یک کارشناس مسائل غرب آسیا پیشنهاد برگزاری انتخابات زود هنگام در عراق توسط مقتدی صدر را واقعی ندانست و آن را اهرم فشاری ارزیابی کرد که رهبر جریان صدر به دنبال استفاده از آن و فشارحداکثری بر عادل عبدالمهدی است.
سیدجعفر رضوی، کارشناس مسائل غرب آسیا در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص پیشنهاد مقتدی صدر، رهبر جریان صدر در عراق مبنی بر برگزاری انتخاب پیش از موعد در این کشور و در پی برخی ناآرامیها گفت: باید جریانهای داخلی عراق را درست تحلیل کرد و با نگاه داخلی آنها را آنالیز کرد.
وی با اشاره به اینکه جریان صدر با درخواست از عادل عبدالمهدی وی را به نخست وزیری عراق رساند، گفت: بر این اساس عادل عبدالمهدی خود تمایلی به تشکیل دولت نداشت و یکی از جریانهای که از او درخواست کرد تا نخست وزیر عراق شود آقای صدر بود.
رضوی با اشاره به اختلافات ایجاد شده بین مقتدی صدر و عبدالمهدی گفت: آقای عبدالمهدی بارها خطاب به صدر گفته بنده خواستار نخست وزیری نبودم بلکه شما از من خواستید و هر زمان هم که احساس کنم بر من فشار میآورید این پست را رها خواهم کرد.
این کارشناس مسائل غرب آسیا ادامه داد: از این رو به نظر میرسد مقتدی صدر میتواند بر دولتها فشار بیاورد، اما در مورد نخست وزیری که خود او پیشنهاد تشکیل دولت را به او داده دست صدر خالی است و اهرمی برای برکناری دولت عبدالمهدی ندارد.
وی تصریح کرد: با این حساب به نظر میرسد صدر در حقیقت به دنبال آن است که غیرمستقیم دولت عبدالمهدی را تحت فشار قرار دهد تا سایر جریانها خواستههای خود را کم کرده و مسئله فیصله یابد.
رضوی با اشاره به اینکه به نظر میرسد درخواستی که صدر ارائه داده درخواستی واقعی نیست، گفت: صدر به دنبال آن نیست که دولت عبدالمهدی از هم بپاشد و انتخابات پیش از موعد برگزار شود، اما به دنبال تحت فشار قرار دادن دولت و استفاده از اهرمهای فشار است.
این کارشناس مسائل غرب آسیا با بیان اینکه در نگاه دیگر اگر به دولت عراق نیم نگاهی بیندازیم خود عراقیها نیز واقفند که اگر دولت فعلی از هم بپاشد و زمان برگزاری دولت جدید یک تا دو سال عراق بدون دولت خواهد ماند، گفت: به هم خوردن دولت مساوی است با برهم خوردن وضعیت اقتصادی، شرایط اقتصادی و ثبات نسبی که در حال حاضر عراق از آن برخوردار است.
وی تصریح کرد: برهمین اساس هیچ یک از جریانهای عراقی به دنبال برگزاری انتخابات پیش از موعد نیستند و حتی جریانهایی مثل نوری مالکی که خواستار تغییر در ساختار سیاسی عراق بودند نیز هیچ گاه آن را تحت عنوان برگزاری انتخابات زودهنگام عنوان نکردند.
رضوی ادامه داد:، چون اساسا اگر این اتفاق بیفتد کسی که ضرر میکند جریانهای شیعی در عراق خواهند بود که الان قدرت را در نهادهای سیاسی عراق در اختیار دارند.
این کارشناس مسائل غرب آسیا تصریح کرد: تغییر عراق در دولت قطعا به نفع جریان شیعه نخواهد بود و از سوی دیگر اگر مسئله انتخابات زودهنگام پیش آید کسی که برنده این اتفاق خواهد بود کردهایی هستند که با آمریکاییها توافقاتی حتی در زمینه برگزاری انتخابات پیش از موعد انجام داده اند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: به نظر میرسد خود مقتدی صدر نیز به دنبال برگزاری انتخابات پیش از موعد نیست و بیشتر از آن به عنوان یک اهرم فشار به این پیشنهاد نگاه میکند تا بتواند عبدالمهدی و دولت او را مجبور به اموری کند که خواستار آنهاست.