دولت حتما باید اقدامات فوری را در حوزه اقتصاد و معیشت ساماندهی کند و مسئولان با حضور در میان مردم، رو در رو حرفهای مردم را بشنوند. دولت باید برای این اقدام راهکاری بیاندیشد و وزرا، استانداران و فرماندران و سایر مسئولانی که درگیر حوزه معیشت هستند باید فکری برای ارتباط با مردم بکنند. از سوی دیگر باید تجمعات اقتصادی و معیشتی مردم به رسمیت شناخته شده و به آنان مجوز داده شود چرا که علاوه بر فشار به مسئولان برای رسیدگی سریعتر به امور و حل مشکلات، این تجمعات موجب تخلیه انرژی متراکم معترضان شده و مانع از ورود به فاز خشن خواهد شد.
*تاثیر شبکههای اجتماعی موبایلی بر این وقایع را چگونه ارزیابی میکنید؟
تحولات رسانه ای به خصوص در دو سه سال اخیر در این اغتشاشات نقش ویژه داشت. علی الخصوص تلگرام. بلا تردید بخشی از انسجام و هماهنگی این اغتشاشات از طریق تلگرام انجام میشد. مشخصاً هم کانال آمد نیوز که طی یک سال اخیر افشاگری های مفصلی در خصوص این کانال و ماهیت آن صورت گرفت. این شبهرسانه به هر دلیلی از جمله انتشار مخلوطی از اطلاعات درست و غلط و افشاگریهای عجیب و غریب و دروغ های بسیار بسیار بزرگ و تا حدی باور کردنی توانسته است موقتاً کسب اعتبار کند و با انتشار شبهخبرهای خاص و اکاذیب نظر عده ای را به خود جلب کند.
بسیاری از دلسوزان در کشور قبلا در خصوص برخورد با این رسانه هشدار داده اند ولی متاسفانه دولت و دستگاه های امنیتی اقدامات لازم را انجام ندادند و الان شد آنچه که نباید می شد. طبیعتا وقتی یک رسانه خارجی که مطلقا هیچ اشرافی توسط دستگاه های امنیتی روی آن نیست کارش به جایی می رسد که به خشونت دعوت می کند و ساخت بمب دست ساز و کوکتل مولوتف را آموزش می دهد.
این واقعا مایه شرمساری است که تدبیری برای راه اندازی شبکه ملی اطلاعات در وهله اول و رسانه های مشابه بومی و داخلی و مخاطب پسند نشده است و دست آخر مسئولان ما با خفت و بی عزتی تمام باید از رئیس این رسانه اجتماعی در خارج از کشور درخواست کنند که فلان کانال را ببند!
*عملکرد رسانه های خودی در قبال پوشش این وقایع چگونه بوده است؟ تاثیر این عملکرد بر روند اوج گیری رسانههای ضدانقلاب چیست؟
رسانه های ما به مانند دستگاه های امنیتی در دو روز اول هنگ کردند و دچار یک گیجی مبهم شدند و نمی دانستند ریشه این اتفاقات از کجاست و با چه چیزی مواجه هستند. برخورد این رسانهها با اغتشاشات از روز سوم به بعد به نوعی منسجم تر و هماهنگ تر شد. به خصوص بعد از اینکه چهره های سیاسی از جریان های مختلف علیه این اغتشاشات موضع گرفتند. حتی چهره های سیاسی که بخاطر اتفاقات سال 88 از کشور فرار کرده بودند علیه این اغتشاشات موضع گرفتند.
من فکر می کنم رسانه های ما دچار محدودیت های خودساختهای یا دیگرساختهای هستند که مانع از اثرگذاری هرچه بیشتر آنان بر افکار عمومی است. تعبیری که رهبر انقلاب برای جوان مومن انقلابی بکار بردند که شما آتش به اختیار باشید، این آتش به اختیاری به نوعی در رسانه های ما دیده نمی شود. الان نیاز هست که با تدبیر و اقدامات درست رسانهای، اعتماد افکار عمومی بیش از پیش به رسانه های داخلی افزایش یابد.
وقتی یک رسانه داخلی اطلاع رسانی نکرده و بایکوت می کند طبیعتا جریان اطلاع رسانی به دست رسانه های بیگانه و ضدانقلاب می افتد که این اتفاق در جریان این ماجرا رقم خورد. بایکوت و سکوت رسانه ای ممکن است به عنوان یک تاکتیک در برخی موارد جواب دهد اما همیشه پاسخگو نیست. اگر اتفاقاتی مشابه پلاسکو بیفتد و اطلاع رسانی درستی توسط رسانه های داخلی انجام نشود مردم به سراغ رسانههای دیگر و عمدتا ضدانقلاب خواهند رفت. همین پدیده در خصوص وقایع سیاسی وجود دارد. جا دارد رسانه های ما محکم ورود کنند و بگویند بله اغتشاش صورت گرفته است و جزئیات آن را هم به اطلاع مردم برسانند.
من فکر میکنم این بهت زدگی رسانهها در دو روز اول وقوع اغتشاشات بخاطر عدم شناخت این پدیده و ریشه ها و پشت پرده و رهبر این اغتشاشات بود.
اگر قرار باشد رسانه های داخلی همیشه با این دست فرمان حرکت کنند ممکن است برای بحران بعدی آسیبزا باشند. مسئولان باید به مدیران رسانه ای اعتماد کنند. بخشی از سیاست گذاری رسانه ای در اختیار دستگاه های امنیتی و انتظامی و دولتی است اما بخش کلی آن در اختیار مدیران رسانه ای است که رسانه و علوم ارتباطات و پیام رسانی را می شناسند و با نظریات عملیات روانی آشنایی دارند.
سیاستگذاری درست رسانه ای باید با حضور ترکیبی از این مشاغل انجام شود. متاسفانه در این واقعه این اتفاق نیفتاد. باید نوع نگرش مسئولان ما به رسانه عوض شود. باید عرض کنم متاسفانه نگاه فرسوده و پیر در مدیریت رسانه های ما به خصوص رسانه ملی حاکم است. باید به جوانها اعتماد کنند و کار را به آنها بسپارند. فضای تلویزیون باید تغییر کند و رسانه ملی در عرصه اطلاع رسانی تغییر رویه داده تا دیگر دچار این گیجی و گنگی نشویم.
*پیش بینی شما در مورد آینده این وقایع چیست؟
با پایان یافتن اغتشاشات بر تعداد تجمعات و اعتراضات مدنی و قانونی برای پیگیری مطالبات اقتصادی و معیشتی توسط مردم و اصناف مانند کارگران افزوده خواهد شد که این بسیار خوب است. به این ترتیب دولت برای حل مشکلات وادار به تحرک می شود.
این اتفاق با این حجم از تندی و رادیکالیسم قطعا منجر به واکسینه شدن کشور در برابر این نوع تحرکات کور و ضدمردمی خواهد شد. یعنی مردم دیگر شرایطشان به گونه ای نیست که تحمل به هم ریختن ساختارها و نظم کشور و ثبات و آرامش اقتصادی برای کسب و کارشان را داشته باشند و اینگونه یک تهدید، تبدیل به فرصت خواهد شد.
ولی مگه میشه به صورت آتش به اختیار اینو توسعه داد
1000 بار برای وام رفتم ولی هیچ کس حاضر نیست حتی به حرفام گوش بده
چون یه بچه روستایی هستم