رئیس سازمان نهضت سوادآموزی با بیان اینکه قبل انقلاب از هر ۱۰۰ زن فقط ۳۵.۵ نفر باسواد بودند گفت: این آمار در سال ۹۸ به بالای ۹۴ درصد رسیده است.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، شاپور محمدزاده در نشست خبری گرامیداشت چهلمین سالروز هفته سوادآموزی ادامه داد: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی دستاوردهای بسیاری در کشور شاهد بودیم که تاسیس نهضت سوادآموزی از جمله آنهاست گفت: قبل از انقلاب از هر ۱۰۰ ایرانی بالای شش سال سن، ۵۲.۵ نفر بیسواد بودند؛ خوشبختانه در آخرین سرشماری سال ۹۵ به رشد نرخ باسوادی بالای ۸۰ درصد رسیدهایم.
وی افزود: در گروه سنی ۱۰ تا ۴۹ سالهها، میزان باسوادی ۴۸.۸ درصد بود که در سال ۹۵ به ۹۴.۷ رسیده است و اکنون به مرز ۹۶ درصد افزایش یافته است. در سال ۵۵، حدود ۶۱.۷ درصد مردان باسواد بودند که در سال جاری به مرز ۹۷ درصد رسیده است، اما قبل انقلاب در بین زنان ازهر ۱۰۰ نفر فقط ۳۵.۵ نفر باسواد بودند که در سال ۹۸ به بالای ۹۴ درصد رسیده است. اختلاف باسوادی بین زنان و مردان به ۲.۸ درصد رسیده است.
رئیس سازمان نهضت سوادآموزی با بیان اینکه قبل از انقلاب ۵۸ درصد جمعیت شهری باسواد بودند، اما اکنون بالغ بر ۹۷.۵ درصد باسوادند خاطر نشان کرد: همچنین در جمعیت روستایی از هر ۱۰۰ نفر ۲۸ نفر باسواد بودند، اما اکنون به بالای ۹۰ درصد رسیده است. فاصله بین روستا و شهر از ۴۰ درصد به حدود ۶ درصد رسیده است.
وی به طرح آموزش اولیای بیسوادان اشاره کرد و گفت: تعداد قابل توجهی از اولیای بیسوادان مدارس سر کلاسهای نهضت نشستند و ۴۴۳ هزار نفر از این طریق باسواد شدند.
وی به سوادآموزی گروه سنی ۱۰ تا ۴۹ سال از سال ۹۴ اشاره کرد و گفت: بالغ بر ۶۷۲ هزارنفر مورد آموزش قرار گرفتند. طرح موفق دیگر ایجاد مراکز یادگیری محلی است که از سال ۹۴ احیاء شد. بالغ بر ۳۰۰۰ مرکز داشتیم که فعالیت آنها به دلایلی از سال ۸۶ متوقف شده بود و از سال ۹۴ دوباره احیاء شد و اکنون بالغ بر ۴۵۰ مرکز یادگیری داریم و باید تا سال ۹۹ شمار این مراکز به ۷۵۰ برسد.
محمدزاده ادامه داد: طرح حلقههای کتاب و کتابخوانی نیز طرح موفقی بود که در دهه اخیر اجرا شد. طرح خواندن با خانواده نیز طرح موفق دیگری بود که از سال ۷۶ تا ۸۹ با سه عنوان کتاب برای ۵ میلیون نفر از سوادآموزان دوره مقدماتی و دیگر گروهها شروع شد و گام دوم آن در سال ۹۵ آغاز شد و بیش از ۱۶۲ هزار نفر تحت آموزش قرار گرفتند.
وی به آموزش اتباع خارجی اشاره کرد و گفت: در سالهای اخیر ۸۱۱ هزار و ۹۸۹ نفر را تحت آموزش قرار دادیم. هدف گذاری امسال ۳۳ هزار نفر است و تا اکنون حدود ۲۲ هزار نفر ثبت نام کرده اند. کمکهای بین المللی ۴ درصد هزینههای ما را پوشش میدهد و ۹۶ درصد هزینه سوادآموزی آنها را خود ما تقبل میکنیم.
رئیس سازمان نهضت سوادآموزی به انعقاد ۳۵ تفاهم نامه با سازمانهای مختلف از جمله سازمان زندانها اشاره کرد و افزود: سوادآموزی زندانیهای ۱۰ تا ۶۰ ساله را درنظر گرفتیم و در ۴۰سال اخیر بالغ بر ۷۶۹ هزار و ۵۱۳ زندانی را باسواد کردیم.
وی به سوادآموزی نیروهای مسلح اشاره کرد و گفت: سربازهایی داریم که بیسواد هستند. بالغ بر ۵۴۶ هزار نفر را در ۴۰ سال اخیر باسواد کرده ایم. البته در سالهای اخیر این تعداد بسیار کم شده و تعداد سربازان بیسواد در هرسال کمتر از ۵۰۰ نفر بوده است.
رئیس سازمان نهضت سوادآموزی با بیان اینکه ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار بیسواد ۱۰ تا ۴۹ ساله بر اساس آخرین سرشماری سال ۹۵ و خوداظهاری افراد داریم که ۴۰۰ هزار نفر اتباع خارجی هستند گفت: بنابراین ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بیسواد در رده سنی ۱۰ تا ۴۹ سال داریم. البته آمار پایگاه اطلاعات خودمان که اطلاعات سوادآموزی ۵۰ میلیون ایرانی را جمع آوری کرده نشان میدهد که این تعداد بیسواد نداریم و شمار بیسوادان مطلق ما حداکثر ۶۰۰ هزار نفر است و ۴۰۰ هزار کم سواد داریم؛ البته فعلا ملاک ما همین آمار سرشماری رسمی سال ۹۵ است که نشان میدهد تعداد بیسوادان ما کمتر از ۲ میلیون نفر است.
رئیس سازمان نهضت سوادآموزی به کسب جوایز بین المللی برای نهضت سوادآموزی اشاره کرد و گفت: طرح نماز، کلید بهشت نیز با هدف ترویج معارف نماز و فرهنگ درست خواندن نماز به اجرا درآمد و از سال ۹۶ تا کنون برای حدود ۴۹ هزار نفر آموزش دهنده و تعداد ۴۶۶ هزار نفر از سوادآموزان دورههای سوادآموزی به اجرا درآمده است.
محمدزاده افزود: در سالهای اخیر بالغ بر ۵۰۰ عنوان کتاب تولید کردهایم.
رئیس سازمان نهضت سوادآموزی با بیان اینکه از سال ۹۶ هنوز بابت تشویقی و پاداش باسواد شدههای نهضت سوادآموزی میزانی بدهی داریم که امیدواریم بزودی تامین و تسویه شود گفت: بالغ بر ۹۹ درصد اعتبارات ما اعتبارات حقوقی بند "و" است. در استانها مسئولیت امور با مدیران کل آموزش و پرورش است.
وی افزود: از ابتدای امسال ۱۵ هزار و ۶۰۰ آموزش دهنده به عنوان آموزگار از محل تبصره قانونی شهریور سال ۹۵ جذب آموزش و پرورش شدند. اما بر اساس مصوبه سال ۹۷ مجلس، آموزش دهندههایی که قبل از سال ۹۲ به صورت تجمیعی از سال ۷۹ تا ۹۲ در نهضت فعالیت داشته اند و آموزش دهنده فعلی هستند میتوانند در آزمون درنظرگرفته شده برای استخدام شرکت کنند. تا کنون پرونده ۲۳ هزار آموزش دهنده بررسی شده است و شرایط شرکت در آزمون را دارند.
محمدزاده ادامه داد: اگر نیاز داشته باشیم برای کسانی که سال ۹۶ در دورههای آموزشی جهاددانشگاهی شرکت کردند به صورت موردی مجوز میدهیم و جذب میکنیم.
به گفته وی سالانه ۴۰۰ هزار نفر تحت پوشش میروند که بالغ بر ۵۰ درصد مربوط به دورههای تحکیم سواد و ۵۰ درصد مربوط به بیسوادان مطلق است.
رئیس سازمان نهضت سوادآموزی درباره بودجه سال ۹۹ نهضت گفت: شرایط کشور شرایط خاصی است احتمال اینکه درصد قابل توجهی از اعتبارات نهضت کم شود وجود دارد، پیش بینیها حدود ۳۷ درصد کاهش بودجه است و کسری بودجه خواهیم داشت. در تلاشیم این مشکل را حل و فصل کنیم.
وی اضافه کرد: برای آینده اجرای طرح شتاببخشی را برای استانهایی که از میانگین کشوری پایینتر هستند را دنبال میکنیم. بالغ بر نیمی از استانهای ما بالاتر از نرخ میانگین هستند و متاسفانه استان سیستان و بلوچستان آخرین استان ماست و فاصله زیادی با دیگر استانها دارد. نرخ باسوادی این استان حدود ۸۱ درصد است. با استاندار سیستان و بلوچستان به توافق رسیدیم در هشت منطقه این استان طرح شتاب بخشی را اجرا کنیم.
وی با اشاره به اینکه سیاست تشویقی برای باسوادی دادیم، اما هنوز برای اعمال سیاستهای تنبیهی به نتیجه نرسیدهایم گفت: نامهای برای سازمان امور استخدامی ارسال کردهایم تا عنوان سازمان به نهضت سوادآموزی و آموزش بزرگسالان تغییر کند که اگر موافقت شود برای ارائه در شورای عالی آموزش و پرورش نیز آماده است.
وی درباره انتشار اخباری مبنی بر اختلاس رخ داده در نهضت سوادآموزی در استان سیستان و بلوچستان گفت: تشکیلات مستقلی به نام سازمان نهضت سوادآموزی در استانها نداریم و آموزش دهندگان ما زیرنظر ادارات کل آموزش و پرورش کار میکنند. با دادستان صحبت کردم کهای کاش تا به نتیجه قطعی نرسیدهاید نامی از نهضت سوادآموزی نمیبردید تا به همه سیستم تعمیم داده نشود. تعدادی آموزش دهنده تخلف کردهاند و نباید به پای نهضت بنویسیم باید مدیرکل آموزش و پرورش پاسخ دهد. اخبار درباره میزان تخلف رخ داده و برخورد با آنها اعلام خواهد شد.
بر اساس اسن گزارش، در پایان این نشست از سامانه پیشخوان محتوا و رسانههای آموزشی رونمایی شد.