به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، «جان کری» وزیر امور خارجه رئیسجمهور سابق آمریکا روز پنجشنبه در مقالهای در روزنامه «نیویورک تایمز» نوشت، لغو برجام توسط دولت آمریکا، عامل تنشهای اخیر با ایران است.
او در این مقاله نوشت، «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا میگوید تا زمانی ایران را زیر نظر دارد، قادر به ساخت سلاح هستهای نخواهد بود. جان کری تصریح کرده اگر قرار بود ترامپ به چنین وعدهای عمل کند نباید توافق هستهای برجام را لغو میکرد.
به نوشته جان کری، ترامپ آمریکا را از این توافق خارج کرد و سیاست خارجی بیملاحظهای را دنبال کرد که آمریکا را در مسیر درگیری مسلحانه با ایران قرار داد.
کری افزود، پس از آنکه ترامپ دستور ترور سردار «قاسم سلیمانی» را صادر کرد، ایران دیگر دلیلی برای پایبندی به برجام نیافت و به دو پایگاه نظامی که محل استقرار نیروهای آمریکایی بود موشک بالستیک شلیک کرد. از سوی دیگر پارلمان عراق با تصویب قانونی خواستار خروج نیروهای آمریکایی از این کشور شد.
وی در ادامه نوشت: «آقای ترامپ از توافق ۲۰۱۵ (برجام) که در حال نتیجه دادن بود خارج شد و درعوض تصمیم گرفت ما را در میان متحدانمان منزوی کرده، گزینههای ما در منطقه را محدود کند و درب را بر روی مقابله با ایجاد مشکلات بیشتر با ایران از طریق گفتوگوی سازنده ببندد».
کری نوشت: «در آمریکا روسای جمهور زمانی که دیپلماسی با شکست مواجه میشود، تصمیمات سختی را به تنهایی اتخاذ میکنند تا از زور برای حفظ منافعمان استفاده کنند. اما مصیبت ما این است که دیپلماسی زمانی رها شد که در حال رسیدن به موفقیت بود».
وزیر امور خارجه سابق آمریکا درخصوص مذاکرات ایران و آمریکا نوشت: «سال ۲۰۱۳ با محمدجواد ظریف گفتگو کردم. گفتوگویی که برای اولین بار از سال ۱۹۷۹ و بحران گروگانگیری میان دیپلماتهای ارشد دو کشور اتفاق افتاد. در آن زمان ایران به اندازه تولید ۱۰ بمب هستهای مواد غنیشده داشت. دو سال بعد پس از در گرفتن مذاکراتی فشرده، توافقی نگاشته شد که توسط هفت کشور به امضا رسید و مورد تحسین شورای امنیت ملی آمریکا نیز قرار گرفت».
کری تأکید کرد: «دیپلماسی به چیزی دست یافت که تحریمها نتوانستند به آن دست پیدا کنند». وی افزود: «ایران به توافق هستهای پایبند بود. شرکایمان متحد بودند. موشکی تأسیسات آمریکا را مورد حمله قرار نمیداد. کشتیای در خلیج فارس توقیف نمیشدو معترضانی به سفارتمان در بغداد یورش نمیبردند؛ و عراق از حضور ما و مبارزه با داعش استقبال میکرد. هیچ کدام از متحدانمان فکر نمیکردند با به سرانجام رسیدن توافق، کار تمام است، اما [این توافق]بنیان دیپلماسیای را بنا گذاشت که میتوانست به دیگر مسائل نیز بپردازد».
کری در ادامه با اذعان به اینکه پس از برجام نیز قرار بود تحریمهای جدیدی بر سر مسائلی دیگر وضع شوند نوشت: «اختلافات عمیق با ایران را به حالت خنثی درآوردیم. هنگامی که ملوانان آمریکایی ناخواسته وارد آبهای ایران شدند و مورد بازداشت قرار گرفتند، از بروز درگیری جلوگیری کردیم. بهخاطر دخالت ایران در یمن، انتقال سلاح به حزبالله و اقداماتش در سوریه، نقض حقوق بشر، تهدید علیه اسرائیل و برنامه موشکی بالستیک، با متحدانمان بر روی تعمیق تحریمها کار میکردیم. اگر برجام نمیتوانست کاری جز جلوگیری از ساخت بمب توسط ایران انجام دهد میتوانستیم آن را اصلاح کنیم و فرصتهایی را برای آمریکا بهوجود آورد که فشارهای بیشتری را بر سر مسائل دیگر بر ایران وارد کند».
کری نوشت: «اما ترامپ متحدان آمریکا را با آن بیگانه کرد. او با بیملاحظگی و بدون هیچ راهبردی پیش رفت. او سیاستی نامنسجم در قبال ایران و عراق برجای گذاشت که منطقه را خطرناکتر و آمریکا را در خطر بزرگتری قرار داد. سیاست خارجی دولت ترامپ به غیرقابل اتکا بودن تهران برای آمریکا نیاز دارد و این شکست مصیبتبار کنار گذاشتن دیپلماسی توسط او است.»