به گزارش گروه بازرگانی خبرگزاری دانشجو، فرسودگی مراقبتی وضعیتی است همراه با خستگی جسمی، روانی و عاطفی که نگرش مراقب سالمند را نسبت به مراقبت از دیدگاه مثبت، دلسوزانه و مراقبتی به منفی و نادیده گرفتن سالمند، تغییر می دهد.
فرسودگی مراقبت زمانی اتفاق می افتد که مراقب کمک های مورد نیاز خود را دریافت نمی کند و بیش از توان جسمی و مالی خود خدمات ارائه می دهد.
مراقبینی که دچار فرسودگی مراقبتی می شوند علائمی مانند خستگی، استرس، اضطراب و افسردگی بروز می دهند. بسیاری از این مراقبان اگر در زمان مراقبت از پدر و مادر و سالمندشان زمانی را برای خود اختصاص دهند احساس گناه می کنند.
پرستار سالمند اغلب به دلیل انجام امور مراقبتی سالمند خود از توجه به سلامت جسمی و روانی خود غافل می شود. فاکتورهایی که منجر به فرسودگی شغلی در مراقبین می شوند عبارتند از :
بسیاری از سالمندان ممکن است در پی وقوع یک بیماری ناگهانی نیاز به مراقب پیدا کنند. در این زمان همسر، فرزندان و سایر افرادی که مراقبت از سالمند را به عهده میگیرند در انجام وظیفه خود دچار سردرگمی می شوند. برای این افراد دشوار است که نقش خود را به عنوان همسر؛ فرزند، مراقب و دوست از یکدیگر جدا کنند.
در برخی شرایط مراقبین سعی می کنند با تلاش زیاد منجر به بهبودی وضعیت سالمند شوند و این موضوع در مورد برخی بیماری های پیش رونده مانند پارکینسون و آلزایمر اندکی غیر واقعی به نظر می رسد. با پیشرفت بیماری مراقبین خود را در امر مراقبت شکست خورده می یابند.
بسیاری از مراقبین پس از مدتی با گذشت زمان دچار کمبود منابع مالی، مهارت کافی در مراقبت و عدم مهارت کافی در برنامه ریزی میشوند و به همین دلیل در مراقبت دچار ناامیدی می شوند.
بسیاری از مراقبین برای مراقبت با کیفیت و دلسوزانه فشار های غیر منطقی بسیاری را بر خود وارد می کنند و مراقبت را مسولیت انحصاری خود تلقی می کنند.
بسیاری از مراقبین نمی توانند تشخیص دهند چه زمانی دچار فرسودگی شغلی شده اند و نهایتا به مرحله ای می رسند که نمی توانند عملکرد موثری داشته باشند و حتی ممکن است به خود نیز از نظر جسمی و روانی آسیب بزنند.
مراقبین سالمند در منزل باید نسبت به نشانه های فرسودگی شغلی آگاه باشند. در این مبحث برخی نکات در زمینه مراقبت و پیشگیری از فرسودگی مراقبتی در افرادی که در منزل از سالمند خود مراقبت می کنند عنوان شده است.
به یاد داشته باشید که شما قادر به انجام تمامی وظایف به تنهایی نیستید. این موضوع که از دوستان و اعضای خانواده خود برای مراقبت از عزیزانتان درخواست کمک کنید، امری لازم است.
حضور در یک گروه پشتیبانی و حمایت کنند و یا صحبت درمورد روند مراقبت و اتفاقات و تجربیات شما از مراقبت و همچنین سختی هایی که متحمل میشوید می تواند به شما از نظر احساسی کمک کند. در غیر این صورت به دنبال دریافت مشاوره از مشاورین حرفه ای باشید.
از توانمندی ها، کارهایی که میتوانید انجام دهید و کارهایی که قادر به انجام آنها نیستید آگاه باشید. وظایفی که از عهده ان ها برمی آیید را انجام دهید و بقیه کارها را به دیگران واگذار کنید. در مورد وظایفی که ممکن است برای شما شرایط استرس آوری را فراهم کند با سایرین صحبت کنید و برای انجام آنها برنامه مشخصی طراحی کنید.
زمانی که شما از عزیزانتان مراقبت می کنید به سادگی نیاز های خود را زیر پا می گذارید. اما توجه مداوم به نیازهای خود برای سلامت شما بسیار مهم است.
به صورت منظم با پزشک خود در ارتباط باشید. هر زمانی که احساس ناراحتی و کسالت داشتید سریعا به پزشک مراجعه کنید . اگر بیمار هستید مراقبت را به فرد دیگری واگذار کنید.
اگر تنها هستید و امکان استفاده از کمک دوستان و اعضای خانواده را ندارید از مراقبین حرفه ای کمک بخواهید. مراقبین سالمند در هر زمانی که شما نیاز داشته باشید در منزل حضور پیدا می کنند و تمامی وظایفی که مد نظر شما است را به صورت کاملا تخصصی برای سالمند شما انجام می دهند.
مراکز پزشکی و پرستاری به صورت گسترده خدمات شبانه روزی یا موقت در منزل ارائه می دهند. حتی میتوانید با هماهنگی قبلی برای ساعات مشخصی از روز در طی ماه های سال، از حضور مراقب در کنار سالمند خود اطمینان خاطر داشته باشید و زمانی را برای سلامتی جسمی و روانی خود اختصاص دهید.
مرکز پزشکی ـ پرستاری سلامت اول با سابقه طولانی در این زمینه فعالیت دارد و علاوه بر مراقب سالمند، در صورت نیاز، پرستار کودک و پرستار سالمند و پرستار بیمار نیز در اختیار خانواده ها قرار می دهد. این مرکز که تحت نظر وزارت بهداشت و آموزش پزشکی فعالیت می کند، برای تمامی سنین و تمامی ساعات شبانه روز آماده ارائه خدمات کلینیکی و پاراکلینیکی در منزل است.
برای دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان و کسب اطلاعات بیشتر به وب سایت https://salamateaval.com/ مراجعه کنید