سخنگوی دولت گفت: طرح «بیشتر در مقابل بیشتر» روحانی که توسط وی در سخنرانی سازمان ملل مطرح شد به هیچوجه شامل مذاکرات موشکی یا دیگر مسائل نیست.
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو،
علی ربیعی سخنگوی دولت ظهر امروز در نشست هفتگی خود با خبرنگاران ضمن گرامیداشت روزهای ناشنوایان، سالمندان و آتش نشانان و تسلیت به مناسبت درگذشت مریم فرهمند، خبرنگار گفت: نتایج سفر رییس جمهور به نیویورک نقطه عطفی برای سیاست خارجی ایران است.
وی در ادامه، با تأکید بر اینکه آمریکا توانایی و امکان جنگ را با ایران ندارد، در بخش دیگر افزود: آمریکا علاوه بر تاخیر با صدور گزینشی روادید برای هیئت ایرانی از جایگاه میزبانی سازمان ملل سوء استفاده کرد، همزمانی ورود رئیس جمهوری با صدور بیانیه غیرمسوولانه سه کشور بریتانیا، آلمان و فرانسه در محکوم کردن ایران به بهانه حملات به آرامکو در عربستان، احتمالا با هدف تحت فشار روانی ایران قرار دادن ایران در بدو مذاکرات دیپلماتیک صورت گرفت.
ربیعی ادامه داد: آمریکاییها همه تلاش خود را برای ایران هراسی و منزوی کردن رئیس جمهوری به عمل آوردند حال آنکه روحانی برخلاف خواست و اراده آمریکا به محور این دوره مجمع عمومی تبدیل شد و محل اقامت وی از پرترددترین محلها در سازمان ملل بود. انجام ۱۵ دیدار دیپلماتیک در بالاترین سطوح در مدت بسیار کوتاه موید این ادعاست، آنچه در مذاکرات اولیه میان رئیس جمهور ایران و رهبران این سه کشور گذشت، معکوس کردن این فشار برای پاسخگو کردن طرفهای اروپایی بود.
سخنگوی دولت خاطر نشان کرد: آنان باید پاسخ میدادند که با اتکا به کدام شواهد و مدارک متقن به خود اجازه دادند علیه کشور دیگر عضو سازمان ملل متحد بیانیه تحریک آمیز صادر کنند، با اصرار و پیگیری رئیس جمهور روشن شد نه تنها هیچ مدرکی علیه جمهوری اسلامی ایران وجود ندارد بلکه حتی هیچ یک از این سه کشور حاضر به پذیرش مسئولیت این بیانیه نیستند.
وی بیان داشت: از آنها خواسته شد هرگونه مدرک ادعایی را با ما در میان بگذارند و در صورتی که چنین مدرکی را ندارند از آنها خواسته شد که بیانیه غیرقابل قبول خود را تصحیح و جبران کنند، قضاوت شتاب زده سه کشور اروپایی در مقصر دانستن ایران همان طور که رئیس جمهور به صراحت بهآنان گوشزد کرد نشان دهنده اطلاعات ناقص و شناخت ناکافی آنها در مورد پیشرفتهای نظامی ارتش یمن بود. سلاحهای روسی، بازار سلاح و پیشرفت نظامی یمن از مسائلی است که از آنها غفلت شده است.
ربیعی تاکید کرد: طرح رییس جمهور در سازمان ملل جایگزینی برای طرح آمریکایی در منطقه است، طرح ایرانی امنیت در خلیج فارس را درون زا میداند، و هیچ کشوری را حذف نکرده است طرح ائتلاف امید علیه هیچ کشوری نیست و هدف آن صلح است، هیچ کشوری نمیتواند این طرح را نادیده بگیرد و از امروز آماده مذاکره در مورد آن هستیم.
ربیعی گفت: ما به دیپلماسی و راه حل نهایی نزدیک بودیم، اما دولت آمریکا مانع انجام آن شد مسئولیت عدم شکلگیری گفتگو در نیویورک مستقیما بر عهده دولت آمریکا است؛ هر چند ترامپ شهامت کافی برای انجام کار درست را ندارد، اما به نظر میرسد به پذیرش واقعیت ایران نزدیک شده است.
سخنگوی دولت افزود: آمریکاییها این واقعیت را متوجه شده اند که سیاستهای فشار حداکثری هرگز در مورد ایران نتیجهای بیش از آنچه امروز به دست آورده اند، یعنی «مقاومت حداکثری و دور شدن از مذاکره با ایران»، به دست نخواهند آورد و جمهوری اسلامی ایران تحت تحریم آمریکا و هیچ کشور دیگری گفت: وگو را نخواهد کرد.
وی با بیان اینکه طرح ائتلاف امید جایگزین طرح ائتلاف ضد ایرانی و تحریک آمیز و خصمانه آمریکا در خلیج فارس بود اظهارداشت: طرح ایران سه تفاوت بنیادین با طرحهای آمریکایی دارد؛ این طرح برخلاف طرح آمریکا، امنیت در خلیج فارس را درون زا میبیند و تامین امنیت را مشروط به قدرتهای بیرون از منطقه نمیبیند. علاوه بر این، طرح ایران هیچ کشوری را برای شرکت به این ائتلاف بیرون نمیگذارد و یک ساختار و نظم امنیتی که یک یا چند کشور را حذف کند در نهایت نمیتواند امنیت همگانی را فراهم کند. سخنگوی دولت افزود: طرح ائتلاف امید علیه هیچ کشوری نیست و به جای نگاه سلبی رویکرد ایجابی دارد و رسیدن به صلح را هدف خود قرار داده است. هیچ کشوری امروز نمیتواند پیشنهاد ایران را نادیده بگیرد و در عوض به طرح معیوب و تنش آفرین آمریکا بپیوندد، مگر آنکه در ادعا برای صلح و امنیت فاقد صداقت باشد.
سخنگوی دولت تصریح کرد: رئیس جمهوری در نیویورک به رهبران اروپایی خاطر نشان کرد که مسئولیتگریزی آمریکا هیچ ارتباطی با ضرورت تعهدات طرفهای اروپایی ندارد و توجیه کننده ناتوانی آنها در انجام تعهدات قانونی آنها نیست. رفتار آمریکا به اعتقاد ما محصول استقامت مردم و دیپلماسی فعال بود که در ماههای گذشته مورد پیگیری قرار گرفت. ما به تلاشهایمان در چارچوب مقاومت فعال و دیپلماسی پویا ادامه میدهیم.
ربیعی با بیان اینکه قطعا ترامپ با واقعیتهای ایران بیشتر آشنا خواهد شد، اظهارداشت: مطمئن هستیم که به زودی رئیس جمهوری آمریکا با مشاهده اراده ملت، مقاومت و با مشاهده اینکه روز به روز وضعیت تولیدات داخلی و ایستادگی ما روی پای خودمان بیش از گذشته رخ خواهد داد، شهامت انجام کاری را که در نیویورک نداشت، را به دست خواهد آورد.
وی تاکید کرد: آمریکا اشتیاق زیادی به گفتگو نشان داد، اما خروج آمریکا از بن بست خودساخته اش به چیزی فراتر از اشتیاق صرف نیاز دارد؛ واشنگتن بی اعتمادی ایران به آمریکا را بعد از خروج غیرقابل توجیه از برجام تشدید کرد و امروز برای آنها دشوار است که ایران را به مذاکرهای تشویق کنند که به حداقلی از اعتماد نیاز دارد.
سخنگوی دولت اضافه کرد: همین جا از تلاش همه کشورهایی که برای همراهی با ایران در راستای هدایت آمریکا به مسیر درست، برخورداری از حسن نیت داشتند استقبال میکنیم و از همه تلاشهایی که برای صلح جهانی و منطقه باشد هم استقبال خواهیم کرد.
وی با اشاره به تعداد ۲۳۳۲۲۴ ناشنوا در کشور گفت: غربالگری ناشنوایان از سال ۹۲ آغاز شد و هزینه کاشت حلزون در گوش با یک فرانشیز انجام میشود. تا سال ۱۴۳۰ سی میلیون جمعیت ۱۱۰ میلیونی ما سالمندان هستند، مطالعات و تدبیر در دولت شروع شده، سیاستهای کلی ابلاغی جمعیت رهبری در دستور کار دولت قرار گرفت.
سخنگوی دولت اضافه کرد: امیدوار هستیم به زمانی برسیم که آمریکا به تعقل برسد و اروپاییها هم بتوانند تعهدات خود را عمل کنند.
ربیعی گفت: بنا بر مصوبه شورای اقتصاد نرخ خرید تضمینی گندم برای سال آینده ۲۲۰۰ تومان مشخص شد.
وی تاکید: ما پیاممان از روز اول این بود که خواهان اتمام تجاوز عربستان به یمن بودیم و راه حل را آتشبس میدانیم و تلاش معنوی خود را برای صلح یمن و عربستان میدانیم، اینکه پیغامهایی از سوی سران برخی کشورها از سوی عربستان آورده بودند صحیح است، حمله زمینی یمن به عربستان نشان داد یمنیها آرامکو را هم میتوانند بزنند.
وی گفت: اگر عربستان واقعا به دنبال تغییر رفتار باشد ایران از آن استقبال میکند. پیامهایی از سوی عربستان به ما رسیده است، اما ما باید پیام علنی را آن بدانیم و یکی از پیامهای آن میتواند پایان حمله به یمن باشد. اگر عربستان واقعا به دنبال تغییر رفتارش باشد ما استقبال میکنیم و در طرح هرمز هم کار با همسایگان است و هیچ کس بیرون از این طرح نخواهد بود.
ربیعی تصریح کرد: بخشی از طرح هرمز ما همکاری با همسایگان است و هیچکس خارج از این طرح نیست. قطعا طرح بیشتر در مقابل بیشتر که آقای رییس جمهور مطرح کردند در چارچوب برجام است، بحثی بیش از این وجود نداشته است. ما میتوانستیم در زمان کوتاه تری هم به کنگره آمریکا و هم به مجلس پیشنهاد کنیم، آن (کنگره) تضامین لازم را دربرابر رفع تحریم کامل و ما (مجلس) در مقابل تعهداتی که در چارچوب برجام داشتیم را سرعت ببخشیم و چیزی بیش از این وجود نداشته است.
سخنگوی دولت درباره حاشیههای ایجاد شده از خندههای رئیس جمهوری در سازمان ملل هم گفت: تندروهای آمریکا و روزنامه واشنگتن پست در مقالهای این خندهها را حمل بر این موضوع کردند که فشارها هیچ تاثیری در روحیه رئیسجمهور ایران نداشته است. اتفاقاً آنها از جانب مقابل این تحلیل را ارائه دادند و گفتند که این خندهها نشان دهنده روحیه بالای ایران است.
ربیعی تصریح کرد: منتقدان روحانی درباره هر کاری او انجام دهد چیزی خواهند گفت، اگر اخم کند میگویند اخم کرده و معمولاً آدمها آن چیزی را که دوست دارند تصویر کرده و آن را قضاوت میکنند. این مسئله به قدری جزئی است که بهتر است بیشتر از این وارد نشویم، اما حداقل همان تحلیل تندروهای آمریکایی را داشته باشیم و این خنده را علامت نشاط، برتری و تسلیم نشدن ملت ایران در مقابل فشارها تحلیل کنیم.
وی درباره رد مصوبه تعیین مکانهایی برای اعتراضهای مدنی از سوی دیوان عدالت اداری گفت: باید حق اعتراض را به رسمیت بشناسیم، باید برای تجمعات، حقوقی قائل باشیم اگر مردم خواستند تجمع کنند باید بتوانند این کار را در چارچوب قانون انجام بدهند، اگر بخواهیم جامعه متعادل داشته باشیم باید حق بیان اعتراض را رسمیت بشناسیم.
سخنگوی دولت در بخش دیگری از نشست خبری خود در پاسخ به سوالی درباره بودجه سال ۹۹ بیان کرد: اصلاح ساختار بودجه به دو قسمت تقسیم شد. بخشهایی نظیر نظام مالیاتی و یارانهها نیز که همپوشانیهایی دارد در قالب اصلاح ساختار اقتصادی در شورای عالی هماهنگی اقتصادی پیگیری میشود.
وی افزود: از سال آینده، بودجه جاری از نفت جدا خواهد شد و هرآنچه از فروش نفت به دست آید صرف پروژههای عمرانی و مواردی از این دست خواهد شد.
ربیعی گفت: تصمیم دیگر، دو سالانه شدن بودجه است یعنی در سال ۹۹ ما هم بودجه آن سال و هم بودجه ۱۴۰۰ را ارائه خواهیم داد تا پیش بینی پذیری افزایش یابد.
سخنگوی دولت تصریح کرد: امروز هزار دستگاه در کشور وجود دارد با ۹ هزار ردیف بودجه که همین موضوع نظارت پذیری را با مشکلات جدی مواجه کرده است. پیشنهادی که به دولت آمده کاهش این ردیفها به ۱۰۰ عدد است که در حال بررسی است.
ربیعی خاطرنشان کرد: دولت از سوی دیگر کوچکسازی و برونسپاری و اقدام برخی دستگاهها را در قالب کمیتهای پیگیری میکند. امروز نهادهای عمومی و غیردولتی با اصلاح ساختار نظارت پذیر خواهند شد. مدیریت شرکتهای دولتی نیز تغییراتی را به چشم خواهد دید.
ربیعی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه رویکرد دولت در مورد ثبت سامانه اموال مسئولین و اینکه تعدادی از وزرا هنوز در این سامانه لیست اموال را ثبت نکرده اند گفت: قبلا سامانه نبود، کتبی این لیست را میخواستند.
وی ادامه داد: فکر نمیکنم هیچ وزیری لیست اموال خود را نداده باشد، چون همان یک ماه اول نامه آمد و من هم که وزیر بودم این کار را انجام دادم؛ الان نمیدانم مشمول هستم یا خیر، اما الان هم آمادگی دارم که اموال خود را اعلام کنم، دیده ام برخی وزرا کوچکترین تغییر را اعلام میکنند.
ربیعی در ادامه گفت: این طرح، طرح بسیار خوبی است اگر مسئول دولتی اموال خود را در آن ثبت نکرده است، اسم او را برای ما بفرستید.
ربیعی در پاسخ به سوالی درباره نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و احتمال انتخاب مجدد ترامپ گفت: اینکه ساکنان خانه پوشالی چه کسانی باشند برای ما تفاوتی نمیکند؛ این مسئله داخلی آمریکاست و در این زمینه اظهار نظر و دخالتی نداریم. امیدواریم آنها هم یاد بگیرند که در مسائل داخلی دیگر کشورها اظهار نظر نکنند.
وی با بیان اینکه ما برای هر شرایطی آمادگی داریم، گفت: مهم سناریوها و برنامه ریزی ماست، خیلیها تحلیل میکنند اگر ترامپ مجدد رای بیاورد آغازگر جنگ خواهد بود به نظر من اگر امروز هم میتوانست جنگ را آغاز میکرد توانایی جنگ را نداشته است.
سخنگوی دولت خاطرنشان کرد: مهم آمادهسازی داخلی خودمان در قبال هر شرایطی هست باید برای رفاه مردم برنامه ریزی کرده و از دهکهای پایین بیشتر مراقبت کنیم. اینها برنامههایی است که باید دنبال کنیم و مقاومت جامعه را افزایش دهیم و دیپلماسی فعال خود را هم ادامه خواهیم داد.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه ۸۶ درصد مدیران دولت در استانها از اصلاحطلبان هستند و این نگرانی وجود دارد که آنها بر روند برگزاری انتخابات تاثیر بگذارند و اساسا دولت چقدر روی این مسئله حساس است و چه تضمینی وجود دارد که انتخابات آتی مجلس از این حیث در سلامت برگزار شود؟ گفت: انتخابات پرشور و مشارکت بالا مدنظر دولت است و در این راستا از هیچ تلاشی دریغ نخواهد کرد.
وی افزود: در این باره باید عرض کنم که کارگزاران و مدیران دولت تعهد اخلاقی دینی و قانونی دارند و رای مردم را یک امانت میدانند.
ربیعی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه منابع حاصل از حذف یارانههای برخی از دهکهای برخودار در چه محلهایی صرف میشود؟ اظهار داشت: یک بحث کلی - وجود دارد قبل از آنکه تصمیمی برای حذف یارانهها گرفته شود نیز این بحث وجود داشت، آن بحث این بود که منابع حاصل از هدفمندی یارانهها براساس قانون باید در جای خودش باید مصرف شود. در این زمینه سهم تولید، سهم اشتغال و ... نیز در کنار سهم افراد وجود دارد.
وی با بیان اینکه در مورد حذف یارانههای اخیر هم براساس همان قانون هدفمندی یکی از جاهایی که باید پول آن پرداخت شود، مددجویان هستند، تصریح کرد: در قانون کمک به مددجویان کمیته امداد و سازمان بهزیستی پیشبینی شده است. تصمیمی که در شورای معلولان و توانمندیابان به ریاست جهانگیری گرفته شده، خلاف قانون نبوده است. در آنجا تصمیم گرفته شد این پول براساس قانون هدفمندی یارانهها به مددجویان بهزیستی اختصاص پیدا کند.
دستیار ارتباطات اجتماعی رئیسجمهور با بیان اینکه نهادهای حمایتی این مبالغ را صرف امور مربوط به مددجویان میکنند، خاطرنشان کرد: ممکن است مقداری از این پول صرف نگهداری سالمند شود، ممکن است مقداری از این پول برای کمکهای آموزشی به یک خانواده پرداخت شود و ممکن است این نهادها بستههای غذایی پرداخت کنند. این مبالغ براساس برنامههای آن نهادها مصرف خواهد شد. من فکر میکنم اگر بتوان از محل این منابع، اقداماتی نظیر صرف غربالگری و توانمندسازی جامعه میتواند اولویت شماره یک ما باشد و کار بسیار خوبی است.