قائم مقام و مدیرکل وزارت بهداشت با هشدار نسبت به زیان نمکهای بالای نانهای کشور که باعث سه بیماری شدید میشود، نسبت به کیفیت داروهای داخلی توضیحاتی ارائه کرد.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو، ایرج حریرچی، سخنگوی وزارت بهداشت در نشست خبری این هفته خود به پرسشهای خبرنگاران پاسخ داد.
وی پیرامون مصرف نمک در مردم ایران گفت: نسبت مصرف نمک در مردم ایران نسبت به استانداردهای جهانی دو برابر است و در واقع میتوان گفت: هر ایرانی ۱۰ تا ۱۲ گرم نمک در روز مصرف میکند. اهمیت مصرف نمک در بیماریهای قلبی و عروقی و فشار خون بسیار زیاد میباشد و حدودا ۵۰ درصد از مصرف نمک غذای ما ایرانیان از طریق نان خوراکی حاصل میشود.
حریرچی با اشاره به اینکه برای کاهش مصرف نمک به اقداماتی نیاز است، گفت: بخشی از کاهش مصرف نمک از طریق کاهش این خوراکی در غذا و فست فود و آشپزخانههای خانه هاست و بخش دیگر نیز آن چیزی است که مردم در آن نقشی ندارند و در کیفیت مواد تولیدی میباشد و برای آن همه ما باید دست به دست هم بدهیم و برای مثال کیفیت نان را بهتر کنیم و با همکارانی که در تهیه آرد و دیگر ملزومات نان موثر هستند با هم تمهیداتی بیندیشند که حداقل بتوانیم مصرف نمک را ۲۰ درصد در ماه کاهش دهیم.
سخنگوی وزارت بهداشت در مورد بدهیهای دولت به وزارت بهداشت گفت: نسبت بدهی هایی که دولت به وزارت بهداشت دارد میتوان گفت: میزان اعتباری که تا این لحظه گرفته ایم به صورت اوراق است و برای نقدی کفاف نمیدهد، البته پیش بینی این است که ظرف چند روز آینده نقدینگی حاصل شود، اما باید گفت: در این اوراق هم مسائلی هست که با توجه به محدودیتها باید آنها را بپذیریم، اما تبدیل آنها به قرارداد بعضا مشکل است.
حریرچی در مورد خشونتهای اجتماعی که اخیرا بروز و ظهور زیادی داشته مثل بازی نهنگ آبی گفت: پیرامون خشونتهای اجتماعی کارگروهی را تشکیل داده ایم از روان شناسان، روان پزشکان و رسانه ایها و ... که دارای تخصص میباشند دعوت کرده ایم تا در این کارگروهها شرکت کنند و کارگاه هایی نیز در این زمینه داریم.
وی با اشاره به آسیب زا بودن خشونتهای اجتماعی گفت: آسیب هایی که در این زمینه ایجاد میشود چه در کشور ما و چه در کشورهای دیگر مشکل زا میباشد. درحال حاضر ما شاهد این موضوع هستیم که رسانهها به این مسائل به عنوان یک موضوع جذاب برای مخاطبان اقدام میکنند. همان طور که مستحضر هستید انتشار این مسائل باعث قبح زدایی از رفتارهای ناسالم میگردد چنانچه ما این مسائل را به صورت جذاب و مخاطب پسند ارائه میدهیم در کشورهای خارجی این گونه نیست و آمار نشان داده است که انتشار خودکشی در رسانههای کشورهای خارجی در عرض یک هفته ۱۰ درصد این رفتار را در جامعه افزایش میدهد پس بهترین کار این است که رسانهها از این گونه رفتارها اجتناب کند و اگر میخواهند این مسائل را بروز دهند به شکل بازدارنده و آگاهی دهنده بروز دهند و آمار دقیق و دلیل اصلی خودکشی که بسیاری از آنها به دلیل افسردگی عمیق است را نیز انتشار دهند و از زدن تیترهای پرجنجال مثل اپیدمی خودکشی و ... که باعث تحریک اذهان عمومی میشود خودداری کنند همان طور که در خیلی از کشورها بازتاب خودکشی در رسانهها ممنوع است ما نیز باید برای آن فکری کنیم و به جای آب و تاب دادن به آن فعالیتی موثر در جهت کاهش آن انجام دهیم.
وی ادامه داد: در این زمینه باید از کارشناسان حوزه سلامت و درمان استفاده کنیم، همچنین از پوشش احساسی اخبار مبتنی بر خشونت اجتماعی باید جلوگیری کرد و اگر فردی با سبقه افسردگی عمیق دچار خودکشی شده است باید ذکر گردد و از چاپ عکس فردی که خودکشی کرده جلوگیری شود؛ در این زمینه باید به اثرات سوئی که انتشار چنین اخباری بر اقوام و بازماندگان فرد خودکشی کرده گذاشته می شود توجه داشت، از قهرمان سازی جلوگیری شود.
حریرچی پیرامون تاثیر استرس های محیطی بر سلامت روان افراد گفت: خیلی از استرس های محیطی دیگر نیز می تواند بسیاری از مسائل و معضلات منجر شود در واقع همین که افرادی با سطح زندگی معمولی انتظارات و توقعات بالایی از زندگی دارند و به زندگی خود به صورت واقع بینانه نگاه نمی کنند به استرس دچار می شوند. ما باید رفتار صحیح و انتظارات واقع بینانه از زندگی داشتن را از طریق رسانه و آموزش هایی مثل مدارس برای مردم نهادینه کنیم و در مدارس آموزش هایی مبنی بر این موضوع داشته باشیم چرا که این امر پیش از فیزیک و شیمی و درس های این چنینی برای آینده و تربیت نسل بعدی اهمیت دارد و اینکه ما به دانش آموزان مان یاد بدهیم چگونه باید با استرس های محیطی برخورد کنند مسئله بسیار مهمی می باشد.
قائم مقام وزارت بهداشت درباره داروهای خارجی تحت پوشش گفت: سازمانهای بیمهگر در بیشتر مواقع فقط داروهای ژنریک و تولید داخل را تحت پوشش قرار میدهند. داروهای خارجی را اکثرا از طریق بیمه سلامت پوشش میدهیم. البته عقل و قانون حکم میکند از داروی تولید داخل استفاده کنیم. ۲۵ درصد خرج مردم صرف تهیه دارو خارجی و برند ژنریک میشود. نیمی از پرداختی از جیب مردم فقیر که ۲۰ درصد کل مردم را تشکیل میدهد، برای تهیه دارو است.
وی درباره میزان مصرف شیر و کنترل پوکی استخوان در کشور گفت: توانستیم مسئولان ذیربط را قانع کنیم تا شیر در بسته حمایتی خانوارهای محدود گنجانده شود. یکی از اقدامات در جهت هدفمندی یارانهها حمایت اقشار ضعیف در حوزه شیر و لبنیات است.
ایرج حریرچی درباره دستاوردهای سفر خود به آلمان و اتریش، اظهارکرد: نشست سال ۲۰۱۸ مجمع جهانی سلامت در ایران برگزار میشود. همچنین در نشست مجمع جهانی سلامت شرکت و سخنانی کردیم، با وزرای بهداشت آلمان، پرتقال و قطر دیدار داشتیم. از بیمارستان برلین بازدید کاملی داشتیم و نکته مهم این بود که با مسئولین شرکتی که ۱۴۴ هزار تخت بیمارستانی در اروپا، آسیا، آفریقا و آمریکای جنوبی را اداره میکند و ۷۰۰ هزار نفر نیروی بهداشتی درمانی در کشورهای مختلف دارد، مذاکره کردیم.
وی افزود: در کشور ۸ میلیونی اتریش هزار و ۷۰۰ پزشک ایرانی در حال فعالیت هستند. از سال ۶۲ به بعد سالانه ۳ الی ۵ هزار پزشک تربیت کردیم که متاسفانه بسیاری از آنها در خارج از کشور خدمت میکنند. باید تسهیلاتی ایجاد کنیم تا پزشکان به کشور برگردند.
سخنگوی وزارت بهداشت در خصوص ارائه خدمات رایگان به افراد تحت پوشش بیمه سلامت، عنوان کرد: ارائه رایگان بسته خدمات بیمه پایه برای کلیه اقشار تعریف شده و فقط مربوط به بیمه سلامت همگانی است. یعنی شامل صندوقهای دیگر بیمه سلامت نمیشود. درواقع بهرهمندی از سطح خدمات بالاتر مستلزم پرداخت حق بیمه خواهد بود. طبق مصوبه دولت ارائه هرنوع خدمات به غیر از دارو، به افرادی که به صورت یارانه از منابع دولتی تحت پوشش بیمه هستند، محدود به مراکز دولتی با فرانشیز نازل، سرپایی و نظام ارجاع است.
این مقام وزارت بهداشت در ادامه نشست خبری درباره مصرف قلیان توسط برخی ورزشکاران ضمن تشکر از کمیته انضباطی فوتبال به دلیل برخود مناسب در این زمینه گفت: از کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال تشکر میکنم که در این زمینه پیگیر هستند، زیرا شنیدیم دو نفر از بازیکنان فوتبال را به دلیل مصرف قلیان به این کمیته احضار کردند. تیمهای بزرگ مورد توجه تیمهای نوجوانان و جوانان هستند و به نوعی الگو هستند. خواهش میکنیم ورزشکاران سفیران سلامت ما باشند و به پویشهای ضد قلیان و ضد سیگار بپیوندند.