معاون فنی گمرک در واکنش به اطلاعیه بانک مرکزی مبنی بر اعلامیه تامین ارز یک میلیارد دلار کالایی که به گمرک اظهار نشده است، گفت: اگر صاحب کالایی علیرغم اخذ کد رهگیری بانک، عامدا نسبت به ترخیص قطعی کالای اظهاری خود اقدام نکند گمرک نسبت به متروکه آن اقدام خواهد کرد.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، ۱۵ آبان ماه بانک مرکزی در اطلاعیهای از صادر کردن ۲۰ میلیارد دلار کد رهگیری اعلامیه تامین ارز خبر داده که یک میلیارد دلار آن به گمرک اظهار نشده است. بر اساس اطلاعیه بانک مرکزی همچنین بیش از ۳۵۰ میلیون دلار نیز علی رغم اظهار کالا در گمرک، منجر به ترخیص کالا نشده است.
این عبارت بدان معنا است که برخی صاحبان کالا ارز را دریافت کرده، اما حاضر به ترخیص کالا نیستند و در بنادر دپو شده است و قطعا در نامتعادل کردن تنظیم بازار و افزایش قیمتها موثر است.
با توجه به تلاش گسترده دستگاههای مرتبط با تجارت خارجی و مصوبات ستاد اقتصادی و تنظیم بازار، ارتباط سیستمی ناقص و غیرهوشمند گمرک، وزارت صمت، بانک مرکزی مانع از نارسایی در مراحل مختلف واردات کالا نشده است.
از طرفی معاون فنی گمرک در واکنش به اطلاعیه بانک مرکزی اعلام کرده، بانک مرکزی نسبت به ارسال اطلاعات اعلامیه تامین ارز یک میلیارد دلاری مربوط به صاحبان کالاهای مربوطه به این سازمان اقدام تا در اسرع وقت رسیدگی لازم صورت پذیرفته و نتیجه را به گمرک اعلام کند
مهرداد جمال ارونقی در نامهای به معاون ارزی بانک مرکزی، نوشت: همانگونه که مستحضرید مصوبات مهم ستاد هماهنگی اقتصادی دولت در خصوص ترخیص فوری کالاهای اساسی و ضروری موجود در بنادر و گمرکات کشور که به تأیید ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران رسیده است، از سوی گمرک ایران طی بخشنامه شماره ۹۹/۹۷۸۵۵۴ مورخ ۱۳۹۹/۸/۱۸، جهت اجراء به کلیه گمرکات کشور ابلاغ گردید.
با توجه به اینکه رصد و تعیین تکلیف کالاهای موجود در بنادر و گمرکات کشور و اتخاذ تدابیر لازم جهت ترخیص فوری این اقلام با رعایت مقررات مربوطه و کاهش رسوب در این اماکن در دستور کار فوری این سازمان قرار دارد، عطف به اطلاعیه مورخ ۱۵ آبان ماه ۱۳۹۹ بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر اینکه: به موجب اطلاعات و آمار، تاکنون حدود یک میلیارد دلار از کالاهای دارای کد رهگیری اعلامیه تأمین ارز در گمرک اظهار نشده است و بیش از ۳۵۰ میلیون دلار نیز علیرغم اظهار کالا در گمرک، منجر به ترخیص کالا نشده است. خواهشمند است دستور فرمایند به قید فوریت نسبت به ارسال اطلاعات مربوط به صاحبان کالاهای مربوطه به این سازمان اقدام تا در اسرع وقت رسیدگی لازم صورت پذیرفته و نتیجه به آن معاونت محترم اعلام گردد.
بدیهی است علاوه بر اینکه اگر صاحب کالایی علیرغم اخذ کدرهگیری بانک، عامدا نسبت به ترخیص قطعی کالای اظهاری خود اقدام نکند گمرک بقید فوریت نسبت به متروکه نمودن کالای مربوطه اقدام خواهد کرد، بلکه نگهداری کالا در گمرک با وجود کدرهگیری بانک و فراهم بودن شرایط ترخیص قطعی کالا میتواند از مصادیق احتکار کالا محسوب گردد مگر اینکه کدهای رهگیری صادره از سوی بانک، مربوط به روزهای اخیر باشد که در این صورت صاحبان کالا باید فرصت متعارف برای ترخیص و خروج کالاهای خود داشته باشند. با توجه به اهمیت و فوریت موضوع، دستور تسریع در ارسال اطلاعات مورد امتنان است.
گفتنی است رئیس کل بانک مرکزی پیشتر از صادرات ۷ میلیارد دلار کالا توسط ۲۵۰ نفر خبر داده بود که حتی یک دلار از ارز حاصل از صادرات را برنگرداندهاند. به گفته همتی ۷۰ نفر از این افراد کارتنخواب بودهاند و صادرات با کارتهای بازرگانی یک بار مصرفی که به نام آنها صادر شده، انجام شده است.