دبیر انجمن آبهای معدنی و آشامیدنی ایران با بیان اینکه برای ساماندهی بازار آشفته بطری باید نظارت موثر سازمانهای نظارتی بیشتر شود، گفت: با وجود تقاضای کاذب برای خرید مواد اولیه بطری ممنوعیت صادرات پریفرم پت تنها 10 درصد بازار را از التهاب خارج میکند.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، پیمان فروهر در مورد تاثیر ممنوعیت صادرات مواد اولیه بطری بر تنظیم بازار آب آشامیدنی و معدنی گفت: قیمت ماده اولیه بطری (گرانول Pe t) در یک سال گذشته از هر کیلو ۴ هزار و ۵۰۰ به ۲۲ هزار تومان افزایش یافته و در مقطعی قیمت هر کیلوگرم از این ماده به بیش از ۲۵ هزار تومان رسید.
دبیر انجمن آبهای آشامیدنی و معدنی ایران با تاکید بر اینکه افزایش ۵۰۰ درصدی قیمت مواد اولیه، کمر تولید را میشکند، افزود: صاحب یک صنعت هیچ گاه با افزایش ۵۰۰ درصدی قیمت مواد اولیه قادر به برنامهریزی در تولید نیست، ضمن اینکه این تولیدکننده در مقابل افزایش قیمت مواد اولیه اجازه افزایش قیمت مواد تولیدی خود را هم ندارد. وی با بیان اینکه سه ضلع تولید؛ قیمت تمام شده، افزایش هزینهها و قیمت مصرفکننده است، گفت: افزایش قیمت مواد اولیه منجر به افزایش قیمت تمام شده میشود و طبیعتا برای تعادل بخشیدن به این مثل باید ضلع قیمت مصرفکننده نیز متناسب با اضلاع دیگر باشد، در حالی که نهادهای نظارتی در این شرایط اجازه تغییر به ضلع سوم داده نمیشود. فروهر با اشاره به مشکل ایجاد شده در تولید آب معدنی و آشامیدنی با توجه به کمبود مواد اولیه بطری اظهار داشت: برخی واحدهای بزرگ تولیدی به دلیل کمبود مواد اولیه ۲ تا ۳ روز تعطیل میشوند و به دلیل کمبود بطری آب نیملیتری کمتر در بازار یافت میشود. وی افزود: دسترسی به مواد اولیه برای تولیدکنندگان بسیار سخت شده است و اختلاف قیمت ۱۲ تا ۱۳ هزار تومانی بین بورس و بازار آزاد منجر به تخلف میشود و حضور واسطهگران و محتکران در این بازار افزایش یافته است. دبیر انجمن آبهای آشامیدنی و معدنی ایران بااشاره به تقاضای کاذب برای مواد اولیه بطری اظهار داشت: بعد از افزایش قیمت دلار در اسفند ماه سال گذشته دولت نرخ ۴۲۰۰ تومان را در اواخر فروردین ماه امسال به عنوان نرخ ارز رسمی اعلام کرد که در این شرایط نرخ ارز در بازار آزاد مدام در حال افزایش بود. وی افزود: این شرایط باعث شد تا عدهای دلال و واسطه با هجوم به بورس و خرید ماده اولیه پت باعث به هم ریختن بازار ماده اولیه مزبورشوند. این افراد مواد مذکور را یا احتکار کردند یا در بازار به قیمت آزاد فروختند. فروهر گفت: بدین ترتیب ماده اولیه تولید از مسیر اصلی خود یعنی رسیدن به دست تولیدکننده منحرف شد و اگر تولیدکننده این ماده اولیه را بدست میآورد، آن قدر گران بود که تولید برای وی به صرفه نبود. دبیر انجمن آبهای آشامیدنی و معدنی ایران تصریح کرد: خریداران با کدهای کاذب که گاهی متعلق به واحدهای تولیدی تعطیل شده است اقدام به خرید مواد اولیه میکنند و سپس آن را در بازار آزاد با قیمتهای گزاف میفروشند. وی در پاسخ به این سؤال که آیا منع صادرات پریفرم پت میتواند منجر به ساماندهی بازار مواد اولیه بطری شود، گفت: این موضوع به تنهایی شاید ۱۰ تا ۱۵ درصد از التهابات بازار را کم کند، زیرا با وجود تقاضای کاذب برای مواد اولیه بطری، باید نظارت موثر دستگاههای متولی پررنگتر شود.