و همچنان به خاطر تهدیدهای دولت جدید آمریکا هزینه معامله با ایران برای این شرکتها بسیار سنگین است.
شرکت آنگلوداچ دلیلی برای این کاهش خرید در گزارش سالانه خود اعلام نکرد و این شرکت اطلاعات بیشتری را در این باره ارائه نداد.
با این وجود، منابع تجاری میگویند نفت ایران اغلب بسیار گران است و برخی تحریمها که همچنان پابرجاست مانع از انجام مبادلات نفتی میشود.
بعد از اینکه توافقی با کشورهای 1+5 درباره تحریمها علیه ایران انجام شد، اتحادیه اروپا و آمریکا تحریمهای بینالمللی علیه ایران را برداشتند و برخی محدودیتها از جمله مبادلات تجاری با دلار برداشته شد که به ایران اجازه افزایش صادرات نفت را میداد.
با وجود این، اگرچه تجارت با خریداران اروپایی و آسیایی تا حدودی افزایش یافت اما بسیاری از شرکتهای بزرگ نفتی همچنان در خرید نفت از ایران محتاط هستند.
اما برخی مسائل هستند که به احتیاط این شرکتها در خرید نفت از ایران بیشتر دامن میزند، اوایل این ماه دولت ترامپ تحریم جدیدی را علیه ایران وضع کرد.
براساس این گزارش، هزینه نقض این تحریمها بسیار بالا میتواند باشد، به طوری که در سال 2014 بانک فرانسوی پاریباس مجبور شد به دلیل اتهامات وارده مبنی بر نقض تحریمهای آمریکا 9 میلیارد دلار پرداخت کند.
ایران ماه گذشته اعلام کرد که تحریمها همکاری با شرکتهای آمریکایی بر روی پروژههای انرژی را غیرممکن میسازد.
از بین شرکتهای بزرگ نفتی،تنها توتال میزان خرید نفت از ایران را به سقف قبل از تحریمها رسانده است.
بزرگترین شرکت نفتی فرانسه به دنبال عقد قرارداد جدید با تهران برای توسعه ذخایر نفت و گاز کشور است.
شل در گزارش سالانه خود اعلام کرد که تنها سه محموله نفتی طی سال گذشته از ایران خریداری کرده است که شامل یک محموله 45 میلیون دلاری در ماه می و 2 محموله 103 و 106 میلیون دلاری در ماه دسامبر خریداری کرده است.
در طول سال 2016 شل 1.942 میلیارد دلار از بدهیهای نفتی خود را که پیش از اعمال تحریمها علیه ایران در سال 2012 خریداری کرده بود را پرداخت کرد. در همان زمان، شل بیش از 200 هزار بشکه در روز یا 6 محموله در ماه از ایران نفت خریداری میکرد.
این گزارش مینویسد، به رغم برخی تسهیلها در محدودیتهای آمریکا بر تجارت ایران با دلار، شل گفته است که هیچکدام از پرداختهای این شرکت به دلار نبوده است. شل اعلام کرد با وجود این مشکلات، دفتری را در سال 2016 در تهران بازگشایی کرد و با شرکت ملی نفت ایران توافقی را مبنی بر همکاری در بخش توسعه پتروشیمی، نفت، گاز و همچنین صادرات گاز امضا کرد.