یک کارشناس مسائل بین الملل گفت: یکی از اهدافی که آمریکاییها دارند و میخواستند از وزرای خارجه کشورهای عرب منطقه دعوت کنند تا با رویارویی آنها با مقامات رژیم صهیونیستی در حقیقت از این رویارویی تابوزدایی کنند.
مرتضی غرقی کارشناس مسائل بین المللی درگفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص برگزاری نشست ورشو با محوریت ایران گفت: اجلاس ورشو از همین الان محکوم به شکست است، چون آمریکا تلاش داشت این اجلاس را در سطح وزرای خارجه برگزار کند، اما الان شما میبینید هیچ وزیر خارجه مطرحی برای حضور در این نشست اعلام آمادگی نکرده است.
وی ادامه داد: به عنوان مثال از پیش از نشست مشخص شد، آلمان و اتریش در سطح مدیرکل شرکت میکنند و انگلیس هم شرط خود برای حضور در اجلاس ورشو را بحث در مورد موضوع یمن عنوان کرده بود. همینطور چین، روسیه و ترکیه و بسیاری از کشورها نیز اعلام کردند که در این نشست شرکت نخواهند کرد که این نشان دهنده عدم برخورداری نشست ورشو از مشروعیت سیاسی لازم است.
نشست لهستان قراردادی بین ورشو- واشنگتن است که از اجماع جهانی برخوردار نشد این کارشناس مسائل بین المللی با اشاره به اینکه اجلاسی که مشروعیت سیاسی نداشته باشد مصوبات درخور توجهی را نیز نخواهد داشت گفت: از همه مهمتر این موضوع است که در این نشست بنا نبود بیانیه پایانی به رای و اجماع عمومی گذاشته شود، بلکه تنها وزرای خارجه لهستان و آمریکا این بیانیه را منتشر کرده و در حقیقت اتفاق لهستان قراردادی بین ورشو – واشنگتن محسوب میشود و از اجماع جهانی برخوردار نیست.
غرقی ادامه داد: ایران به عنوان یکی از پارامترهای مطرح در این نشست بوده و نکته مهمی که در خصوص این نشست وجود دارد ذکر این موضوع است که برگزاری این اجلاس در لهستان نشان میدهد که خود اتحادیه اروپا با برگزاری آن موافق نبوده است.
یکی از اهداف نشست ورشو تابوزدایی از ملاقات مقامات رژیم صهیونیستی و کشورهای عربی است وی یکی از مباحث مطرح شده در این نشست را موضوع معامله قرن دانست و تصریح کرد: یکی از اهدافی که آمریکاییها دارند و میخواستند از وزرای خارجه کشورهای عرب منطقه دعوت کنند تا با رویارویی آنها با مقامات رژیم صهیونیستی در حقیقت از این رویارویی تابوزدایی کنند و در این تابوزدایی به دنبال محقق ساختن سناریوی معادله قرن هستند.
این کارشناس مسائل بین المللی یادآور شد: کارشناسان سیاسی معتقدند آنچه امروز در ورشو رقم خورد یک سناریوی از پیش تعیین شده و شکست خورده بوده که با اجماع و موافقت بین المللی روبرو نخواهد شد.
غرقی افزود: خانم موگرینی و دیگر مقامات اتحادیه اروپا پس از تصویب برجام اعلام کردند صلح و امنیت در منطقه تضمین شده است حالا یکی از همین کشورهایی که معتقد بود به صلح و امنیت در منطقه نزدیک شدیم یعنی آمریکا با بیان اینکه ایران مانع صلح و امنیت در منطقه شده و برگزاری نشست ورشو پشت پا به یک قطعنامه بین المللی میزند.
وی با اشاره به اینکه این روند، روندی نیست که جامعه بین المللی بخواهد از آن بگذرد و نسبت به آن بی تفاوت باشد گفت: البته جامعه جهانی میداند ایران کشوری بسیار مهم و تاثیرگذار در منطقه است و هیچ معادله امنیتی بدون حضور و موافقت ایران در جهان شکل نمیگیرد از سوی دیگر ایران در بحث یمن، سوریه، عراق و هر جایی که بحرانی وجود داشته همواره برای همکاری و رفع بحران اعلام آمادگی کرده است.
این کارشناس مسائل بین المللی در پایان خاطرنشان کرد: هم اکنون به دنیا ثابت شده که ایران کشوری است که در جهت صلح و ثبات و امنیت منطقه تلاش کرده و در عراق و یمن و سوریه با تروریستها میجنگند در حالی که آمریکا و هم پیمانان او از تروریست حمایت میکنند.