بر اساس نتایج یک نظرسنجی با وجود اینکه برجام دسترسی به کالاهای خارجی را تسهیل کرده، نقشی در اشتغالزایی در ایران نداشته است.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو به نقل از بلومبرگ، نتایج نظرسنجی جدید مؤسسه «ایران پل» مستقر در تورنتو با مشارکت وبسایت «بورس و بازار» نشان داد توافق هستهای ایران و قدرتهای جهانی و به دنبال آن لغو تحریمها باعث دسترسی بهتر به کالاهای خارجی شده است؛ اما افراد کمی معتقد بودند که توافق هستهای ایران به اشتغالزایی کمک کرده است.
۷۰ درصد از ۷۰۰ شهروند ایرانی که به صورت تلفنی در این نظرسنجی شرکت کرده بودند، اعلام کردند که شرکتهای چندملیتی در تجارت یا سرمایه گذاری در ایران کُند عمل کرده اند. تعداد زیادی از شرکت کنندگان هم اعلام کردند که فشارهای وارد شده از سوی آمریکا، عامل این کندی در تجارت با ایران بوده است.
درحالی که ۴۳ درصد از شرکتکنندگان در این نظرسنجی اعلام کردند که دسترسی به کالاهایی که از سوی شرکتهای چندملیتی تولید میشود، بهتر شده است، ۵۷ درصد هم اعلام کردند که این شرکتها به اشتغالزایی هیچ کمکی نکرده اند. در این نظرسنجی همچنین ۴۳ درصد گفته اند که سطح سرمایه گذاری آنها بدون تغییر باقی مانده است.
نتایج این نظرسنجی همچنین نشان داد: ایرانیها اعلام کرده اند که شاهد تغییرات محسوسی نبوده اند و سرنوشت توافق هستهای ایران هم با وجود اعمال تحریمهای بیشتر از سوی آمریکا و لابی گری مقامات اروپایی برای اعمال محدودیتهای بیشتر علیه برنامههای هستهای ایران، در هالهای از ابهام قرار دارد؛ با این حال، ۶۲ درصد از شرکت کنندگان اعلام کردند که همچنان با توافق هستهای ایران موافق هستند.
با وجود اینکه ایران در بخشهای انرژی و حمل و نقل به توافق هایی دست یافته است، بیشتر شرکتها و بانکهای خارجی به خاطر نگرانی از بلاتکلیفی سیاسی در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ، از تجارت با ایران مردد هستند.
در این نظرسنجی در ماه اوت (ماه گذشته میلادی) از مردم ۳۱ استان ایران پرسش شد و قرار است نتایج آن در نشست ماه آینده مجمع ایران و اروپا ارائه شود.
وزرای ۷ کشوری که توافق هستهای ایران را امضا کردند قرار است ۲۰ سپتامبر سال جاری میلادی در نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک با هم دیدار و در خصوص کارشکنیهای آمریکا در اجرای آن و ادعای این کشور درباره معایب برجام گفتگو کنند.