کاشف واکسن کرونا که سال گذشته برگزیده جایزه مصطفی (ص) شد، گفت: ماموریت ما این است که دانش سرتاسر جهان را به کار بگیریم تا یک بیمار را نجات دهیم.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، اوگور شاهین کاشف واکسن کرونا در سخنرانی مهم خود پس از دریافت جایزه مصطفی (ص) ۲۰۱۹، به چندین نکته اساسی در خصوص نقش علم در زندگی انسانها و فناوریِ تحولآفرین ایمنیدرمانی که پایه و اساس ساخت واکسن کرونا است، اشاره کرد.
دقیقاً یک سال پیش بود که اوگور شاهین به خاطر تولید واکسن سرطان بر پایه mRNA برگزیده جایزه مصطفی (ص) شد. پس از دریافت این جایزه، وی در سخنرانی خود، مأموریت دانشمندان را دستیابی و استفاده از دانش و فناوری تمام جهان برای نجات حتی یک بیمار عنوان کرد. این دیدگاه او با عقیدهی مسلمانان و سایر ادیان مبنی بر اینکه نجات یک انسان، نجات کل بشریت است در یک راستا است.
اکنون اوگور شاهین موفق به تولید واکسنی شده که حدود ۹۵ درصد در پیشگیری از ابتلا به کرونا، که جان بیش از ۲/۱ میلیون نفر را در سراسر جهان گرفته، مؤثر است.
اوگور شاهین در ماه ژانویه سال ۲۰۲۰ درپی مطالعه مقالهای در مورد بروز نخستین علایم ویروس کرونا در ووهان چین کار خود را در زمینه ساخت واکسن این ویروس آغاز کرد. شاهین پیش بینی کرد که این ویروس در سرتاسر جهان شیوع پیدا خواهد کرد، این درحالی است که بسیاری از دانشمندان این موضوع را تهدید جدی نمیدیدند. وی گروهی را به منظور تولید واکسن احتمالی برای ایجاد ایمنی و جلوگیری از ابتلا به عفونت کووید -۱۹ تشکیل داد.
شاهین در سخنرانی خود اظهار داشت: ایمنیدرمانی، روشی نوین بوده و بسیاری از دانشمندان بر این باورند که در آینده میتواند سرطان را درمان کند. درحقیقت، یافتهها حاکی از آن است که این زمینه پژوهشی چندرشتهای که جایزه مصطفی (ص) به معرفی و تقدیر از آن پرداخت، نه تنها در سالهای آینده نقش مهمی در درمان سرطان خواهد داشت، بلکه در کنترل کرونا و همهگیریهای آتی نیز مؤثر خواهد بود.
به گفته شاهین، منطقی که در پس ایمنیدرمانی (توانمندسازی دستگاه ایمنی برای مبارزه با سرطان) قرار دارد این است که هر بیمار، مبتلا به نوع متفاوتی از سرطان است و مشخصات ژنتیکی منحصر به فردی دارد. بنابراین، هر بیمار سرطانی نیاز به یک درمان فردی متناسب با مشخصات ژنتیکی سرطان خود دارد.
راهحل نوآورانه شاهین و تیم تحقیقاتی او تولید واکسنهای شخصیسازیشدهای است که سلولهای T بدن را وادار میکنند به تومورهای سرطانی حمله کنند. بدین منظور شاهین و همکارانش از RNA پیامرسانِ ساختهشده استفاده کرده و آن را طوری رمزگذاری میکنند که حاوی تمام اطلاعات لازم برای سلولهای T باشد و به آنها نشان دهد که چه پروتئینهایی باید بسازند. این RNA پیامرسانِ ساخته شده، آنها را قادر میسازد تا پروتئینهای جهشیافته منحصر به فرد روی سطح سلولهای سرطانی یک شخص را شناسایی کرده و واکنش ایمنی فرد را در برابر طیفی از جهشهای سرطانی برانگیزاند. به همین ترتیب، چند نمونه کاندیدای واکسن کووید-۱۹ هم که به تازگی تولید شدهاند، با استفاده از RNA پیامرسان (mRNA) سیستم ایمنی بدن را بدون استفاده از ویروس واقعی برای تولید آنتیبادیهای محافظ تحریک میکنند.
موفقیت ۹۵ درصدی واکسن کرونا که توسط اوگور شاهین توسعه یافته، رسانههای مختلف جهان را به اهمیت کشف و ارج نهادن جایزه مصطفی (ص) به تحقیقات علمی بر مرز دانش واداشته است. شبکه تلویزیونی دویچهوله آلمان درباره حضور اوگور شاهین در جایزه مصطفی (ص) میگوید: به جرأت میتوان گفت جایزه مصطفی (ص) قبل از هر نهاد تشویقی-علمی دیگری، اوگور شاهین را شناخته و وی را لایق تقدیر عالی دانسته است.