سالها است که کنکور سراسری قصد دارد به نقطه پایان خود برسد و داوطلبان بدون استرس شرکت در این مارتن سخت به دانشگاهها راه پیدا کنند؛ اما این زمان کی فرا میرسد؟
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، محیامعصومی- اسفند، اردیبهشت، تیر! سه ماه پرهیجان و استرسزا برای جوانانی است که میخواهند بعد از سالها تحصیل در مدارس و دانشگاههای مختلف برای آینده شغلی خود قدمهای جدی بردارند. مهم نیست که چه سنی داشته باشید وقتی برای کنکور آماده میشوید در روزهای منتهی به برگزاری آزمون، اضطراب و نگرانیهای بی شماری به سراغ تان میآید. این اضطراب برای برخی افراد به حدی است که حتی شنیدن کلمه «کنکور» هم آنها را پریشان میکند.
این همه استرس برای تنها چند ساعت از یک روز، سالها است که جوانان زیادی را آشفته کرده است و باعث میشود حتی برخی از آنها نتوانند به نتیجه دلخواهشان برسند. صحبت از کنکورهای متعدد کشور در این مجال نمیگنجد و فقط به صحبت از آزمون سراسری اکتفا میکنیم؛ کنکوری که درب و راه ورود به دانشگاه است.
رقابت بر سر صندلی برترین دانشگاهها ادامه دارد
سالهای طولانی است که خانوادهها و به خصوص دانش آموزان درگیر آزمون سراسری هستند، آزمونی که به یک غول بزرگ تبدیل شده و دانش آموزان برای رسیدن به رویاهای شیرین کودکانه دکتر و مهندس شدن شان باید از آن بگذرند. علیرغم آنکه به گفته مسئولان در سالهای اخیر تعداد داوطلبان شرکت کننده در کنکور سراسری کاهش پیدا کردند و تمام شرکت کنندگان به دانشگاه راه پیدا میکنند، اما هنوز رقابتی جدی وجود دارد. درواقع طی چندین سال اخیر دیگر رقابت برای پذیرفته شدن در کنکور نیست بلکه بر سر ورود به بهترین دانشگاه برای تحصیل در برترین و درآمدزاترین رشته تحصیلی است.
برنامه ریزیهای طولانی مدت دانش آموزان برای پذیرفته شدن در کنکور، رونق بازارهای موسسات کنکوری، آزمونهای آزمایشی و کتابهای تست؛ همه و همه دست به دست هم دادند تا پذیرش در آزمون سراسری و راهیابی به بهترین دانشگاه کشور با اعمال شاقه همراه باشد، درحقیقت یک تمایز و بی عدالتی هم گاهی در این روند حاکم میشود بدین ترتیب که گاه برخی دانش آموزان سخت کوش و با استعداد به خاطر یک استرس یا مشکل ساده از ارائه یک امتحان عالی باز میمانند و دانش آموز معمولی دیگر به واسطه هزینههای هنگفتی که به موسسات آموزشی پرداخت و تنها شبهای امتحان را با کتاب و جزوه سپری کرده است به دانشگاهی خوب راه پیدا میکند.
هرچند که مزایا و فواید برگزاری کنکور فراوان است، اما به نسبت دلایل زیادی هم برای حذف آن وجود دارد. سالهای زیادی است که همه میگویند «کنکور از سال آینده حذف میشود»، اما همچنان این آزمون سرنوشت ساز به قوت خود باقی است.
مسئولان به هوش و به کوش!
با این حال به نظر میرسد حذف کنکور و پذیرش براساس سوابق تحصیلی در دانشگاهها از سال گذشته جدیتر پی گرفته شده است و مسئولان بیشتر به آن میاندیشند. برخی مسئولان وزارتی و دانشگاهی معتقدند که حذف یکباره کنکور سراسری پیامدهای جبران ناپذیری میتواند داشته باشد.
امسال برای اولین بار، استارت مرحله نخست پذیرش بدون کنکور بخشی از رشته محلهای دانشگاهی زده شد و داوطلبان در یکسری کدرشته محلهای خاص برای ورود به دانشگاههای منتخب براساس سوابق تحصیلی خود از سوی سازمان سنجش آموزش کشور ثبت نام کردند، درواقع ۸۵ درصد رشته محلهای دانشگاهی خارج از فرآیند کنکور و بر اساس سوابق تحصیلی پذیرش دانشجو داشت و قرار است مرحله دوم برای سال آینده انجام شود.
استرس کنکوری ها کمتر شده است
ابراهیم خدایی رییس سازمان سنجش آموزش کشور در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو با اشاره به استرس کنکور و چرایی عدم حذف آن تاکنون بیان کرد: در کنکور امسال ۸۵ درصد ظرفیت را خارج از فرآیند جذب کردیم و انتظار داریم استرسها کمتر شود.
وی ادامه داد: بحثی که وجود دارد این است که باید جایگزین مناسبی برای کنکور ایجاد شود؛ زمانی که کنکور حذف شد، باید براساس چه معیاری دانشجویان در پزشکی و یا... تحصیل کنند؟ بنابراین تا جایگزین مناسب تعیین نشود امکان حذق قطعی دائمی نیست.
دانشگاه ها در مرحله تمرین آزمون و خطا
موضوع را از منصور غلامی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری هم جویا شدیم، پرسیدیم که چه زمانی قرار است موعد حذف کنکور فرا رسد؟ وی در پاسخ به این سوال گفت: مراحل حذف کنکور تا جایی پیش رفته است که دانشگاهها برای اولین بار برای ظرفیت پذیرش بهمن ماه، بدون کنکور دانشجو میپذیرند؛ یعنی صرفا بر اساس سوابق تحصیلی. این نوعی تمرین است که دانشگاهها به عرصه پذیرش دانشجو ورود پیدا کنند و درنهایت در مرحله حذف کنکور بتوانند به جذب دانشجویان بپردازند.
حال باید دید فرآیند حذف کنکور و پذیرش براساس سوابق تحصیلی که بخش اعظم آن به دوران تحصیل دانش آموزان و وزارت آموزش و پرورش برمی گردد تاکجا پیش میرود و مسئولان وزارتی قرار است تا کی دانشگاهها را برای جذب دانشجوی بدون آزمون سراسری تمرین دهند و پله پله و گام به گام به آن نزدیک شوند، خدا میداند این پلهها چه زمانی به پایان میرسد و حذف قطعی کنکور رقم میخورد. به امید آنکه هرچه سریعتر برگزاری کنکور و برنامههای مرتبط با آن انجام شود تا دانش آموزان مقاطع مختلف برای تحصیل خود و ساختن شرایط کاری و زندگی آینده برنامه ریزی بهتری داشته باشند.