مشکلات دستفروشان تنها به زیر زمین ختم نمیشود روی زمین نیز مردم از وجودشان در معابر و پیاده روها در امان نیستند. کسبه و مغازه داران هم از حضور آنان شاکی اند.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو، سارا نوری- وارد مترو که میشوم تعدادشان روز به روز در حال افزایش است، حتی گاهی باتعداد مسافران مترو نیز برابری میکند. زمانهای گذشته اوضاع جور دیگری بود، به محض رویت مامور مترو در داخل واگنها تا حدودی احساس ترس داشتن و بطور مخفیانه اجناس خود را میفروختند یا به گونهای بود که ماموران اجازه این کار را داشتند تا اجناسشان را گرفته و در ازای تعهد بر میگرداندند یا در صورت تکرار اجناسشان ضبط میشد، اما اکنون اوضاع فرق کرده دیگر هیچ واهمهای از کار خود ندارند. به راحتی و علنی اجناس خود را به فروش میرسانند و کسی کاری به کارشان ندارد.
دختر جوانی که در کنارم نشسته است راجع دستفروشان میگوید: معمولا چیزهایی را میفروشند که به سلامت مردم آسیب میرساند و مثلا لوازم آرایشی ۱۰ هزار تومانی دیگر معلوم است چی از آب در بیاید. دختر جوان ادامه داد: بارها به چشم دیده ام عدهای سود جو این مواد آرایشی را در حضور فروشنده و با رضایت وی تست کرده و نمیخرند که این کار از نظر بهداشتی درست نیست و به سلامت مردم آسیب میرساند.
خانم میانسالی وارد بحث ما میشود خودش میگفت: اوایل، دلش به حالشان میسوخت و گاهی پیش میآمد از دستفروشی، با اینکه نیازی نداشت برای کمک به آنها چیزی میخرید، اما حالا فقط نظاره گر است، چون اعتقاد داشت اجناسی را که میفروشند فاقد ارزش هستند. اکثرا مواد خوراکی اند که بصورت خانگی تهیه میشوند و یا لوازم و پوشاکی که از نظر کیفیت در پایینترین سطح خود است.
بسیاری از مردم نیز همین نظر را دارند، از وجودشان در داخل مترو ناراضی اند میگویند: تا کی باید حضور دستفروشان را در مترو تحمل کنیم، از آلودگی هوا و ترافیک به مترو و حمل ونقل عمومی پناه میآوریم، اما با آلودگی صوتی و بصری مواجه میشویم، شهرداری باید جایی در ایستگاههای مترو برایشان قرار دهد که اینگونه در داخل واگنها دستفروشی نکنند و باعث سلب آسایش دیگران نشوند.
این رشته سر دراز دارد
مشکلات دستفروشان تنها به زیر زمین ختم نمیشود روی زمین نیز مردم از وجودشان در معابر و پیاده روها در امان نیستند. کسبه و مغازه داران هم از حضور آنان شاکی اند. به گفته آنان کار مغازه داران را کساد کرده اند، البته گاهی اوقات شهرداری طرح جلوگیری از بساط کردن دستفروشان را اجرا میکند، اما این طرح برای مدتی محدود است. پس از پایان طرح اوضاع به روال عادی بر میگردد و دوباره روز از نو روزی از نو!
نظر دستفروشی را درباره وعده شهرداری برای ایجاد اماکن یا غرفههایی در سطح شهر یا ایستگاههای مترو که بتوانند آنجا بساط پهن کنند، میپرسم، میگوید: فضاهایی که شهرداری برایمان در نظر گرفته، وضع مناسبی ندارد یا جایی است که تردد مردم خیلی کم است و یا اطلاع رسانی درستی برای آن صورت نگرفته تا بتواند جذب مشتری کنند، به همین دلیل است که مجبور میشویم رویه قبل را ادامه دهیم.
در خصوص طرح سامان دهی دستفروشان گفتگویی با الهام فخاری عضو شورای شهر تهران انجام دادیم به گفته وی: سالهای گذشته تقریبا در دهه ۸۰ شورای شهر وقت تصمیم به ایجاد کمیتهای گرفت که هدف آن سامان دهی دستفروشان بود، اما این کمیته بنا به دلایلی معلق ماند. حال در دوره جدید شورای شهر تصمیم گرفتیم، در دوره ۵ ساله همان کمیته را احیا و در قالب کمیته اجتماعی با مشارکت و همکاری سازمانهای مردم نهاد، دستفروشان را در قالب طرحی آزمایشی ساماندهی کنیم.
فخاری افزود: در صحن شورا طرح پیشنهادی پوشش مشاغل سیار تصویب شد، که انواعی از دستفروشی و فروشندگی را بصورت سیار پوشش دهد، مانند ون کافهها یا فروشندگی در مترو .
این عضو شورای شهر در ادامه خاطر نشان کرد: از این پس دستفروشیها بصورت آیین نامههای دقیقی که در شورا به تصویب رسیده است ارزیابی میشوند ودستفروشان باتوجه به حفظ حقوق شهروندی میتوانند به فعالیت خود ادامه دهند.
فخاری در خصوص سوالی مبنی بر اینکه باتوجه به روزهای پایانی سال، شورای شهر و شهرداری چه تدابیری برای جلوگیری از سد معبر خیابانهای پایتخت اندیشیده اند گفت: شهرداری پایتخت در نظر دارد ۶ بازارچه در ۶ نقطه اصلی شهر ایجاد کند و طی جلساتی که با شهرداران مناطق مربوط مبنی بر سامان دهی دستفروشان انجام گرفت قرار شد که این طرح بصورت آزمایشی در مکانهای پرتردد و متراکم شهر مانند میدان هفتم تیر و یا میدان ولیعصر انجام شود، تا دستفروشان علاوه بر حفظ مشتریان، خود نیز سروسامان پیدا کنند وهمچنین حقوق مغازه داران و عابرین نیز رعایت شود.