یک سال از فعالیت شورای شهر تهران در دوره پنجم گذشت؛ شورایی که در این مدت به جز بحثهای سیاسی، حزبی و تعطیلی پروژههای شهری خروجی را نداشت و لیست امید شورا نتوانست نمره خوبی را از شهروندان تهرانی بگیرد.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، یکم شهریور سال 96 شورای شهر تهران در دوره پنجم فعالیت خود را با 21 عضو خود آغاز کرد.نفراتی که برای حضور در شورای شهر شعارهای بسیاری را داده بودند و امیدوار بودند که بتوانند با حضور در شورای شهر اقدامات مؤثری را انجام دهند.
همزمان با آغاز به کار شورای شهر تهران در دوره پنجم اعضای هیئت رئیسه شورای شهر نیز انتخاب شدند و محسن هاشمی رفسنجانی با 20 رای موافقی به عنوان رئیس و سیدابراهیم امینی با کسب 21 رأی موافق به عنوان نایب رئیس و بهاره آروین با 19 رای و زهرا نژادبهرام با 21 رأی دو کاندیدای منشیهای هیئت رئیسه و علی اعطا با 19 رای به عنوان سخنگوی شورای شهر تهران انتخاب شدند.
محسن هاشمی در نخستین جلسه رسمی پنجمین دوره شورای اسلامی شهر تهران گفت: بسیار مفتخریم که در این جلسه توفیق خدمت به مردم را داشته باشیم.
هاشمی گفت: همچنین با حضور بیسابقه و افتخار آفرین مردم تهران در این دوره از انتخابات که نصاب رأی به سه برابر دورههای گذشته افزایش داد، پشتوانه مردمی بودن شورا را دوچندان کرده است.
رئیس پنجمین دوره شورای شهر تهران گفت: شوراها در قانون جایگاه مهمی دارند، اصل هفتم قانون صراحت دارد که شوراها یکی از ارکان تصمیمگیری و اداره امور کشورند و اگرچه به لحاظ تصمیمات سازمانی و اداری دارای وظایف خاص خود هستند، اما از نظر قانون و حق حاکمیت در تراز سایر ارکان حکومتی قرار میگیرند.
رئیس پنجمین دوره شورای شهر تهران تصریح کرد: حضور حداکثری کاندیداها در مرحله ثبتنام و تأیید صلاحیت حداکثری توسط هیأتهای اجرایی و نظارت موجب شد تا مشروعیت مردمی این دوره از شوراها افزایش بیشتری یابد. همچنین حضور بینظیر مردم در انتخابات پشتوانه و امانت بزرگی برای این شورا محسوب میشود که باید در جهت تحقق اهداف و مسئولیتها بهرهبرداری شود.
هاشمی ضمن تشکر از عملکرد شورای شهر در چهار دوره گذشته بهرغم فرازونشیبها و نقاط ضعف و قوت گفت: همانگونه که عملکرد این شورا خالی از نقاط کاستی و ضعف نخواهد بود، از شورای چهارم که سلف بلاواسطه این شوراست به جهت تلاشهای صورتگرفته در دوره مسئولیت خود تشکر میکنم.
رئیس پنجمین دوره شورای شهر تهران افزود: از شهردار فعلی تهران آقای قالیباف که با تصدی 12 ساله این سمت، نصاب دوران مسئولیت را در شهرداری تهران را به خود اختصاص داده، سپاسگزاریم. بدون تردید کارنامه عملکرد وی همانند هر مسئول دیگری با نقاط ضعف و قوت همراه است که باید منصفانه ارزیابی شود.
با آغاز به کار شورای شهر تهران در دوره پنجم شهروندان تهرانی امیدوار بودند که شورای شهر بتواند اقدامات موثرتری را نسبت به ادوار گذشته انجام دهد و یا حداقل در مسیری که شورایهای گذشته ریل گذاری کرده بودند حرکت کند که متاسفانه شورای شهر در دوره پنجم در این مسیر ناموفق بود.
عدم تجربه تعدادی از اعضای شورای شهر تهران به مسائل شهری و حزبی عملکرد اعضا در طرحها و لوایحها باعث شد که شورا در سال نخست فعالیتش عملکرد نامناسبی را داشته باشد و کارشناسان نسبت به عملکرد آنها نمره قابل قبولی را ندهند.
اگرچه محسن هاشمی رفسنجانی به عنوان رئیس شورای شهر تهران و احمد مسجد جامعی با توجه به سوابقشان در حوزه شهری تلاش گسترده ای را برای موفقیت شورا کردند اما نگاه حزبی و سیاسی به مسائل شهری آنها را از این موفقیت دور کرد.
محسن هاشمی رفسنجانی در هشتاد و یکمین و آخرین جلسه علنی شورا در سال نخست شورای پنجم اظهار کرد: در طول یکسال نخست مسئولیت شورای پنجم، 80 جلسه در صحن علنی، چند جلسه هم اندیشی شورا،< 73 جلسه هیئت رئیسه، 500 جلسه کمیسیونهای تخصصی و صدها بازدید و جلسه کارشناسی، ملاقات مردمی تشکیل شد.
رئیس شورای شهر تهران با بیان اینکه طبیعی است که مهمترین عرصه گروه و تبلور عملکرد شورا در انتخاب شهردار نمایان میشود و این شهرداری است که بازوی اجرایی شهری و محقق کننده سیاستهای شورای شهر و منتخبین مردم است، گفت: در شورای پنجم با وجود آنچه در ابتدای فعالیت شورا، شهردار منتخب با اجماع اعضای شورای شهر برگزیده شد اما به دلایلی پس از 7 ماه ناگزیر به استفعا شد و انتصاب سرپرست و شهردار جدید موجب شد تا در سال نخست شورای شهر، سه تغییر در مسند مدیریت شهری رخ دهدو با توجه به شرایط اقتصادی ویژه کشو ر و حضور در صنعت ساختمان، عملا امکان بروز تحول عینی و رونق در مدیریت شهری به میزان مورد انتظار محقق نشد که خارج از اراده و توان شورای پنجم بود.
مجتبی شاکری عضو سابق کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران با اشاره به عملکرد ضعیف شورای شهر تهران در یکسال گذشته گفت: در بحث آسیبهای اجتماعی توقف داشتیم و کار جدیدی درباره ادامه طرح مبارزه با آسیبهای اجتماعی دیده نشده است.
وی با اشاره به موضوع آسیبهای اجتماعی اظهار داشت: خیلی از کارهای دیگری هم هستند که شهرداری تهران باید نسبت به آنها واکنش نشان دهد. الان آمار آسیبهای اجتماعی و معتادینی که وجود دارد و وظیفه شهرداری است که آنها را جمعآوری کند. اما چه سرنوشتی دارند؟ نهایت امر این است که آنها را نگهداری میکنند تا به خانه برگردند و یا اینکه باز به چرخه اعتیاد بازمیگردند؟ اینها به نوعی معلوم نیستند. لذا بهنظر میرسد که فهرستی از عناوین اصلی که شورای پنجم میخواست از شهردار انتخابی دریافت کند و آنها را بهنتیجه برساند، آن را در صحن خود شورا نصب کند تا معلوم شود چه تعداد از این عناوین توانسته عملی شود و جایگاه خود را پیدا کند.
به اذعان بسیاری از خبرنگاران حوزه شهری ، شورای پنجم شورای بسیار ضعیفی است، شورای که نتواسته است انتظارات برآورده کند به طوری که در یکسال گذشته پروژههای شهری متوقف شدند و دیگه خبری از پروژههای عمرانی،فرهنگی و... نیست.
شورای شهر تهران در یکسال گذشته درجا کار کرده است و انگار نه انگار یکسال از فعالیت آنها گذشته است و همچنان شورایی ناکارآمد هستند، شورایی پرحاشیه و پرتنش علی رغم اینکه اعضای آن از یک لیست واحد تحت عنوان لیست امید هستند.
در هر صورت شورای شهر تهران در دوره پنچم یک سال از عمر خود را گذارند و سه سال دیگر فرصت خدمت به شهروندان تهرانی را دارد زمانی که مدت آن کم نیست اما زود خواهد گذشت و به نظر میرسد که دیگر زمان خطاو اشتباه گذشته است و اعضای شورا به جای مقاصد سیاسی کمی به فکر خدمت به شهروندان باشند چرا که سه سال دیگر فرصت آنها به پایان خواهد رسید و شورای بعدی عملکرد آنها را بررسی خواهد کرد.