کارگردان مستند زمستان یورت گفت: برخی دانشجویان مثل گذشته روحیه مطالبهگری ندارند و برای کمک به اکران این مستند که در دفاع از حقوق کارگران بود، اقدامی نکردند.
به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، معصومه شمسینی؛ معدن زغال سنگ «زمستان یورت» آزادشهر یکی از معادن زغال سنگ ایران در استان گلستان است، در اثر انفجاری که روز چهارشنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۶ در معدن زغال سنگ یورت رخ داد ۴۳ کارگرمعدن جان باختند.
امروز روز کارگر است و به همین بهانه با یکی دانشجویان مطالبهگر در دفاع از حقوق کارگران گفتگویی انجام دادیم که مهمترین دغدغه اش عدالت اجتماعی است، میگوید که دانشجوها به جای پاس کردن واحدهای درسی باید بیشتر پیگیر مطالبات اجتماعی مردم از مسئولان باشند و با پشت میزنشینی کاری پیش نمیرود.
میلاد میرزا باقری، دانشجوی کارشناسی ارشد معماری پیام نور گنبد کاووس و مستند ساز است که پس از حادثه انفجار معدن آزاد شهر تصمیم به ساخت مستند زمستان یورت در رابطه با کارگردان معدن گرفت. عدالت طلبی و احقاق حقوق از دست رفته این کارگران از جمله دلایل ساخت این مستند از سوی این فیلمساز جوان بود و در ادامه گفتگو با این مستندساز استان گلستان را میخوانیم.
دانشجو: خودتان را معرفی میکنید؟
میرزا باقری:میلاد میرزا باقری متولد سال ۷۴ و دانشجوی کارشناسی ارشد معماری دانشگاه پیام نور گنبد کاووس هستم.
مستند ساز زمستان یورت
دانشجو: چطور شد که تصمیم به ساخت این مستند گرفتید؟
میرزا باقری:بعد از وقوع حادثه معدن زمستان یورت آزادشهر با پیشنهاد تهیه کننده کار تحقیق و پژوهش را شروع کردم و تصمیم به ساخت این مستند گرفتم، اما در حین انجام کار متوجه شدم که اعتراض کارگران این معدن سابقه داشته است و برای همین هنگام پیش تولید فضای داستان و مسیر آن تغییر کرد. متاسفانه مشکلات این کارگران پیش از وقوع این حادثه نایده گرفته شده و منشاء این حادثه به ۱۰ سال قبل باز میگشت، اما کسی توجه به اعتراض و خواسته آنها نکرد.
رسانهها، فعالان فرهنگی، عدالت خواهان و حتی خود ما مشکلات این کارگران را نمیدانستیم، اینکه معدن چیست و کارگران در آنجا چطور کار میکنند؛ در حالی که سختترین کار دنیا را انجام میدهند حقوق دریافت نمیکند. این مستند لایه پنهان ماجرا را رو کرد و در این مستند سعی کردیم که مشکلات کارگران را نشان دهیم همین جلوی اکران آن را گرفتند در حالی که ما حرف حق را میزدیم.
مستند زمستان یورت لایه پنهان ماجرا را رو کرد و در این مستند سعی کردیم که مشکلات کارگران را نشان دهیم به نظرم برای همین جلوی اکران آن را گرفتند در حالی که ما حرف حق را میزدیم.
مستند زمستان یورت
با توجه به خلاء موجود در استان و عدم پیگیری مطالبات کارگران معدن زمستان یورت تصمیم به ساخت این مستند گرفتم متاسفانه فضای دانشگاه در استان آن طور که باید باشد نیست و مشکلات کارگران رسیدگی نمیکنند. دانشجویان اعم از تشکلها و نهادهای دانشجویی دغدغهمند و پیگیری مطالبات مردم نیستند.
حتی برای اکران این مستند در استان به مشکل برخورد کردم و مجبور شدم که به اصفهان بروم چرا که دانشجوهای آنجا بیشتر پیگیر مطالبات مردم و عدالت اجتماعی هستند، در واقع مهمترین عامل برای ساخت این مستند دغدغهام به موضوع عدالخواهی و مظلومیت این قشر بود که نادیده گرفته شده بودند.
دانشجو: دلیل آن را چه میدانید؟
میرزا باقری:متاسفانه برخی دانشجوها مثل گذشته روحیه مطالبهگری را ندارند و به فکر پاس کردن واحد درسی هستند و برای کمک به اکران مستند زمستان یورت که در دفاع از حقوق کارگران بود اقدامی نکردند. برای عدالتخواهان زادگاه من عدالت پشت میز است و دغدغه آنها نیست و بیشتر به موضوعات حاشیه میپردازند.
مستند زمستان یورت
برای ساخت این مستند سعی کردم که وارد فضای جناحی و سیاسی نشوم واقعیت را نشان دهم چرا برخی فعالان سیاست زده هستند و جناح بازی وجود دارد حتی این موضوع در خصوص بچههای دغدغهمند و حزب الهی هم وجود دارد که برخی محافظه کاری را پیش میگیرند؛ در حالی که اگر مسیر انقلاب اسلامی را مرور کنیم و یاحتی بر اساس تعالیم قرآنی برای رسیدن به مسیر عدالت حتی اگر به ضرر ما هم باشید باید پیگیری شود.
باید دغدغههای دم دستی و پیش پا افتاده را کنار گذاشت و خاستگاه عدالت را دنبال کرد. چطور میتوان برای امام حسین (ع) عزاداری کرد، اما به خواسته اصلی ایشان که عدالت بود توجه نشود در این صورت عزاداری ما با مسیحی و بودایی فرق نمیکند راه امام حسین عدالت بود و در این مسیر منیت را کنار گذاشت و وارد میدان عمل شد.
دانشجو: استقبال از مستند را چطور دیدید؟
میرزا باقری: با استقال خوبی در تهران هنگام اکران مواجه شدیم و این مستند به همت بسیج دانشجویی و فعالان فرهنگی و عدالت خواه در شهرهای مشهد، اصفهان، تبریز و نیشاپور به نمایش در آمد.
مراسم نقد مستند زمستان یورت
خانواده کارگرها واکنش خوبی نشان دادند و میگفتند که تمام حرفها و دغدغه ما در این مستند به درستی به گفته شد. با این وجود جلوی اکران آن گرفته شد وقتی منافع عدهای به خطر میافتند جلوی صدای او را میگیرند. به نظر مشکل اصلی ریشهای است اگر مردم یک شهر و بویژه بچه حزب الهی و رسانههای آن شهر پیگیر مطالبات و حقوق کارگران به طور مستمر باشند هیچ مسئولی جرأت این را پیدا نمیکند که حق کارگر را ضایع کند.
اگر مردم یک شهر و بویژه بچه حزب الهی و رسانههای آن شهر پیگیر مطالبات و حقوق کارگران به طور مستمر باشند هیچ مسئولی جرأت این را پیدا نمیکند که حق کارگر را ضایع کند.
اما اگر رسانهها و دانشجویان نخواهند عدالت شکل نخواهد گرفت تا اینکه پای کار بیایند هر وقت پیگیر حقوق و مطالبات کارگران باشند مسئولان ان را پیگیری میکنند، اما برخی رسانهها دنبال سوژه های دم دستی هستند و به مشکلات کارگران کمتر توجه میکنند.
دانشجو: مستند شما در جشنواره عمار هم به نمایش در آمد؟
میرزا باقری: مستند «زمستان یورت» که در بخش افتتاحیه جشنواره فیلم عمار به نمایش درآمد و با استقبال مردمی رو به رو شد به بخش اصلی این جشنواره راه پیدا کرد. جشنواره عمار فضای ایجاد کرد که آثار ارزشی به نمایش درآیند کاری که برخی جشنوارهها در مورد آن محافظه کاری میکنند نمونه این جشنواره را در کشور نداشتیم و این کار بزرگی بود که جشنواره مردمی فیلم عمار انجام داد تا این مستند به نمایش درآید.
دانشجو: دلیل عدم اکران چه بود؟
میرزا باقری: در واقع فضای استان طوری بود که نسبت به اکران آن تمایلی نشان ندادند معمولا این طور است که اگر اتفاقی در استانی رخ دهد جلوی اکران فیلم را میگیرد. برخی افرادی هم هستند که حرف عدالت را میزند، اما در عمل به آن بی توجه هستند. باید به مشکلات استان هم توجه شود افرادی هستند که تنها صحبت عدالت را میکنند در حادثه معدن یورت ۴۳ نفر کشته شدند، اما این افراد به آن بی توجه بودند.
میلاد میرزا باقری مستند ساز
برخی افراد محافظه کار هستند این افراد دم از انقلابی بودن میزنند؛ در حالی که انقلابی واقعی محافظه کار نیست و فقط پشت میز نمیشیند و به دنبال عمل است برخی افراد به دنبال حاشیهها هستند و مواردی که به نفع آنها باشد ورود پیدا میکنند حرف من به این افراد این است که باید انقلاب اسلامی را مرور کنند با مقابله با فساد به دنبال تحقق عدالت باشند.
برخی افراد محافظه کار هستند این افراد دم از انقلابی بودن میزنند در حالی که انقلابی واقعی محافظه کار نیست و فقط پشت میز نمیشیند و به دنبال عمل است
دانشجو: فیلم در چه استانهای اکران شد؟
میرزا باقری: در استان اصفهان و در دانشگاه صنعتی اصفهان به نمایش در آمد همچنین در دانشگاه صنعتی شریف در تهران اکران شد اکرانهای در استان گلستان داشته است، اما به صورت خصوصی بوده است و به صورت عمومی در هیچکدام از دانشگاههای استان اکران نشد و جلوی اکران آن را در آزاد شهر گرفتند
دانشجو: برنامهای برای ساخت مستند دارید؟
میرزا باقری: بله از آنجا که دغدغهام عدالت اجتماعی است باز هم از این نوع مستندها را خواهم ساخت. تا زمانی که حقی ضایع شود به دنبال احقاق حقوق آن خواهم بود و حادثه معدن یورت درس بزرگی برای تشکلهای دانشجویی، خطبای تریبونهای نماز جمعه بود که مشکلات مردم را بر سر مسئولان فریاد بزنند تا دیگر شاهد چنین مشکلاتی نباشیم چرا که در استان چندین معدن دیگر داریم که وضعیتی بدتر از معدن زمستان یورت دارد.
دانشجو: و سخن آخر؟
میرزا باقری:در گذشته دغدغه دانشجویان بیشتر بود؛ اما با گذشت رنگ فراموشی به خود گرفته است نمیدانم مشکل از کجاست، اما دانشجویان و کسانی که دغدغه خواستگاه عدالت را دارند، باید برای تحقق آن وارد میدان شوند.