رضا سیمبر استاد دانشگاه و کارشناس مسائل بینالملل در گفتگو با خبرنگار دانشجو در زمینه تلاش آمریکا برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران در شورای امنیت اظهار داشت: آمریکاییها در دوران ترامپ موضع خصمانه خود علیه کشورمان را تشدید کردهاند و تحریمهای بسیار سنگینی را علیه ایران اعمال کردهاند.
وی ادامه داد: آمریکا با اقداماتی که علیه ایران طی چند ماه اخیر انجام داد، عملاً راه را برای اتحاد بیشتر خود با اتحادیه اروپا هموار کرد. آمریکاییها به دنبال انزوای بیشتر ایران بوده و باید این نکته را مدنظر داشت که آنچه در شورای امنیت حاکم است، بستگی به اعمال فشار سیاسی آمریکا دارد.
تحلیلگر مسائل بینالملل گفت: باید دقت داشت که نظام شورای امنیت نظام حقوقی نبوده و بیشتر یک نظام سیاسی است و این موضوع که برخی کارشناسان و حتی مسئولان سیاست خارجی کشورمان ادعا میکنند که آمریکا نخواهد توانست در شورای امنیت کاری علیه ایران انجام دهد، اشتباه است.
سیمبر افزود: آمریکاییها با فشاری که بر روی اعضای شورای امنیت دارند، میتوانند اقدامات خود را جلو ببرند. البته این نکته را نباید از یاد برد که در شورای امنیت و میان اعضای دائم دارای حق وتو ما با یکدستگی روبرور نیستیم.
وی عنوان کرد: به طور مثال در بخش اروپایی اعضای شورای امنیت ما فرانسه و انگلیس را داریم. انگلیسیها عمدتاً در روابط آنگلاساکسونی که با آمریکا دارند، احتمال بیشتری دارد که همراهی و هم نظری بیشتری را با واشنگتن داشته باشند. در مورد فرانسه این احتمال کمتر بوده؛ ولی به اعتقاد بنده احتمال همراهی فرانسویها با آمریکا چیزی حدود ۷۰ الی ۸۰ درصد است.
کارشناس مسائل بینالملل اضافه کرد: چین و روسیه نیز با اینکه از روابط خوبی با ما برخوردار هستند؛ ولی این نکته را نیز نباید از یاد برد که این دو کشور نیز در مقاطع متعددی به دلیل بحثهای مبادلات اقتصادی با اعمال فشار علیه ایران همراهی کردهاند.
سیمبر تصریح کرد: اینکه فکر کنیم با استناد به متن برجام میتوانیم چانهزنی کرده و اهرم فعال کردن مکانیسم ماشه را از آمریکاییها بگیریم، صحیح نیست. باید بدانیم که جهان، دنیای حقوق بینالملل نیست.
وی با اشاره به نزدیکی دومین سالگرد خروج آمریکا از برجام تاکید کرد: در دو سالی که از خروج آمریکا از توافق هستهای میگذرد، مسئولان دستگاه دیپلماسی کشورمان این موضوع را مطرح میکنند که چرا اروپاییها به تعهدات خود عمل نمیکنند؟ اگر آقای ظریف چهار نفر مشاور خوب و فعال داشت، به وی گفته میشد که به دلیل حجم مبادلات مالی اروپا با آمریکا در مقایسه با ما، آنها نخواهند توانست به تعهدات خود ذیل برجام عمل کنند.
استاد روابط بینالملل دانشگاه خاطرنشان کرد: ضعف اقتصادی که در کشور ما وجود دارد، سبب شده است که آمریکاییها ما را راحت تحریم کرده و از آن بهعنوان برگ برندهای علیه کشورمان استفاده یا بهتر بگویم سوءاستفاده میکنند.
سیمبر اظهار داشت: البته راه چانه زنی و مذاکرات سیاسی را نمیخواهم ببندم؛ ولی معتقدم آمریکا برگ برندههای زیادی دارد و چون دنیای ما، دنیای حقوق بینالملل، اخلاقی و عادلانه نیست، احتمال اینکه آمریکا بتواند بار دیگر در شورای امنیت علیه ایران کاری انجام دهد، ممکن است.
وی با اشاره به عدم قید شدن شرایط خروج کشورها از برجام ادامه داد: این موضوع از ناشیگری دستگاه دیپلماسی و اعضای تیم مذاکره کننده نشأت گرفته است که با عجله و در همراهی با سیاست دولت که همه تخم مرغهای خود را در سبد برجام گذاشته بود، توافق هستهای را امضا کردند.
تحلیلگر مسائل بینالملل گفت: تیم مذاکره کننده چند نفر مشاور حقوقی را در اختیار نداشت که به آنها بفهماند که این رویه اشتباه است. البته این نکته را باید بگویم که در همان مقطع مذاکرات اساتید متعددی من جمله خود بنده نسبت به این مسئله هشدار داده بودیم.
سیمبر افزود: متأسفانه با رویه دولت و همراهی که مجلس با آن داشت، ما این مواجهه را در برجام داریم و آمریکاییها تلاش میکنند از همین اهرم برای اقدام علیه کشور و فعال کردن مکانیسم ماشه استفاده کنند.