محققان کشور با انجام طرحی پژوهشی در مسیر حفظ نسل دامهایی با ژنتیک برتر گام برداشتند. آنها با استفاده از تکنیکهای کمک باروری برای اصلاح نژاد دام و حفظ گونههای برتر اقدام کردند.
به گزارش گروه فناوری خبرگزاری دانشجو، به نقل از مرکز ارتباطات و اطلاعرسانی معاونت علمی و فناوری رییسجمهوری، تامین منابع غذایی با توجه به رشد جمعیت نیازی اساسی است. در این راستا تکثیر دامهای پرتولید و دارای سابقه ژنتیکی بالا اهمیت بسیاری دارد. تولید انبوه جنین آزمایشگاهی و انتقال رویان از مهمترین روشهایی است که توانایی انتشار این خصوصیات را به طور کامل و به سرعت در گلهها دارند. پس تکنیک انجماد بی عیب و نقص بخش جدایی ناپذیر از برنامه انتقال رویان است که موجب انعطاف پذیری خاصی در جهت اجرای برنامه میشود. بنابراین بهینه سازی تکنیک انجماد رویان بسیار ضروری است. در سالهای اخیر پروتکلهای آزمایشگاهی مختلفی برای انجماد شیشهای جنین گاو ارائه شده است. این روش جایگزین مناسب در مقایسه با انجماد آهسته به حساب میآید.
اما برای استفاده در مقیاس صنعتی محدودیتهای تکنیکی این روش باید مرتفع شود. تکنیک انجماد رویان زمانی بازار پسند، بسیار عملی و تجاری است که به توان رویان منجمد شده را بدون نیاز به کارشناس خبره، تجهیزات آزمایشگاهی نظیر انکوباتور، میکروسکوپ و در زمان کوتاه به سهولت ذوب کرد و سپس به دام گیرنده انتقال داد. در نتیجه، انجام پروسه انجماد رویان با استفاده از روش انجماد شیشهای و انتقال مستقیم میتواند راهکاری موثر برای بهبود و اصلاح ژنتیکی دامهای کشور و در نتیجه تولید بالاتر و عدم وابستگی از نظر محصولات به دیگر کشورها باشد.
پس با توجه به اهمیت این موضوع محققان در پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری با پشتیبانی صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری پژوهش «بهینه سازی انجماد شیشهای در جنینهای گاوی برای انتقال مستقیم» را به اتمام رساندند.
مجتبی دشتی زاد مجری این طرح پژوهشی بیان کرد: نیاز به مواد غذایی و منبع تغذیهای بالاتر اهمیت تعریف این پروژه را نشان میدهد تا نسل دامهایی با ژنتیک برتر ادامه یابد. به این معنا که با استفاده از تکنیکهای کمک باروری برای اصلاح نژاد دام و حفظ گونههای برتر اقدام کنیم. در نهایت نیز این گونههای برتر به سطح کشور یا حتی سایر کشورها پخش شود.
وی ادامه داد: پس در این طرح تکنیک انجماد بررسی شد تا رویان حاصل از لقاح مصنوعی را حفظ کنیم و با روشی مناسب آن را مستیقم انتقال دهیم. در این روش جنین فریز شده در داخل محفظههایی با وجود محلولهای انجماد قرار دارد. این محلول انجماد با وجود حباب هوا از محلول ذوب جدا شده است. در زمان لازم برای ذوب جنین با تکان دادن آن محلول ذوب در مجاورت جنین قرار میگیرد و عمل ذوب انجام میشود.
دشتی زاد همچنین بیان کرد: بهینه سازی محلولهای ذوب و انجماد از دیگر اقداماتی است که با انجام این طرح صورت پذیرفت تا از آسیب مکانیکی و تشکیل کریستال یخ جلوگیری شود؛ بنابراین در این محلولها از مواد طبیعی استفاده کردیم. ترکیب پروتئینی از پیله کرم ابریشم و عسل طبیعی موادی است که در این محلولها جایگزین شد.