در پروژه ارتباط با صنعت مهدی دشت بیاض، عضو هیات علمی دانشگاه حکیم سبزواری با شرکت گاز لرستان، روشی نوین جهت گازرسانی به مناطق دور دست و روستاهای دورافتاده طراحی شد.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو به نقل از روابط عمومی دانشگاه حکیم سبزواری، پروژه ارتباط با صنعت «بررسی فنی و اقتصادی شیوههای کاهش تعداد علمکها و رگولاتورها در روستاها و شهرهای کوچک» که طی قراردادی از سوی شرکت گاز استان لرستان با دانشگاه حکیم سبزواری منعقد شده بود با موفقیت به پایان رسید.
مهدی دیمی دشت بیاض عضو هیات علمی گروه مکانیک و مجری این طرح ارتباط با صنعت در مصاحبه با روابط عمومی دانشگاه بیان داشت: در این پروژه ارتباط با صنعت که انجام آن ۱۸ ماه طول کشید هدف اصلی طراحی یک روش نوین گازرسانی به مناطق دور دست و روستاهای دورافتاده بر مبنای کاهش علمکها و رگلاتورهای مورد نیاز در روش معمول بوده است.
گاز طبیعی در خطوط انتقال دارای فشار بالایی در حدود ۶۰۰-۱۰۰۰ Psi میباشد که این فشار باید در محل مصرف تا حدود ۰٫۲۵ Psi کاهش یابد. بخشهای مختلفی وظیفه کاهش فشار گاز را در طول مسیر بر عهده دارند که آخرین قسمت رگولاتور است که بر روی ملک مصرف کننده نهایی نصب میشود. در رگولاتورها عموما کاهش فشار از ۶۰ Psi تا ۰٫۲۵ Psi انجام میپذیرد. جهت نصب رگولاتور قسمتی به نام علمک گاز تعبیه میشود که در اصطلاح به قسمت انتهایی خط انشعاب گاز که در مجاورت و متکی به ملک مصرف کننده قرار میگیرد اطلاق میشود و گاز یک یا چند مشترک را تامین میکند.
علمکها به عنوان نقاط انتهائی تحویل گاز به مشتری محسوب میشوند. در گازرسانی به مناطق روستایی و بافت قدیمی شهرها همواره یکی از مشکلات عمده چگونگی نصب و قرار گیری علمکها و رگولاتورها بر روی دیوارها و ساختمانهایی است که از استحکام کافی برخوردار نیستند.
بروز این مشکل گازرسانی به این مناطق را سخت و دشوار و گاهی همراه با ایجاد خطراتی نموده است. از سوی دیگر با توجه به تعدد بکارگیری عملکها و رگلاتورها گازرسانی در این مناطق نیز در بسیاری موارد توجیه اقتصادی ندارد.
بر این اساس در این پروژه با مدل سازی جریان، رفتار دینامیکی گاز طبیعی در خطوط توزیع بعد از رگولاتور بر حسب مسافت و تعداد مصرف کنندهها و … یک روش نوین بر حسب تغییر فشار و ابعاد لوله طراحی گردید که به کمک آن عملا امکان گازرسانی به روستاهای دورافتاده فراهم شد.
لازم به ذکر است که روستای گازه بعنوان روستای پایلوت انتخاب گردید و طراحی برای این روستا انجام شد که در شکل زیر قابل مشاهده است.
همچنین از دست آوردهای مهم دیگر این پروژه میتوان به توسعه نرم افزار بومی طراحی شبکه گاز طبیعی (NGPDS) توسط این تیم پژوهشی اشاره نمود که به کمک آن به راحتی میتوان خطوط شبکه را طراحی و پارامترهای مختلف را محاسبه نمود. لازم به ذکر است که این نرم افزار با برند دانشگاه حکیم سبزواری در سطح شرکت ملی گاز ایران مورد استفاده قرار میگیرد.
در نهایت نتایج این پروژه ارتباط با صنعت در قالب مقالهای با عنوان
The new designing approach for low pressure natural gas distribution pipelines network in small towns and villages based on techno-economic analysis (Case study: Gazeh village)
در مجله معتبر Natural Gas Science and Engineering Journal of در حال داوری است.