آقای محمدعلی افشانی، شهردار تهران در هشتاد و یکمین جلسه شورای شهر تهران که سهشنبه گذشته برگزار شد، در جمع خبرنگاران درباره میزان بدهیهای شهرداری گفته بود: ما بیش از ۵۰هزار میلیارد تومان بدهی داریم، این در حالی است که کل بودجه شهرداری ۱۷هزار میلیارد تومان است.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، بدهی شهرداری در زمان قالیباف، بازی نخ نمایی بود که ابتدا با سخنرانیهای آتشین شهردار اول منتخب شورای شهر، جنجال سیاسی به راه انداخت. کمی بعد، اما با اعتراف شهردار سابق تهران و توضیحات معاون مالی و اداری وقت شهرداری تهران، آتش رقمهای تخیلی فرونشست؛ اما حالا درحالیکه رییس و یکی از اعضای پارلمان شهری، با اذعان به ناکارآمدی شورای شهر پنجم و مجموعه مدیریت شهری، از عملکرد خود عذرخواهی کردهاند، دوباره بازی و ریاضی منتقدان مدیریت قالیباف با ارقام بدهی شهرداری تهران آغاز شده است و شهردار تهران نیز در جدیدترین اظهار نظر خود، رقم جدید ۵۵ هزار میلیارد تومان را مطرح کرده است. بازی جدید که به نظر میرسد بیش از هرچیز، فرافکنی برای فرار از پاسخگویی به عملکرد ضعیف منتخبان لیست امید در تهران باشد.
آقای محمدعلی افشانی، شهردار تهران در هشتاد و یکمین جلسه شورای شهر تهران که سهشنبه گذشته برگزار شد، در جمع خبرنگاران درباره میزان بدهیهای شهرداری گفته بود: ما بیش از ۵۰هزار میلیارد تومان بدهی داریم، این در حالی است که کل بودجه شهرداری ۱۷هزار میلیارد تومان است.
افشانی با اشاره به درآمد ۶۵۰میلیارد تومانی شهرداری هم گفته بود: تمام این مبلغ هر ماه صرف پرداخت حقوق کارکنان میشود.
همان روز، اما خبرگزاری «برنا» در نقل قولی جدید از آقای شهردار و در حاشیه سخنان او در نشست هماندیشی نخبگان شهری پیرامون سند راهبردی برنامه سوم شهر تهران، رقم بدهی شهرداری تهران را ۵۰۰۰میلیارد تومان دیگر افزایش داد. «برنا» در اینباره نوشت: «از نظر شهردار تهران، این یکی از راههای تأمین درآمد برای شهر است، اما دارای تأثیر اندکی است، زیرا شهرداری تهران مبلغ ۵۵ هزارمیلیارد تومان بدهی دارد و بخش عمدهای از این بدهی نیز به بخش بانکی است که هر ماه سود بانکی نیز به ارقام بدهی اضافه میشود.»
از سویی دیگر، یکی از سایتهای خبری در گزارشی با ادعای ۵۲هزار میلیارد تومان بدهی شهرداری در زمان دکتر محمدباقر قالیباف، نوشت: «منتقدان قالیباف معتقدند محتوای نامه او به سران قوا هم مانند فرمول عجیب ۹۶درصدیها و چهار درصدی که در تبلیغات انتخابات اخیر باعث شد او از گردونه رقابتها کنار برود، چیزی به جز شعارهای غیرعلمی نیست. شاید منتقدان چندان هم بیراه نگویند، چون ثمره اقتصادی حضور قالیباف در شهرداری تهران، ۵۲هزار میلیارد تومان بدهی است که بیش از ۳۰هزار میلیارد تومان آن، بدهی به بانکهاست. البته دخل شهرداری هم تعریفی ندارد، ماهی ۶۵۰میلیارد تومان که به زور کفاف مخارج سنگین شهر تهران را میدهد.»
این در حالی است که رقمهای ادعایی این سایت و دومین شهردار منتخب شورای پنجم در یک سال اخیر، علاوه بر تناقض فعلی، در گذشته نیز تکذیب شده بود و علاوه بر آن، شهردار منتخب اول شورای پنجم نیز از بدهی دولت به شهرداری سخن گفته بود.
دکتر محمدعلی نجفی در نخستین هفتههای حضور خود در سکان مدیریت شهری پایتخت، از وصول طلب ۱۸ هزار میلیاردی شهرداری از دولت طی سه ماه خبر داده بود و گفته بود: «از تاریخ اول فروردین ماه ۱۳۸۵ تا شهریور ۱۳۹۴ مجموع مطالبات شهرداری تهران بر اساس آنچه قانون معین کرده ۱۴ هزار و ۱۵۳ میلیارد تومان است که تاکنون پرداخت نشده است. البته این رقم تا شهریور ۱۳۹۴ احصا شده و مابقی مطالبات شهرداری تهران از شهریور ۱۳۹۴ در حال بررسی است تا اطلاعات دقیق مربوط به این مطالبات احصا شود.»
شهردار سابق تهران گفته بود: «بر اساس قانون ۶۰درصد از تخلفات راهنمایی و رانندگی باید به شهرداریها پرداخت شود این در حالی است که سهم شهرداری تهران از جرائم راهنمایی و رانندگی به میزان زیادی پرداخت نشده است. همچنین در زمینه یارانه بلیت مترو دولت باید یک سوم از بلیت مترو را پرداخت کند، اما بهدلیل اینکه دولت در سالهای گذشته سهم خود را پرداخت نکرد، شهرداری تهران این رقم را پرداخت کرده و به حساب مطالبات خود از دولت گذاشته است.»
این در حالی است که مردادماه ۹۶، قالیباف در برنامه زنده «گفتوگوی ویژه خبری» در شبکه دو و در پاسخ به ابهامات درباره بدهی شهرداری تهران گفته بود: «در بحث بدهیها، امروز در شورای شهر مطرح بود و آقای گودرزی، معاون مالی، توضیحات دقیق را داد. در حوزه درآمدهای پایدار شهرداری تهران ۱۵هزار میلیارد تومان تقریباً مجموعه دیون شهرداری است؛ اما همین شهرداری ۱۹هزار میلیارد تومان از دولت طلبکار است. علاوهبر این، آمار دقیق داریم که کل املاکی که در طول ۱۲ سال فروخته شده بر اساس مصوبه شورای شهر، حدود ۱۱ میلیارد تومان کل بوده است؛ اما در طول این ۱۲ سال ۲۲ هزار میلیارد تومان املاک به شهرداری اضافه کردیم و خریدیم.»
۲۹ مردادماه امسال هم عاون سابق مالی اداری شهرداری تهران نیز در واکنش به تکرار ادعاهای اقتصادی شهردار تهران گفت: «گودرزی به بدهی ۵۲هزار میلیاردی که از سوی مدیران فعلی شهرداری ارائه میشود، اشاره کرد و گفت: این عدد را تکذیب میکنم اگر بابت ۵۲هزار میلیارد بدهی مدیریت قبلی سندی وجود دارد ارائه کنید.»
وی ادامه داد: زمانی که شهرداری را تحویل دادیم زیر ۲۵هزار میلیارد تومان بدهی با سند در تسهیلات، دیون، بیمه، املاک و مالیات وجود داشت و در قبال این بدهیها هم ملکهای زیادی شهرداری خریداری کرده بود.
معاون مالی شهردار سابق تهران به آمارهایی که بعضی اعضای شورای شهر ارائه میکنند اشاره کرد و گفت: بهتر است این افراد به سوابق مراجعه کنند همه پروژههای شهر زمانی که پایتخت را تحویل دادیم فعال و برخی آماده افتتاح بود. شما حتی پروژههایی را که هزینهای هم نداشت افتتاح نکردید و برخی همحزبیهای شما اعلام کردند که اگر اینها را افتتاح کنید به نام قالیباف میشود پس صبر کنید مدتی بگذرد و بعد افتتاح کنید.
گودرزی ادامه داد: به مردم پاسخ دهید در این مدتی که سر کار آمدهاید چه کاری برای اقتصاد شهر انجام دادهاید.
وی با بیان اینکه افشانی شهردار تهران پروژههای نیمهتمام شهری را فعال کرده است و پیگیر سر وسامان دادن کارها و تأمین منابع مالی برای انجام پروژههای شهری است اظهار امیدواری کرد که با پشتیبانی مسوولان ذیربط و شهروندان تهرانی شاهد پیشرفت امور باشیم.
گودرزی البته این طور هم به مدیران شهری کنایه زد: «اشکالی ندارد سیاسیکاری میکنید، اما اخلاقمداری را سرلوحه کار قرار دهید و واقعیتها را ببینید.»
حالا و در حالی که اذعان به ناکارآمدی مدیران شهری، میتواند شورای شهر و مدیران شهری پایتخت را در معرض جوابگویی به افکار عمومی قرار دهد، موج جدید بازی با اعداد و ارقام تکذیب شده و قدیمی آغاز شده است. موجی که شاید بزرگترین هدف آن، آرام کردن آتش ناکارآمدیها در این حوزه باشد.