حسینعلی حاجی دلیگانی؛ عضو کمیسیون تلفیق بودجه مجلس شورای اسلامی، در پاسخ به سوال خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو مبنی بر اینکه چرا با وجود مخالفتها و انتقادات بسیار بر لایحه بودجه ۹۹، کلیات این لایحه در کمیسیون تلفیق تصویب شد، گفت: کلیات لایحه بودجه ۹۹ تنها با اختلاف یک رای، تصویب شد. دولت شرایطی برای نمایندگان به وجود آورد که آنهایی که رای مثبت دادند، احساس کردند راهی به غیر از تصویب وجود ندارد.
دولت به نمایندگان وعده داد منابع و مخارج را با مجلس هماهنگ کند
حاجی دلیگانی گفت: دولت بُنها و وعدههایی داد که منابع و مخارج بودجه را با مجلس هماهنگ کند. از آنجا که تعداد مخالفینی که ثبت نام کرده بودند، تقریبا دو برابر موافقین بود، دولت احساس کرد که فضا به سمتی میرود که لایحه رای نخواهد آورد، لذا نگران شد و سعی کرد با بیان وعدههایی درباره با کلیات، این مفهوم را برساند که راهی جز تصویب این لایحه وجود ندارد و اگر مجلس تصویب نکند، بازار ارز دچار تلاطم میشود و اگر هم لایحه به دولت برگردد، کار خاصی نمیتوان روی آن انجام داد.
وی افزود: با این نوع ادبیات و همچنین با وجود غیبت ۶ نفر از نمایندگان در جلسه کمیسیون که اکثرا مخالف هم بودند، کلیات رای آورد وگرنه ما همچنان این لایحه را مناسب شرایط فعلی نمیدانیم. از طرفی معتقد هستیم که منابع دیگری برای تامین بودجه سال ۹۹ وجود دارد، ولی دولت نمیخواهد به آن مسائل ورود پیدا کند.
از پرونده ی ویژه « دخل و خرج » بخوانید:
بخش اول؛
آینده فروشی و توهم درآمدی، اوج تدبیر دولت در بودجهی تحریمی!
بخش دوم؛
بودجهای فاقد اصلاحات ساختاری / فروش اوراق مالی، آیندهفروشی با طعم تورم
بخش سوم؛
گازوئیل گران نمیشود
حاجی دلیگانی در واکنش به شایعه احتمال افزایش نرخ گازوئیل در بودجه ۹۹، گفت: اصلا این طور نیست و مردم ایران مطمئن باشند که چنین اتفاقی نخواهد افتاد. در حال حاضر که لایحه در حال بررسی است، مجلس چنین اجازهای را به دولت نخواهد داد
وی افزود: دولت هم با توجه به تجربهای که از بنزین کسب کرد، بعید میدانم بخواهد قیمت گازوئیل را هم بالا ببرد.
درآمد حاصل از فراوردههای نفتی جای خالی درآمد نفت خام را پر میکند
وی درباره ابهام در میزان فروش نفت خام در سال ۹۹ و احتمال کسری بودجه سال آینده، گفت: جایگزین درآمد حاصل از فروش نفت خام، صادرات فرآوردههای نفتی میتواند باشد و این دقیقا به همان میزان میتواند درآمد برای کشور ایجاد کند.
وی افزود: دولت این را در تبصره ۱۴ مطرح کرده و در آن جا میخواهد بخش عمدهای از منابع را به شرکتهای دولتی بازگرداند. منابعی که در آن تبصره از قِبَل صادرات پیش بینی کرده، حدود ۸۸ هزار میلیارد تومان است که بیش از عددی است که در لایحه بودجه برای فروش نفت خام آورده شده است.
عدد یک میلیون بشکه در روز باید کم شود
حاجی دلیگانی در پایان گفت: ما باید واقعیات را ببینیم و عدد یک میلیون بشکه در روز را کمتر کنیم. من پیشنهادی که در کمیسیون تلفیق دادم این بود که کلا صادرات نفت را از تبصره ۱ جدا کنیم و جایگزین صادرات فرآوردههای نفتی و گاز کنیم و سهم ۲۰ درصدی صندوق توسعه و ۱۴.۵ درصدی که سهم شرکت ملی نفت است را از محل صادرات فرآوردههای نفتی تامین کنیم که این پیشنهاد رای نیاورد.